Higgins wint Welsh Open

John Higgins heeft in de finale van de Welsh Open regerend kampioen Ali Carter verslagen. Higgins won met 9-4.

Higgins, regerend wereldkampioen die in de halve finale Ronnie O'Sullivan versloeg, maakte een flitsende start en kwam al snel op een 5-0 voorsprong. De Schot strafte foutjes van Carter genadeloos af door breaks van 95, 101, 137 en 81 te maken. Bij het ingaan van de avondsessie was de stand al 6-2. De volgende vier frames werden eerlijk verdeeld voordat Higgins het eerste frame na de mid-session interval met een break van 76 won. Tijdens die frame straalde hij veel vertrouwen uit.

Het elfde frame, welke gewonnen werd door Ali Carter, was de meest bizarre van de gehele wedstrijd. Higgins was op weg om een 147 break neer te zetten, maar miste op een score van 72 een moeilijk te potten bal nadat hij negen rode en negen zwarte ballen had gepot. Carter potte vervolgens koeltjes de zes overgebleven rode ballen en de gekleurde ballen op het frame vervolgens met 73-72 te winnen.

Beter dan dit werd het echter niet voor Carter. Bij een stand van 7-4 in frames was er nog eventjes de hoop dat Carter terug zou komen in de wedstrijd, maar Higgins pakte de volgende twee frames en won zo met 9-4.

"Ik stond onder enorme druk en ben eigenlijk blij dat ik er een wedstrijd van heb kunnen maken. Het publiek was geweldig afgelopen week en ik ben teleurgesteld dat ik mijn titel niet heb kunnen heroveren, maar ik heb mij zeker vermaakt," meldde Carter na afloop.

"Ik was verheugd over de manier waarop ik de eerste vijf frames speelde. Zo goed voelde ik me nooit eerder, eerlijk gezegd. Ik zat gewoon in een lekker ritme," zei Higgins na afloop van de partij. "Tegenwoordig is het erg moeilijk om welke partij dan ook te winnen gezien het hoge niveau van de snookerspelers. Daarom ben ik enorm blij dat ik de Welsh Open voor de tweede keer heb mogen winnen. Het publiek is hier fantastisch. The Newport Centre is ook een geweldige arena om in te mogen spelen." Het was de tweede keer dat Higgins de Welsh Open wist te winnen. De eerste keer was in 2000.

Door deze overwinning maakt Higgins een grote kans om de nummer één positie op de wereldranglijst over te nemen van Ronnie O'Sullivan. Om dat te behalen moet hij tijdens de China Open in maart minstens een gelijkwaardig resultaat als O'Sullivan neerzetten.