NEC: "Ja, we zijn gepakt door de scheids"

Bijna herhaalde NEC de bekerstunt van 1994, toen Ajax werd verslagen in eigen huis, maar door twee rode kaarten werd de missie van de Nijmeganeren gisteren uiteindelijk te zwaar. Twee kopgoals van Ajax deden de ploeg van Wiljan Vloet diep in de verlenging de das om.

De kater was uiteraard groot bij de spelers van NEC. Als leeuwen vochten ze, maar het was niet genoeg. Na de rode kaart van Jeroen Heubach boog de ploeg een 1-0 achterstand nog om in een 1-2 voorsprong, maar een nieuwe rode kaart – ditmaal kreeg Jeffrey Sarpong de prent – was NEC te machtig.

Björn Vleminckx was de maker van de 1-1, acht minuten voor tijd. “Het was mijn moment”, zei hij na afloop tegen Goal.com. "Ik heb 120 minuten gewerkt en gevochten. We verdienden meer. Op basis van vechtlust, maar ook door ons spel. Ajax moet voetballen, maar daar kwamen ze niet aan toe tegen ons. We stonden goed."

"Jammer van de rode kaarten, anders waren we gewoon door", vermoedde Vleminckx. Ook ploeggenoot Mitchell Burgzorg stond balend in de mixed zone. De verdediger was als invaller de aangever bij de 1-1. Over de arbitrage was hij voorzichtig na afloop. "Want ik moet uitkijken wat ik zeg. Of we zijn gepakt door de scheids? Ja! Hij had clementie moeten tonen, we stonden al met tien man", zei Burgzorg over de tweede rode kaart.

"Ajax speelde niet hun beste wedstrijd, maar wij gingen er ook voor", ging de NEC’er verder. "We hebben dit als team gedaan, dat zei de trainer ook na afloop. Hij was trots. We moeten dit meenemen naar zaterdag." Doelman Gabor Babos was de absolute uitblinker bij NEC, maar zijn vele reddingen bleken na afloop niets waard. "De rode kaarten waren bepalend", was het veelzeggende commentaar van de Hongaar. "Elf tegen negen was te veel voor ons. We hebben laten zien dat we kunnen knokken."