'Kabinet eind 2010 nog in het zadel'

Een kleine meerderheid van de Nederlanders (58 procent) denkt dat het kabinet er eind 2010 nog zit. Dit blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Een derde (34 procent) verwacht dat juist niet.

Een minderheid (43 procent) hoopt dat het kabinet het einde van het nieuwe jaar haalt.

Bij de achterban van de drie regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn de verwachtingen erg positief. Rond driekwart verwacht dat het kabinet eind 2010 nog in het zadel zit. Degenen die bij de vorige verkiezingen in 2006 hun stem uitbrachten op de PVV en de VVD, denken juist in meerderheid (in beide gevallen iets meer dan 50 procent) van niet.

De missie in Afghanistan en de voorgenomen miljardenbezuinigingen worden gezien als de grootste hobbels voor het kabinet in het nieuwe jaar. Daarna komen de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.