UCI schort deadline Astana op

Astana hoeft niet meer aan het ultimatum van 1 juni te voldoen. De voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI), Pat McQuaid, gaf de wielerploeg opdracht om voor die datum de financiën op orde te hebben.

"Het gaat nu goed, maar we willen meer garanties van Astana hebben," aldus McQuaid, die zich met deze uitspraak indekt. "Daarom is die datum van 1 juni niet meer aan de orde. Maar die garanties over de nabije toekomst willen we wel krijgen, anders kan het in juni alsnog misgaan. Maar de signalen die ik nu heb wijzen in de goede richting."

Astana slaagde er namelijk niet meer in om de salarissen te betalen, waardoor een vertrek uit het peloton aanstaande was. De kans dat Lance Armstrong, één van de wielrenners van de ploeg uit Kazachstan, toch aan de Tour de France kan deelnemen.

Daags na de bekendmaking van de mogelijke sancties liet Johan Bruyneel, ploegleider van Astana, weten gewoon aan La Grande Boucle deel te nemen. "Misschien is het onder een andere vlag en met een andere sponsornaam, maar wij zijn er straks gewoon bij," was zijn commentaar toen.

Op 19 mei kwam naar buiten dat Astana er toch in was geslaagd om een deel van de lonen uit te keren. Hiervoor was overigens ook nog een protest van de renners nodig. Tijdens de zevende etappe van de Giro d'Italia kozen zij er dan ook voor om de naam van de sponsor van het shirt te halen. Alberto Contador en Levi Leipheimer, de kopmannen van de de wielerformatie, moesten maanden op hun salaris wachten.