Ferrari: "Verbod teamorders afschaffen"

Luca di Montezemolo, president van Ferrari, wil met FIA-president Max Mosley spreken over de ban op teamorders in de Formule 1. De actie van Kimi Räikkönen die teamgenoot Felipe Massa makkelijk voorbij liet in de GP van China, heeft de discussie over de teamorders weer doen oplaaien.

Zes jaar geleden in 2002 gebeurde bij de Italiaanse renstal iets vergelijkbaars in Oostenrijk, waar Rubens Barrichello de titelkandidaat Michael Schumacher voorbij liet om de eerste plaats, en dus meer punten, te kunnen pakken. Daar waren velen furieus over. Vandaag de dag moeten topteams als Ferrari en McLaren eraan denken dat een positiewisseling die van belang is voor de race-uitslag en dus ook voor het kampioenschap, gebeurt zonder enige orders die van de pitmuur komen.

In het Italiaanse sportblad La Gazzetta dello Sport zei Di Montezemolo: "We zullen met Mosley gaan praten; we moeten deze hypocrisie uit de weg ruimen. Het belangrijkste is dat je de anderen niet hindert. Maar voor het belang van het team, in een teamsport, denk ik dat het een goed iets is. Denk maar eens aan het wielrennen, daar brengen de ploeggenoten hun sprinter ook naar voren."

De Ferrari-president zei dat er misschien wat te veel beslissingen en straffen van de stewards de races van dit seizoen hebben beïnvloed. Dat heeft grotendeels te maken met het soort circuits waarop gereden wordt. "Misschien waren sommigen een beetje kieskeurig, maar ik ben het ermee eens omdat de Grands Prix anders een zootje zouden worden." Dus de officials mogen wel hard optreden bij rijdersfouten, vond hij.

"Het probleem zit 'm in de nieuwe circuits - die laten een beetje spektakel niet toe. Ik denk dat één Monaco genoeg is", aldus de Italiaan. Hij heeft ook een uitgesproken mening over het voornemen van met name Bernie Ecclestone om niet meer te racen in Noord-Amerika. "Dit is een probleem waar we eens ernstig over moeten praten met Ecclestone; Formule 1 is een globale sport en we móéten in Noord-Amerika zijn", zo stond Di Montezemolo erop.