[NFL] Lane Kiffin ontslagen

De coach van de Oakland Raiders, Lane Kiffin, is de laan uitgestuurd. Hij lag al een tijd overhoop met de baas van de Raiders, Al Davis. Mede daardoor was het een kwestie van tijd voordat de jongste trainer in de NFL het veld moest ruimen. Zijn taken zullen worden overgenomen door Tom Cable.

Kiffin werd in 2007 de leidende man bij de Raiders. In het seizoen dat volgde kon hij het team echter niet op het winnende pad krijgen. In de afgelopen zomer waren er al geruchten dat het ontslag er aan zat te komen, maar Kiffin mocht toch als coach beginnen aan het nieuwe seizoen. Maar Davis had het na vier wedstrijden wel gezien en besloot hem te ontslaan. Heikel punt was het ook het salaris van 33-jarige headcoach. Hij zou in 2008 vier miljoen dollar gaan verdienen. Dat vond Davis echter teveel.

Het is een geen geheim dat Kiffin en Davis het niet met elkaar konden vinden. Kiffin had al enkele keren in de media kritiek gehad op Davis en het hoogtepunt van die kritiek kwam in de eerste week van het huidige seizoen toen Kiffin zich distantieerde van het vertoonde spel van zijn defense en het afschoof op de defensive coordinator Rob Ryan.

Lane Kiffin is niet de eerste coach die zijn taken moet afgeven. Ook de coach van de St. Louis Rams, Scott Linehan, is ontslagen. Hij was sinds 2006 coach van de Rams, maar de goede prestaties bleven uit. Tijdens zijn tijd bij de Rams won Linehan elf wedstrijden, tegenover 25 verlies partijen. De nieuwe coach van de Rams is voorlopig de defensive coordinator Jim Haslett.