Kubica statistisch gezien beste in 2008


Robert Kubica gaat de komende Duitse Grand Prix proberen weer op het pad van de titel te komen. Al in zijn derde seizoen is hij statistisch gezien de meest indrukwekkende coureur van 2008 tot nu toe.

De coureur, rijdend voor BMW en voormalig leider in het Formule 1-wereldkampioenschap, zal voor het eerst rijden op het circuit van Hockenheim en hij wil gaan voor een nieuwe poging voor het kampioenschap. De BMW-Sauber-ster mocht in 2006 het stoeltje van Jacques Villeneuve overnemen, nadat die gewond was geraakt op de Hockenheimring tijdens de Grand Prix van Duitsland.

En zijn debuut in Hongarije was meteen een goede, want hij finishte in de punten maar een diskwalificatie volgde omdat het gewicht van de bolide te licht was vanwege te grote bandenslijtage. Villeneuve zou niet meer terugkeren in de F1.

Vanaf dat moment heeft de 23-jarige niet meer over zijn schouders gekeken en hij gaat de tiende ronde van het kampioenschap vol vertrouwen tegemoet, na een teleurstellende race op Silverstone. De regen speelde hem toen parten, maar de Pool wil weer terug naar de koers die hij voor Magny-Cours had en om Ferrari en McLaren wat te laten zien.

"In 2006 had ik de kans om te rijden op Hockenheim in de vrije training op vrijdag, maar dit zal mijn eerste echte GP zijn op dat circuit - al heb ik er ook al gereden in de Formule 3. We waren daar vorig jaar niet, dus ik denk dat het een erg speciaal weekend wordt voor het team en helemaal voor BMW en de fans. We proberen altijd ons best te doen."

"Het is het soort baan met verschillende soorten bochten, maar niet echt hogesnelheidsbochten. De enige snelle bocht is als je het stadion binnenkomt, daar is altijd een bijzondere atmosfeer. Ik weet dat bocht 1 best wel snel is, maar die is niet echt lang. Er zijn sommige nogal korte bochten die maar één goede lijn hebben om er doorheen te gaan."

Nog meer een aanmoediging voor de man uit Krakow is dat hij verklaard is tot statistisch gezien beste rijder van 2008 door het Canadese televisienetwerk CBS Sport. Hij zou minder fouten maken dan elke andere titeluitdager en een grotere betrouwbaarheid laten zien. Bovendien, zijn gemiddelde finishpositie (4,89) staat in goede verhouding tot die van zowel wereldkampioen Kimi Räikkönen (5,33) als de winnaar van de Britse Grand Prix, Lewis Hamilton (6,11).