Mario Andretti wil kleinzoon in F1

Mario Andretti ziet zijn kleinzoon Marco in 2008 wel in de Formule 1 rijden. Hij zou de derde generatie van de Andretti’s zijn die zijn intrede doet in de koningsklasse van de autosport.

Dit jaar rijdt Marco Andretti in de Indy Racing League, waar hij in mei bijna de overwinning pakte in de Indianapolis 500. Marco ziet een overstap wel zitten, waar hij dan zijn vader zal opvolgen die in 1993 bij McLaren vertrok. Grootvader Mario reed veertien jaar in de Formule 1.

"Marco kan volgend jaar nog niets betekenen, maar misschien het jaar daarna wel", zo kijkt Mario vooruit. "Het zou zonde van zijn tijd zijn als hij een seizoen zou uitgeven aan testen; als je een speciaal talent bent en het team geeft je de juiste voorbereiding, dan kan er van alles gebeuren. Kijk maar naar Jacques Villeneuve en Juan Pablo MontoyaWilliams gaf hen in de winter duizenden testkilometers."

De komst van Marco zou het image van de Formule 1 in Amerika flink kunnen oppoetsen. Na het bandenfiasco van 2005 waarbij slechts drie teams aan de start kwamen, was het imago van de sport flink geschaad. Daarnaast zal het vertrek van Juan Pablo Montoya en Jacques Villeneuve een impact hebben op de populariteit van de Formule 1 in Amerika.

Andretti senior is tenslotte van mening dat zijn kleinzoon ook in de Formule 1 thuishoort vanwege zijn rijstijl en persoonlijkheid: "In zijn hart is hij een echte wegracer. Zijn stijl en zijn persoonlijkheid zouden een perfecte Formule 1-coureur van hem maken – hij is agressief en leert snel. Ik zie zo veel in hem wat in de Formule 1 goed tot zijn recht zou kunnen komen."