Groefsma jongste kampioene ooit

Maureen Groefsema heeft vandaag in Rotterdam judohistorie geschreven door de jongste nationaal kampioene judo ooit te worden. De 14-jarige judoka uit Heiloo won in de finale van de klasse tot 48 kilo van de 21-jarige Jannie van der Meer.

In de slotfase van een indrukwekkend gevecht rekende de draagster van de bruine band af met haar opponnente. Vijf seconden voor tijd kreeg ze de zeven jaar oudere Van der Meer met haar rug op de mat. Deze ippon betekende niet alleen haar eerste titel bij de senioren, maar ook een uniek record: dat van de jongste nationale kampioene. Dit stond op naam van Tamara Meijer, die in 1993 een maand ouder was dan Groefsema toen ze de titel won.

Maar de prestatie was niet alleen bijzonder omdat ze op zo'n prille leeftijd op de hoogste trede van het podium stond. Groefsma won eerder dit jaar ook al de nationale titels in de leeftijdsklassen onder 15, onder 17 en onder 20 jaar. Ze nam de titel over van Glynis Rojot, die vorig seizoen op 15-jarige leeftijd won. Rojot behaalde dit jaar brons, net als El Jaddoulli.