Corus Tournament (24/01/2005)

Na negen speelrondes in het Corus Chess Tournament is het nog allerminst zeker wie er wint.

Vandaag speelde de koploper, Veselin Topalov, met de witte stukken tegen Viswanathan Anand. De beide heren vonden het na 25 zetten wel voldoende, remise was de uitkomst. Daardoor moet Topalov nu zijn leidende positie delen met Peter Leko. De Hongaar won toen zijn tegenstander moest kiezen tussen een promotie of een stuk verlies. De tegenstander, Nigel Short, gaf er toen maar meteen de brui aan.

Loek van Wely speelde, onderhand bijna standaard, remise. Deze keer tegen Vladimir Kramnik. En Alexander Morozevich is zijn laatste positie op de ranglijst kwijt. Hij won voor de tweede keer op rij. Zijn slachtoffer was Ivan Sokolov, die nu onderaan staat.

In groep B waren er een paar remises te noteren. Één van die remises was voor de koploper, Shakhriyar Mamedyarov, te noteren. Hij deed dat in een partij tegen de jonge Noor Magnus Carlsen. Sergey Karjakin profiteerde daarvan, hij won wel, van Friso Nijboer. En Daniel Stellwagen won ook, hij staat nu gedeeld derde.

Ook derde in groep B staat Ivan Cheparinov. De Bulgaar speelde vandaag een partij van een luttele 150 zetten, waarna remise werd overeengekomen, al dan niet volgens de regels. De regels schrijven namelijk voor dat, als er 50 zetten lang niet met een pion is gezet, het dan remise is.

In groep C ging het vandaag niet echt goed met de Nederlandse dames. Ze verloren beide. Bovenin is het daar dringen, met drie spelers die op de eerste plaats staan.

De stand in Groep A:
1.V. Topalov, P. Leko met 6 punten.
3.M. Adams, V. Anand met 5½ punt.
5.V. Kramnik met 5 punten.
6.A. Grischuk, L. Bruzon, R. Ponomariov met 4½ punt.
9.N. Short, J. Polgar, P. Svidler, L. van Wely met 4 punten.
13.A. Morozevich met 3 punten.
14.I. Sokolov met 2½ punt.