Nederland 20ste op medaillespiegel

De Amerikaanse krant USA Today heeft zich er goed in verdiept en zijn met heel veel nietszeggende resultaten gekomen. Eén van de resultaten is dat Nederland straks in Athene als 20ste gaat eindigen op de medaillespiegel. Maar zoals zo vaak kunnen we vooraf nog zoveel bedenken, er is nog nooit een medaille gewonnen met een juiste voorspelling.

De afgelopen wereldkampioenschappen en andere mondiale toernooien zijn de onderbouwing van de voorspellingen. Uiteraard kunnen aan deze voorspellingen geen rechten ontrokken worden, maar leuk is het wel altijd om even door te lopen.

Nederland komt er niet zo best vanaf. Werden er in 2000 nog 25 plakken binnen gehaald, dit keer komen er niet meer dan 14 als we de USA Today moeten geloven. Er komen vier zwemtitels, drie titels op de fiets, twee teamsporten worden beloond met een medaille en vier overige plakken worden er gewonnen.

Zo zijn de 'lange mannen' van de nationale volleybal ploeg bij voorbaat kansloos voor een medaille. Brazilië wordt als torenhoge favoriet gezien voor Italië en Servië-Montenegro. Brazilië heeft het afgelopen wereldkampioenschap 2002 en de World Cup 2003 gewonnen voor Italië, waardoor ze nu als nummer één gezien worden. Goedkoop, bondscoach van Nederland, ziet zelf overigens Rusland als titelkandidaat.

Bij het voetballen worden uiteraard de Amerikaanse vrouwen op nummer één gezet. Bij de mannen is Argentinië de grootste kanshebber, voor Italië en Mexico. Nederland heeft zich hier overigens niet voor kunnen kwalificeren.

Het wielrennen wordt gewonnen door de wereldkampioen Igor Astarloa, dit doet hij voor Jan Ullrich en Paolo Bettini. Jan Ullrich wordt daarnaast ook nog als winnaar gezien van de indiviuele tijdrit. Deze zal hij gaan winnen voor Viatcheslav Ekimov uit Rusland.

Even een paar sporten op een rij met de daarbij voorspelde winnaars:

Basketbal: Verenigde Staten (zowel mannen als vrouwen)
Turnen: Svetlana Khorkina (meerkamp vrouwen) Verenigde Staten (landenteams), Paul Hamm (meerkamp mannen) China (landenteams)
Atletiek: Maurice Green (100 meter mannen), Ivet Lalova (100 meter vrouwen), Wilson Kipketer (800 meter mannen), Perdita Felicien (100 meter horden vrouwen), Kenenisa Bekele (10.000 meter mannen), Catherine Ndereba (marathon vrouwen)
Tennis: Roger Federer (mannen) en Serena Williams (vrouwen)
Hockey: Duitsland (mannen) en Australië (vrouwen)
Zwemmen: Alexander Popov (100 meter vrije slag mannen), Inge de Bruijn (50 meter vrije slag), Lisbeth Lenton (100 meter vrije slag vrouwen), Pieter van den Hoogenband (200 meter vrije slag mannen)