Elektrisch varen in Amsterdam in opkomst

Geen vieze benzinedampen en je kunt je medeopvarenden ook nog eens een stuk beter verstaan. Dat zijn de voordelen van elektrisch varen. In veel natuurgebieden in Nederland weten ze al niet beter, maar op de Amsterdamse grachten is het fluisterbootje een nieuw fenomeen.

Iedereen kent de beelden van overvolle wateren in Amsterdam. Van de 12.000 tot 15.000 vaartuigen die de hoofdstad telt, heeft een flink deel een zogeheten tweetaktmotor, weet Ariadne Doll, projectleider schoner varen bij de Dienst Binnenwaterbeheer van de gemeente Amsterdam. "Die stinken enorm. Als het dan een keer mooi weer is, sluiten inwoners van de binnenstad de ramen maar weer omdat er zoveel bootjes in de grachten varen."

Een oplossing biedt de elektrische motor. De gemeente is daarom een offensief begonnen om de Amsterdamse bootjesbezitters op de milieuvriendelijke toer te krijgen. De rondvaartboten en enkele verhuurbedrijven geven al het goede voorbeeld. In de hoofdstad varen momenteel 25 elektrische rondvaartboten en wordt een ander deel voorzien van roetfilters, waardoor de uitstoot een stuk minder is.

Milieuvriendelijker varen in Amsterdam  (foto: ANP)