'Hema-poortjes schrijven geen geld van OV-chipkaart af'

Gebruikers hoeven niet bang te zijn dat er geld van hun OV-chipkaart wordt afgeschreven als ze detectiepoortjes van de Hema passeren. Dat schrijven Hema en het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB in een gezamenlijke verklaring.

AT5 meldde gisteren dat verschillende gebruikers claimden dat de poortjes geld van hun chip hadden afgeschreven. PvdA-raadslid Myriam Bergervoet had daarop aangekondigd het probleem aan te kaarten bij Stadsregio.

Volgens Hema en de GVB is het echter technisch onmogelijk dat bij Hema-detectiepoortjes geld van de kaart wordt afgeschreven. "Detectiepoortjes reageren op de beveiliging die winkels in artikelen verwerken. De OV-chipkaart heeft een chip die reageert op de software in de kaartlezers in het openbaar vervoer. Door in te checken bij het instappen en uit te checken bij het uitstappen wordt de ritprijs berekend. Het is gezien deze twee totaal verschillende technieken dan ook niet mogelijk dat het detectiepoortje geld kan afschrijven van de OV-chipkaart."

In Amsterdam kunnen reizigers vanaf 27 augustus alleen nog maar gebruik maken van de OV-chipkaart. Uiteindelijk moet naar verwachting in de winter het hele openbaar vervoer overgaan op de chipkaart. In de Rotterdamse metro is dat al sinds 29 januari het enige geldige betaalmiddel.


'Hema-poortjes schrijven geen geld van OV-chipkaart af'  (foto: DAG)