FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 augustus 2009

Gedetineerden gewond na een opstand

Ongeveer veertig gevangenen zijn gewond geraakt na een opstand en een brand in een gevangenis in Chino, Californië. Het geweld begon gisteren in de gevangenis en kon pas vanochtend onder controle worden gebracht volgens een woordvoerder van de gevangenis.

De wonden van enkele gevangen zijn zelfs levensbedreigend. Er zijn geen gevangenisbewaarders bij de opstand gewond geraakt.

De opstand begon rond 20.20 uur plaatselijke tijd in één van de zeven departementen van de gevangenis. In één departement brak brand uit, de brandweer heeft dit kunnen blussen.

Met dank aan sueme voor de submit.

Van Bommel: "Dit is erg zuur"

Mark van Bommel hoopt zo snel mogelijk te herstellen van de teenblessure die hij zaterdag opliep. Tegenover het Duitse Bild reageerde hij op het teleurstellende nieuws.

"Dit is heel erg zuur. Zeker omdat ik het seizoen goed ben begonnen. Ik ga er alles aan doen om terug te komen en verder te gaan waar ik mee bezig was," aldus Van Bommel, die zich heeft afgemeld voor de interland van het Nederlands elftal van komende woensdag tegen Engeland.

Bayern speelde zaterdag met 1-1 gelijk tegen 1899 Hoffenheim. Van Bommel moest in dat duel de strijd vroegtijdig staken. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij een grote teen heeft gebroken. De website van Bayern München meldt dat de Nederlandse middenvelder naar verwachting drie tot vier weken niet in actie kan komen voor het team van trainer Louis van Gaal.

Groenendijk beboet zichzelf

Alfons Groenendijk werd in het duel tussen Willem II en FC Utrecht (1-0 voor de Domstedelingen) naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Bas Nijhuis. Hierop legde de coach van de Tilburgers zichzelf een boete op.

Groenendijk besefte dat hij zijn ploeg met zijn actie dupeerde. "Ik heb hem in nette bewoordingen laten weten dat ik het niet eens was met de leiding", aldus Groenendijk tegenover Eredivisie Live. "Drie redelijk lichte overtredingen werden allemaal met geel bestraft. Daar had ik op dat moment moeite mee. Ik dupeerde daarmee mijn ploeg en leg de schuld ook bij mezelf. Ik heb mezelf ook een boete opgelegd", toonde de oefenmeester zich schuldbewust.

"We hebben in de tweede helft met veel meer lef en overtuiging gespeeld. Toen hadden we er nog wel wat uit kunnen halen. In de eerste helft toonden we teveel ontzag en dat is niet nodig."

[IndyCar] Uitslag Mid-Ohio

Scott Dixon van Ganassi Racing heeft met een voorsprong van maar liefst 29 seconden de overwinning gepakt op het circuit van Mid-Ohio. Tweede werd Ryan Briscoe net voor Dario Franchitti. Nederlander Robert Doornbos speelde geen rol van betekenis en eindigde als veertiende.

Ondanks dat de meteorologen anders hadden voorspeld was het voor aanvang van de race 30°C. Omdat het dit weekend nog niet zo warm was geweest in Ohio was het voor veel coureurs afwachten of ze de juiste veranderingen aan hun wagens hadden gemaakt en of de banden wel lang genoeg mee zouden gaan.

Ryan Briscoe lag toen de groene vlag zichtbaar werd eerste voor Justin Wilson. In de eerste ronde al schoot Tony Kanaan in de hairpin van de baan en viel hierdoor terug naar het achterveld. Tijdens de race leek het of dat de mensen naar de race in Wakins Glen aan het kijken waren. Wilson zette aan het begin de aan kop rijdende Briscoe steeds onder druk in de hoop dat deze zou bezwijken hieronder. Al na zes ronden maakte Briscoe deze fout; de Australiër ging te wijd bocht negen in en Wilson nam hierdoor de leiding in bocht elf. Nadat hij eerste was komen te liggen nam hij meteen vijf seconden voorsprong op de hele groep.

Tijdens de eerste pitstop-serie kon Scott Dixon een ronde langer doorrijden dan Briscoe, waardoor hij na zijn stop voor de Team Penske-coureur weer terug op de baan kwam. Op de zwarte banden rijdend wist Dixon al snel Wilson weer in te halen, waarna hij hem in ronde 38 met behulp van Milka Duno in bocht elf voorbij kon gaan en zo de eerste plek weer kon veroveren.

Pas na 41 ronden werd de race voor de eerste keer geneutraliseerd; toen Helio Castroneves van de baan vloog in bocht negen. De regerende Indy 500-kampioen wist wel op eigen kracht het grind uit te komen, waardoor de neutralisatie eigenlijk overbodig werd.

Nadat de race voor de eerste keer geneutraliseerd werd volgde weer een neutralisatie. Danica Patrick vloog in de grindbak nadat Mike Conway haar in wou halen wat mislukte. Deze werd hiervoor bestraft met een drive-trough-penalty en Patrick verloor twee ronden nadat ze uit de grindbak kwam.

Nadat de race weer herstart was begon Dixon met het uitbreiden van zijn voorsprong, op dat moment al tien seconden. Alleen Wilson kon het tempo van de Ganassi Racing coureur volgen, totdat de Engelsman in de pitstraat zonder brandstof stilviel en zijn motor af liet slaan. Hierdoor viel Wilson terug naar de vijftiende plaats en was daarmee kansloos op de overwinning.

Nu Justin Wilson uit de weg was kon niemand Dixon meer bijhouden. Hierdoor won Dixon zijn vierde race dit seizoen. Briscoe finishte bijna een halve minuut later. In de eindfase van de race was er nog wel een spannend gevecht tussen Briscoe en Franchitti om de tweede positie, maar tot een inhaalactie zou het niet meer komen.

Uitslag Honda Indy 200

Pos.Coureur Team Tijd
1. S. Dixon Ganassi Racing 1:46:05.797
2. R. Briscoe Penske + 29.782
3. D. Franchitti Ganassi Racing + 30.057
4. R. Hunter-Reay AJ Foyt Racing + 33.732
5. H. Mutoh Andretti-Green + 34.185
6. Mo. Andretti Andretti-Green + 46.768
7. P. Tracy KV Racing + 49.703
8. G. Rahal Newman/Haas/Lanigan + 50.453
9. R. Matos Luczo Dragon Racing + 51.230
10. T. Kanaan Andretti-Green + 52.083
11. O. Servia Newman/Haas/Lanigan + 52.623
12. H. Castroneves Penske + 53.238
13. J. Wilson Dale Coyne + 53.578
14. R. DoornbosHVM Racing + 1:10.083
15. E. Viso HVM Racing + 1 ronde
16. D. Wheldon Panther + 1 ronde
17. E. Carpenter Vision + 1 ronde
18. R. Antinucci 3G Racing + 2 ronden
19. D. Patrick Andretti-Green + 2 ronden
DNFM. ConwayDreyer & Reinbold + 16 ronden
DNFM. Duno Dreyer & Reinbold + 29 ronden

Klassement na Mid-Ohio

Pos.Coureur Team Punten
1. Scott Dixon Ganassi Racing 460
2. Ryan Briscoe Penske 457
3. Dario Franchitti Ganassi Racing 440
4. Helio Castroneves Penske 359
5. Danica Patrick Andretti-Green 321
6. Marco Andretti Andretti-Green 307
7. Tony Kanaan Andretti-Green 294
8. Graham Rahal Newman/Haas/Lanigan 289
9. Dan Wheldon Panther 288
10. Justin Wilson Dale Coyne 270
11. Hideki Mutoh Andretti-Green 267
12. Ryan Hunter-Reay AJ Foyt Racing 242
13. Ed Carpenter Vision 239
14. Raphael Matos (R) Luczo Dragon Racing 230
15. Robert Doornbos (R) HVM Racing 225
16. Will Power Penske 209
17. E.J. Viso HVM Racing 194
18. Mike Conway (R) Dreyer & Reinbold 185
19. Mario Moraes KV Racing 181
20. Tomas Scheckter Dreyer & Reinbold 137

NASCAR-race op Watkins Glen uitgesteld

Het is de NASCAR-coureurs voor de tweede week op rij niet gegund om de race in de Sprint Cup Series op zondag af te mogen werken. Regen is hier wederom de oorzaak van.

De coureurs stonden al klaar in de pits om naar buiten te gaan voor de opwarmronden voor de race op Watkins Glen, maar moesten van de organisatie hun auto's uit, omdat regen dichtbij het circuit was. De organisatie heeft nog wel geprobeerd om de baan op te drogen, maar de tijd bleek te kort de zijn om voor het donker de negentig ronden te kunnen rijden. Daarom is de race verplaatst naar maandag 18:00 Nederlandse tijd.

Kaartenrecord in Eredivisie

De tumultueuze wedstrijd tussen ADO Den Haag en VVV-Venlo heeft een record voor arbiter Richard Liesveld opgeleverd. De leidsman trok in totaal elf gele kaarten.


Van de getrokken kaarten waren zeven stuks voor zeven verschillende spelers. Twee spelers van ADO Den Haag, Karim Soltani en Ricky van den Bergh, kregen tweemaal een gele prent (dus rood) en bepaalden daarmee het totaal op elf. De laatste keer dat er elf kaarten werden getrokken was tien jaar geleden tijdens Feyenoord – PSV. Arbiter van dienst was destijds Roelof Luinge.

In de Eredivisie is het nu voor de vierde keer dat er zoveel prenten zijn uitgereikt. VVV-trainer Jan van Dijk wist wel waar de oorzaak lag. "ADO speelde heel erg irritant. Ze probeerden steeds weer tijd te rekken, vooral met blessures. Dat irriteert, al begrijp ik het wel want het is professioneel voetbal. Hun tactiek is ook een middel om punten te sprokkelen. Maar als je dan de tegenstander bent, dan baal je daar wel van."

Hofs niet blij met 'publiekswissel'

Zowel de fans van Vitesse als Feyenoord hadden zondagmiddag in het Gelredome een applaus over voor Nick Hofs, die na ruim een uur werd gewisseld in de onderlinge confrontatie.

De 26-jarige middenvelder was zelf echter allesbehalve blij met zijn vervanging. Hofs weigerde zelfs zijn trainer Theo Bos een hand te geven bij het verlaten van het veld. "Ik baalde behoorlijk van mijn wissel," vertelde Hofs na afloop tegen de aanwezige media. "Ik zat lekker in de wedstrijd en ik hield totaal geen rekening met een vervanging. De emoties liepen daardoor even op bij mij. Dat gebeurt soms in het voetbal. Maar ik had mijn trainer natuurlijk wel gewoon een hand moeten geven, ook al was ik teleurgesteld. Gelukkig maakte hij er geen punt van."

Dat Hofs ook applaus kreeg uit het Feyenoord-vak, vond hij zeer positief. De kleine middenvelder vertrok deze zomer definitief uit Rotterdam. "Ik heb bij Feyenoord 3,5 jaar gespeeld. Ik heb echter nooit op een waardige manier afscheid kunnen nemen van de supporters. Het applaus vormde daarom toch een mooi moment ondanks die wissel."

Geen ernstige kwetsuur Engelaar

Orlando Engelaar heeft geen ernstige blessure overgehouden aan de Europa League-wedstrijd van zijn club PSV tegen Cherno More Varna afgelopen donderdag.

Door de kwetsuur kon Engelaar niet in actie komen tegen FC Twente. Uit onderzoek is gebleken dat de middenvelder geen zware blessure heeft opgelopen, waardoor hij mogelijk gewoon kan spelen in de topper tegen Ajax volgend weekend. "Als ik hem er zo bij zie lopen, dan ben ik optimistisch." zei PSV-trainer Fred Rutten na het duel in Enschede. "Maar wanneer hij precies weer in actie komt, is nog niet met zekerheid te zeggen."

Rutten hield tegen FC Twente ook Carlos Salcido aan de kant. De Mexicaan heeft last van zijn enkel en Rutten besloot geen risico te nemen Salcido.

Duitse dog verwondt vrouw ernstig

Een vrouw uit Leersum is vorige week ernstig verwond door vermoedelijk een Duitse dog. De hond, die een gewicht tot wel tachtig kilo kan bereiken, viel haar aan toen zij haar eigen hond uitliet.

De vrouw liep ernstige bijtwonden op aan haar hoofd en armen. Ook de eigenaar van de dog, een soort dat doorgaans zeer vriendelijk is, liep bijtwonden op. De vrouw is in shock overgebracht naar een ziekenhuis, waar zij is geopereerd.

Zie de site van RTV Utrecht voor foto's van de wonden.

Met dank aan PCF voor de submit.

Liesveld evenaart kaartenrecord in Eredivisie

De tumultueuze wedstrijd tussen ADO Den Haag en VVV-Venlo heeft een record voor arbiter Richard Liesveld opgeleverd. De leidsman trok in totaal elf gele kaarten.

Van de getrokken kaarten waren zeven stuks voor zeven verschillende spelers. Twee spelers van ADO Den Haag, Karim Soltani en Ricky van den Bergh, kregen tweemaal een gele prent (dus rood) en bepaalden daarmee het totaal op elf. De laatste keer dat er elf kaarten werden getrokken was tien jaar geleden tijdens Feyenoord – PSV. Arbiter van dienst was destijds Roelof Luinge.

In de Eredivisie is het nu voor de vierde keer dat er zoveel prenten zijn uitgereikt. VVV-trainer Jan van Dijk wist wel waar de oorzaak lag. "ADO speelde heel erg irritant. Ze probeerden steeds weer tijd te rekken, vooral met blessures. Dat irriteert, al begrijp ik het wel want het is professioneel voetbal. Hun tactiek is ook een middel om punten te sprokkelen. Maar als je dan de tegenstander bent, dan baal je daar wel van."

Met het eindresultaat (2-2) had Van Dijk wat moeite. "Ik ben niet tevreden," was zijn conclusie. "Ik vind dat we de wedstrijd slecht begonnen zijn. Vervolgens laten we in de tweede helft wel zien dat we best een aardig, voetballende ploeg hebben." Wederom moest VVV een 2-0 achterstand goed maken, dit tot grote ergernis van Van Dijk. "Het is misplaatste arrogantie als je een wedstrijd zo begint. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren."

Jongen gooit stuk metaal van een brug

Vanochtend heeft een 15-jarige jongen uit Molenschot een metalen voorwerp van een brug boven de A58 gegooid. Een passerende automobilist kreeg het voorwerp op zijn auto. De schade bleef beperkt tot een ster in de voorruit.

De automobilist kwam met zijn vriendin terug van vakantie in Tsjechië. Hij nam de eerste afslag na de brug en wist daar de jonge dader in de bosjes terug te vinden. De automobilist heeft hem aan de politie overgedragen.

Het is nog niet duidelijk om wat voor voorwerp het gaat. Volgens de jongen gaat het om een voorwerp ter grootte van een hand, dat hij op de brug had gevonden.

Arrestaties na geknok in rij bij Efteling

Een man (45) en vrouw (20) uit Eindhoven zijn in de Efteling aangehouden nadat zij overlast hadden veroorzaakt. Het agressieve paar viel in het pretpark een familie uit Sprang-Capelle aan.

Het stelletje stond in de rij voor de Fata Morgana toen ze ruzie begonnen te maken met de familie uit Sprang-Capelle. De ouders moesten hierbij enkele rake klappen incasseren. Niet alleen deze familie had last van het stel, maar meerdere mensen in de rij stoorden zich aan het stelletje en lieten hen in de rij voorgaan om zo een confrontatie uit de weg te gaan.

De man en vrouw uit Eindhoven zijn door beveiligers van het pretpark aangehouden en de vechtersbazen zitten inmiddels vast. De aangevallen familie was flink overstuur van de aanval. De man (36) en vrouw (32) hebben aangifte gedaan tegen het stel. Veel kinderen waren getuige van het voorval.

Met dank aan Botje96 en crv voor de submit.

Tottenham plukt Bassong weg bij Newcastle

Sebastien Bassong maakt per direct de overstap van Newcastle United naar Tottenham Hotspur. De verdediger kost de Spurs ongeveer acht miljoen euro.

Tottenham-manager Harry Redknapp was druk op zoek naar een verdedigende versterking. In de laatste linie zijn Michael Dawson, Ledley King en Jonathan Woodgate namelijk nog niet topfit. De 23-jarige Bassong moet op de eerste speeldag van de Premier League nog wel een schorsing uitzitten.

Portsmouth trommelt gestopte Niemi op

Antti Niemi heeft na een jaar zijn keepershandschoenen weer aangetrokken. De Fin tekende vrijdag een contract bij Portsmouth, waar hij tweede keeper wordt achter David James.

De 37-jarige goalie zette in september 2008 een punt achter zijn profloopbaan. Op dat moment stond Niemi onder de lat bij Fulham. Daarvoor verdedigde hij het doel van HJK Helsinki, FC Kopenhagen, Glasgow Rangers, Charlton Athletic, Hearts en Southampton.

Verdachte telefoontjes Paulson naar Goldman Sachs

Hank Paulson, de Amerikaanse oud-minister van Financiën tot januari 2009, heeft op het hoogtepunt van de financiële crisis geregeld contact gehad met Lloyd Blankfein, de CEO van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Dit blijkt uit telefoongegevens, gepubliceerd door de Amerikaanse krant The New York Times. Daarmee heeft Paulson, zelf ex-CEO van Goldman, de schijn van belangenverstrengeling tegen zich.

In de week van 15 tot 21 september 2008 belde Paulson zeker 24 maal met Blankfein. Naar andere topbestuurders van grote financiële instellingen werd veel minder gebeld.

In die bewuste septemberweek, toen Paulson veelvuldig contact had met Goldman, was de toestand op de financiële markten kritiek. De concurrenten van Goldman, Bear Stearns en Lehman Brothers, waren over de kop gegaan. Ook AIG, de grootste verzekeraar van de VS, wankelde. Goldman had bij AIG grote tegoeden uitstaan op AIG.

AIG kreeg vervolgens een bailout, waardoor Goldman 13 miljard dollar veilig kon stellen. Vervolgens kreeg de bank een kapitaalinjectie van 10 miljard dollar en werd het statuut aangepast zodat de bank gemakkelijker toegang kreeg tot de geldmarkt.

De hamvraag is of Paulson AIG redde om Goldman te behoeden voor een crisis of een faillissement. Paulson vroeg op 17 september 2008 om te mogen onderhandelen met Goldman. Hij kreeg het groene licht, maar toen had hij al contact gehad.

De telefoontjes naar Goldman roepen vragen op. Waarnemers stellen dat er sprake is van belangenverstrengeling. Paulson ontkende eerder in een parlementaire hoorzitting dat hij een voorkeurbehandeling had gegeven aan Goldman Sachs.

Al eerder ontkende Paulson belangenverstrengelinging in het Congres

Voorlopig geen F1-race in Zuid-Afrika

Het Formule 1-circus zal voorlopig niet terug gaan keren in Zuid-Afrika. Eerder dit jaar werd een onderzoek gestart om te kijken of een terugkeer naar het Afrikaanse continent haalbaar was, maar dit is negatief uitgevallen.

De laatste Zuid-Afrikaanse Grand Prix vond in 1993 plaats op het circuit Kyalami. De Gauteng Motor Sport Company wilde de race wel weer organiseren, maar volgens televisiezender SABC zei de minister van economische ontwikkeling van Gauteng Firoz Cachalia dat de race meer zal kosten dan het aan banen oplevert. Daarom is besloten om de plannen weer in de ijskast te zetten.

Nani dreigt start Premier League te missen

Manchester United-middenvelder Nani mist naar alle waarschijnlijkheid de opening van het nieuwe Premier League-seizoen.

De schouder van de Portugees schoot vandaag in het Community Shield-duel met Chelsea uit de kom. De clubartsen waren niet in staat het gewricht weer op de goede plaats te zetten.

"Dat was jammer, daardoor is hij waarschijnlijk enige tijd uit de roulatie", aldus Alex Ferguson. Nani moet sowieso het oefenduel van Portugal tegen Liechtenstein aan zich voorbij laten gaan. In de komende dagen zal duidelijk worden hoelang de Portugees niet kan spelen.

Nederlandse karter (19) omgekomen

Thomas Knopper is vanmiddag, door een noodlottig ongeval tijdens een kartwedstrijd, om het leven gekomen. De 19-jarige coureur uit Bilthoven kwam vlak na de start in het Duitse karting kampioenschap (DKM) in botsing met een Italiaan en sloeg over de kop.
 
De organisatie liet weten dat Knopper, die bekend stond als ervaren karter, op slag dood was. In 2007 behaalde de Brabander de Europese titel in de KZ2. Deze klasse staat ook wel bekend als dé koningsklasse van de kartsport.

Vorig jaar koos Knopper er voor om een uitstapje naar de autosport te maken. In dat seizoen reed hij in een Formule Renault 2.
 
Met dank aan Trusten voor de submit.
 
Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport. 

Uitslag Community Shield

Chelsea heeft zondagmiddag de eerste tik van het seizoen uitgedeeld aan concurrent Manchester United. De ploeg van manager Carlo Ancelotti won na een zenuwslopende penaltyreeks de Community Shield.

Met Alex en aankoop Yuri Zhirkov op de bank begon Chelsea rustig aan het duel. The Blues lieten de bal rustig rondgaan en kregen ook de eerste grote kans van de wedstrijd. Na een corner van Frank Lampard kopte Branislav Ivanovic het leder via Patrice Evra tegen het aluminium.

United bleek echter niet onder indruk, daar Nani na tien minuten trefzeker was. De Portugese dribbelaar schoot de bal langs Chelsea-sluitpost Petr Cech. Cristiano Ronaldo werd het eerste bedrijf niet gemist bij The Mancunians. Aanvallend was de club van trainer Sir Alex Ferguson zeer gevaarlijk en Chelsea mocht van geluk spreken dat de achterstand niet groter werd.

Na rust maakte Chelsea een herboren indruk. Ricardo Carvalho drukte dit uit door de gelijkmaker uit een rebound binnen te koppen. ManU-keeper Ben Foster maakte geen sterke indruk bij de treffer. Foster is de vervanger van Edwin van der Sar, die afwezig is vanwege een blessure aan zijn hand.

Het duurde tot de zeventigste minuut totdat Manchester de eerste kans van de tweede helft kon bijschrijven. Dimitar Berbatov trof het doel echter niet. Chelsea zette direct een tandje bij en dat leidde tot de discutabele 2-1 van Lampard. Evra leek onreglementair te worden weggezet door Michael Ballack. Arbiter Chris Foy liet doorspelen en The Blues maakten daar dankbaar gebruik van.

Fergusons ploeg leek na de opgelopen achterstand aanvallend onmachtig. Op voorhand kon de in het veld gebrachte Michael Owen daar ook niets aan veranderen, maar zoals wel vaker scoorden de manschappen van Ferguson in extremis nog een treffer via de buitenspel staande Rooney: 2-2.

In de strafschoppenreeks bleek Chelsea het gelukkigste. Achtereenvolgens Lampard, Ballack, Drogba en Kalou waren koelbloedig. Voor United scoorde Michael Carrick. De eerste en derde penalty werden gemist door respectievelijk Giggs en Evra, waardoor Chelsea voor de vierde keer de prijs op het palmares bij mag schrijven.


Chelsea - Manchester United 2-2
10' Nani 0-1
52' Carvalho 1-1
71' Lampard 2-1
90' Rooney 2-2

Strafschoppen

Lampard (Chelsea) 1-0
Giggs (Man. United) 1-0
Ballack (Chelsea) 2-0
Carrick (Man. United) 2-1
Drogba (Chelsea) 3-1
Evra (Man. United) 3-1
Kalou (Chelsea) 4-1

Toeschouwers: 85.896
Scheidsrechter: Foy
Stadion: Wembley, Londen
Gele kaart: Ivanovic (Chelsea), Berbatov, Evra, Owen (Man. United)

Opstellingen

Chelsea: Cech, Ivanovic (Bosingwa/46), Carvalho, Terry, A. Cole, Mikel (Ballack/65), Essien, Malouda (Deco/78), Lampard, Anelka (S. Kalou/84), Drogba

Manchester United: Foster, O'Shea (Fabio/75), Ferdinand, Evans, Evra, Nani (Valencia/63), Fletcher (Scholes/75), Carrick, Park (Giggs/75), Rooney, Berbatov (Owen/75)

'Bomdreiging bij vliegtuig in Xinjiang'

Onbekenden hebben gedreigd met een bomexplosie aan boord van een vliegtuig, dat onderweg is naar de opstandige Chinese regio Xinjiang. Dat meldt staatspersbureau Xinhua.

De Chinese luchtvaartautoriteiten zouden het vliegveld van Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, opdracht hebben gegeven het toestel niet te laten landen.

Het vliegtuig komt volgens Xinhua uit Afghanistan. Aanvankelijk meldde het persbureau nog dat het toestel gekaapt zou zijn.

Xinjiang, in het uiterste westen van China, was vorige maand het toneel van heftige etnische rellen tussen islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen. Volgens officiële cijfers vielen bij het geweld 197 doden en meer dan 1600 gewonden. Duizenden mensen werden aangehouden.

Het was het ernstigste etnische geweld in Xinjiang in decennia. Oeigoeren klagen al jaren over discriminatie en onderdrukking door de Han-Chinezen.

Zorgen over hulp aan schuldenaren

De Branchevereniging van bewindvoerders in de wettelijke schuldsanering (BBW) maakt zich grote zorgen over de hulp aan mensen met schulden. De BBW zei vandaag dat haast geboden is bij het zoeken naar een oplossing nu gemeentelijke instellingen die burgers in financiële nood helpen, dit najaar en volgend jaar te maken krijgen met een hausse aan hulpvragen door de economische malaise.

Onlangs liet de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, weten dat door de vele hulpvragen lange wachtlijsten en een tekort aan personeel zullen ontstaan. De leden van de NVVK zijn onder meer gemeentelijke kredietbanken en organisaties voor maatschappelijke dienstverlening.

Volgens een woordvoerder van de BBW zijn wachttijden van soms drie tot vier maanden nu geen uitzondering." Dat kan niet anders betekenen dan dat mensen op dit moment niet snel en adequaat genoeg worden geholpen en hun schuldenproblematiek alleen maar groter wordt." Het bestuur vindt dat nu alle aandacht van ministeries en gemeenten moet zijn gericht op de snel groeiende schuldenproblematiek.

De BBW heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in een brief gewezen op de problemen en twijfelt of aangekondigde maatregelen op tijd zijn om de verwachte problemen het hoofd te bieden.

Tiener omgekomen na val van autodak

Een 17-jarige jongen is in Californië omgekomen nadat hij van het dak van een rijdende auto is gevallen. Christopher Hernandez is overleden aan de verwondingen die hij daarbij heeft opgelopen na de val.

De politie van Huntington Beach zegt dat de jongen op het dak van een Nissan Altima zat die zijn 17-jarige vriend bestuurde. Christopher viel van het dak toen de vriend een bocht nam.

Christopher had zware verwondingen aan zijn buik en hoofd opgelopen. Deze zaak word nog onderzocht.

Tweede en derde bom ontploft op Mallorca

In de stad Palma de Mallorca op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca zijn vandaag ook een tweede en derde bom ontploft. Dat meldt de Spaanse radiozender Cadena Ser.

Het tweede explosief ging af in een restaurant, en het derde in een winkelcentrum. Het gebied rond het winkelcentrum was uit angst voor een explosie van tevoren al afgezet. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

De Baskische afscheidingsbeweging had vanochtend telefonisch gewaarschuwd dat drie explosieven zouden ontploffen op het vakantie-eiland Mallorca.

'Calorieën in hamburgers prominent melden'

De Consumentenbond pleit ervoor dat fastfoodketens op de prijslijst boven de toonbank aangeven hoeveel calorieën en vet hamburgers en andere snacks bevatten. Het heeft geen zin dit soort informatie elders in de zaak te geven, stelt de vereniging die opkomt voor de belangen van consumenten.

Onlangs wezen Amerikaanse onderzoeken uit dat aparte folders en informatie op placemats geen effect hebben.

"Ook de overheid wil dat de horeca met duidelijke informatie komt over vet, suiker en zout in eten", aldus de Consumentenbond. De vereniging sluit zich hierbij aan, maar benadrukt dat deze gegevens wel een prominente plaats moeten krijgen. De bond hoopt dat mensen gezonder gaan eten.

Uitslagen Frankrijk speelronde 1

Dit weekend ging Frankrijks hoogste voetbaldivisie weer van start, de Ligue 1. FOK!sport brengt je vanaf vandaag ieder weekend een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Marseille wint eerste wedstrijd, Lyon gelijk
Olympique Marseille, de nummer twee van vorig seizoen, kende een goede start van het seizoen. De uitwedstrijd tegen Grenoble werd met 0-2 gewonnen. Mamadou Niang en Benoit Cheyrou vonden het net voor Marseille. Olympique Lyon is het seizoen een stuk minder goed begonnen. De Franse topclub ontsnapte op het nippertje aan een nederlaag in Le Mans. De Argentijn Lisandro López schoot één minuut voor tijd de 2-2 binnen.

Lille verliest in eigen huis van Lorient
De nummer vijf van vorig seizoen, Lille OSC, is in de eerste wedstrijd van het seizoen met een nederlaag op zak het veld afgestapt. Tegenstander FC Lorient kwam na 32 minuten spelen op voorsprong door een doelpunt van Kevin Gamerio, waarna tien minuten later Lorient weer het net vond doormiddel van Marama Viharua. De enige tegentreffer voor Lorient kwam uit een eigen doelpunt van Olivier Monterubbio. De wedstrijd eindigde in 1-2 verlies voor de thuisploeg.


Uitslagen van speelronde 1:

ThuisUitUitslag
AS MonacoToulouse FC1-0
AJ AuxerreFC Sochaux0-1
Saint-EtienneOlympique Nice0-2
MontpellierParis SG1-1
Stade RennesBoulogne-sur-Mer3-0
ValenciennesAS Nancy1-3
Le MansOlympique Lyon2-2
GrenobleOlympique Marseille0-2
Lille OSCFC Lorient1-2
Girondins de BordeauxRC Lens4-1

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
1Stade Rennes11003+3
2AS Nancy11003+2
3Olympique Nice11003+2
4Olympique Marseille11003+2
5FC Lorient11003+1
6AS Monaco11003+1
7FC Sochaux11003+1
8Le Mans101010
9Olympique Lyon101010
10Montpellier101010
11Paris SG101010
12Girondins Bordeaux000000
13RC Lens000000
14Lille OSC10010-1
15AJ Auxerre10010-1
16Toulouse FC10010-1
17Valenciennes10010-2
18Grenoble10010-2
19Saint-Etienne10010-2
20Boulogne10010-3

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Floyd AyiteAS Nancy1
2Mamadou NiangOlympique Marseille1
3Ludovic GiulyParis SG1

Programma speelronde 2:

DatumThuisUit
15-8FC SochauxGirondins Bordeaux
15-8Paris SGLe Mans
15-8AS NancyAS Monaco
15-8Olympique LyonValenciennes
15-8FC LorientMontpellier
15-8RC LensAJ Auxerre
15-8Toulouse FCSaint-Etienne
16-8Olympique NiceStade Rennes
16-8Boulogne-sur-MerGrenoble
16-8Olympique MarseilleLille OSC

Brit schiet collega's dood in Irak

Een werknemer van een Brits beveilingsbedrijf heeft in Bagdad twee collega's doodgeschoten. Een Irakees raakte levensgevaarlijk gewond door de schietpartij. Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag gezegd tegen de Amerikaanse krant Washington Post.

De schotenwisseling had plaats in de zogeheten Groene Zone, het zwaarbeveiligde diplomatieke centrum van de hoofdstad. De toedracht is nog niet bekend. De schutter en de twee slachtoffers -een Brit en een Australiër- werkten voor ArmorGroup, een Britse beveiligingsfirma die vooral niet-militaire konvooien probeert te beschermen tegen terreuraanslagen.

De Britse beveiliger zou de eerste beveiliger kunnen zijn die wordt aangeklaagd voor moord in het door jaren van oorlog en geweld geteisterde land.

Ook Frankrijk met zes renners naar WK

Gisteren maakten we bekend dat Nederland slechts zes wielrenners mag afvaardigen naar het WK, dat in het Zwitserse Mendrisio wordt gehouden. Nu is bekend geworden dat deze vlieger ook voor Frankrijk is opgegaan.

Laurent Jalabert, bondscoach van de Franse equipe, is bezorgd over deze situatie en wil het Franse wielrennen nader gaan bekijken. "Dit is erg verontrustend," aldus de voormalig wielrenner in de Franse sportkrant L'Équipe. "Dit betekent niet dat we al verslagen zijn, maar het zegt wat over de echte positie van het Franse wielrennen. Ik hoop dat dit aanzet tot nadenken."

Twee coureurs lijken inmiddels zeker van hun plaats te zijn. Het gaat om Pierrick Fédrigo en Sylvain Chavanel. De overige vier plaatsen zullen in de komende weken worden vergeven. "We zullen zo lang mogelijk proberen te volgen. In een eendagswedstrijd zoals deze hebben we jongens in het team die de mogelijkheid hebben om een resultaat neer te zetten."

Nederlandse karter (19) omgekomen

Thomas Knopper is vanmiddag, door een noodlottig ongeval tijdens een kartwedstrijd, om het leven gekomen. De 19-jarige coureur uit Bilthoven kwam vlak na de start in het Duitse karting kampioenschap (DKM) in botsing met een Italiaan en sloeg over de kop.

De organisatie liet weten dat Knopper, die bekend stond als ervaren karter, op slag dood was. In 2007 behaalde de Brabander de Europese titel in de KZ2. Deze klasse staat ook wel bekend als dé koningsklasse van de kartsport.

Vorig jaar koos Knopper er voor om een uitstapje naar de autosport te maken. In dat seizoen reed hij in een Formule Renault 2.

Ook RKC wil Van der Heijden

Jan-Arie van der Heijden is momenteel een gewild transferobject. De Ajacied staat ook in de belangstelling van RKC Waalwijk.

Van der Heijden lijkt dit seizoen weinig kans te maken op speeltijd in Amsterdam en mag derhalve verhuurd worden. FC Groningen informeerde afgelopen zondag na afloop van het duel tegen Ajax naar de beschikbaarheid van de spelverdeler. Ook Willem II is in de markt voor Van der Heijden.

Tegenover Omroep Brabant laat RKC-trainer Ruud Brood weten dat hij geïnteresseerd is in Van der Heijden. Na de verloren competitiewedstrijd van zaterdagavond heeft RKC de interesse officieel kenbaar gemaakt.

Van der Heijden leek in het vorige seizoen definitief door te gaan breken in het rood-witte tricot van Ajax. Een zware knieblessure gooide echter roet in het eten en Van der Heijden moest het seizoen grotendeels aan zich voorbij laten gaan.

Nani kijkt vooruit: "Ik wil de held zijn"

Nani speelt sinds de zomer van 2007 voor Manchester United. De Portugees kwam over van Sporting CP en leek in de voetsporen te treden van Cristiano Ronaldo. Vooralsnog wist Nani echter nog geen potten te breken in Engeland.

Nani kreeg het voorbije seizoen weinig basisplaatsen toebedeeld van Manchester-trainer Sir Alex Ferguson en verbeterde zich derhalve nauwelijks. De Portugees houdt echter vertrouwen in zichzelf. "Vergeet het verleden. Ik wil de held zijn."

De vleugelaanvaller grijpt het vertrek van landgenoot Ronaldo aan als kans om zijn belofte in te lossen. "Ik denk niet meer aan het afgelopen seizoen en ben alleen maar met komend jaar bezig", zei Nani in The Sunday Telegraph. "Ik heb de mensen hier nog niet mijn beste kant laten zien. Het is zaak om mijn zelfvertrouwen terug te winnen, daarna is alles mogelijk."

"Ik werd vaak vergeleken met Ronaldo, maar dat wil ik niet", ging de balkunstenaar door. "Ja, er zijn wel wat overeenkomsten, maar we zijn heel andere voetballers. Ik heb mijn eigen acties, stijl en manier van schieten."

"Ik hoop dat de mensen volgend jaar over Nani gaan praten, en niet zeggen 'Kijk, dat doet hij net zoals Ronaldo'. Ik ben een betere speler geworden door met hem samen te werken, maar ik ben niet de nieuwe Ronaldo."

Van Bommel meldt zich af voor Oranje

Mark van Bommel heeft zich afgemeld voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Engeland. De middenvelder liep zaterdag in de wedstrijd van zijn werkgever Bayern München tegen TSG 1899 Hoffenheim een gebroken teen op.

Een breukje in een kootje van de grote teen van zijn linkervoet dwong Van Bommel ertoe zich af te melden. Naast van Bommel kan bondscoach Bert van Marwijk ook niet beschikken over Giovanni van Bronckhorst. De linksback kampt met een knieblessure.

Van Bommel raakte zaterdag in de slotfase van het openingsduel van Bayern geblesseerd en moest zich laten vervangen. De Nederlander werd direct naar het ziekenhuis gebracht en onderzocht. Het is nog niet bekend hoelang de aanvoerder van Bayern buitenspel zal staan.

Vooralsnog roept Van Marwijk geen vervangers op, waardoor de selectie nu uit twintig spelers bestaat.

NL'ers gepakt met drugs in België

Er zijn vandaag twee Nederlanders opgepakt op de luchthaven in Zaventem, bij Brussel, wegens het smokkelen van drugs.

Dat heeft de Belgische politie bekendgemaakt. Eén van de twee was gearriveerd vanuit de Dominicaanse Republiek. Als bagage had de man drie kilogram cocaïne bij zich, zo ontdekte de douane. De smokkelaar werd meteen aangehouden.

De tweede man die de smokkelaar stond op te wachten op de luchthaven, om vervolgens samen naar Nederland te reizen, is tevens opgepakt. 

Tokyo getroffen door aardbeving

De hoofdstad van Japan, Tokyo, werd vandaag getroffen door een sterke aardbeving van 7.1 op de schaal van Richter. Er zijn nog geen berichten bekend van gewonden of schade.

De aardbeving vond plaats rond 8 uur in de avond, lokale tijd. Er waren geen waarschuwingen voor een tsunami door de aardbeving, welke plaats vond op een diepte van 303 kilometer aan de oostkust van Japan.

Hogesnelheidstreinen werden gestopt, maar reden nadat de aardbeving ophield gewoon weer door. Ook was er ten tijde van de aardbeving een grote honkbalwedstrijd aan de gang, die werd even gestopt maar weer hervat na de aardbeving.

Laatste ontsnapte gevangene opgepakt in Marokko

De laatste voortvluchtige van een ontsnapping uit een gevangenis in Brugge, Ashraf S., is opgepakt in Marokko. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Brugge vandaag bekendgemaakt.

S. gold als de gevaarlijkste van de drie gevangenen die 23 juli uit de gevangenis van Brugge ontsnapten met een gekaapte helikopter. Zijn twee medevluchters werden afgelopen week al opgepakt. Het drietal verbleef na de uitbraak enige tijd in Nederland.

S., was donderdag nog betrokken bij een verkeersongeval in Marokko. Hij reed met een auto in de buurt van de Marokkaanse stad Al Hoceima. Zijn familie komt daar vandaan. Hij raakte door met hoge snelheid te rijden betrokken bij een ongeval. Na het ongeluk vluchtte de ontsnapte gevangene te voet de bergen in. Hij zou lichte verwondingen hebben opgelopen.

S. wordt niet uitgeleverd aan België. FOK!-columnist Driek Oplopers vindt daar het zijne van.

Zes jonge verstekelingen in vrachtwagen

Politiemensen hebben gisterenmorgen zes verstekelingen gevonden in een vrachtwagen in Rotterdam-West. Ze komen uit Irak en Afghanistan en zijn tussen de zestien en 23 jaar oud. De vreemdelingenpolitie heeft zich inmiddels over hen ontfermd.

De Litouwse chauffeur van de vrachtwagen was net in Rotterdam aangekomen om lading op te pikken. Hij was voor het laatst gestopt in het Franse Calais.

Toen hij uit zijn vrachtwagen stapte, hoorde hij gestommel. Hij belde de politie en die vond de zes mannen. Volgens de politie waren de zes verstekelingen zeer vermoeid.

'Hema-poortjes schrijven geen geld van OV-chipkaart af'

Gebruikers hoeven niet bang te zijn dat er geld van hun OV-chipkaart wordt afgeschreven als ze detectiepoortjes van de Hema passeren. Dat schrijven Hema en het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB in een gezamenlijke verklaring.

AT5 meldde gisteren dat verschillende gebruikers claimden dat de poortjes geld van hun chip hadden afgeschreven. PvdA-raadslid Myriam Bergervoet had daarop aangekondigd het probleem aan te kaarten bij Stadsregio.

Volgens Hema en de GVB is het echter technisch onmogelijk dat bij Hema-detectiepoortjes geld van de kaart wordt afgeschreven. "Detectiepoortjes reageren op de beveiliging die winkels in artikelen verwerken. De OV-chipkaart heeft een chip die reageert op de software in de kaartlezers in het openbaar vervoer. Door in te checken bij het instappen en uit te checken bij het uitstappen wordt de ritprijs berekend. Het is gezien deze twee totaal verschillende technieken dan ook niet mogelijk dat het detectiepoortje geld kan afschrijven van de OV-chipkaart."

In Amsterdam kunnen reizigers vanaf 27 augustus alleen nog maar gebruik maken van de OV-chipkaart. Uiteindelijk moet naar verwachting in de winter het hele openbaar vervoer overgaan op de chipkaart. In de Rotterdamse metro is dat al sinds 29 januari het enige geldige betaalmiddel.


'Hema-poortjes schrijven geen geld van OV-chipkaart af'  (foto: DAG)

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 2

Dit weekend werd de tweede speelronde van de Eredivisie gespeeld. Ajax won met 4-1 van RKC Waalwijk, FC Twente en PSV speelden gelijk, en ADO Den Haag verspeelde een 2-0 voorsprong.

 

Voor het eerst sinds 1 februari heeft NEC weer eens een thuiswedstrijd gewonnen. Destijds won het van Feyenoord, vrijdag was sc Heerenveen de tegenstander. Aanwinst Bjorn Vleminckx toonde in zijn tweede officiële wedstrijd voor NEC zijn waarde door tweemaal te scoren. Na zes minuten tekende hij de 1-0 aan, en hoewel NEC daarna sterker was dan Heerenveen werd er niet meer gescoord voor rust. In de tweede helft bleef NEC druk zetten, wat in de 56e minuut resulteerde in de 2-0 door een doelpunt van Fejzullahu. Tien minuten later maakte El-Akchaoui de 3-0, en in de 82e minuut was het Vleminckx die zijn tweede doelpunt van de avond maakte. Heerenveen deed nog iets terug via Papadopoulos, maar dat kon niets meer veranderen aan de winst van NEC: 4-1.

Ajax had lange tijd moeite met RKC Waalwijk. De Amsterdamse ploeg begon explosief aan het duel, wat na dertig seconden al resulteerde in een doelkans voor Suarez, maar zijn schot knalde uiteen op de doelpaal. Na tien minuten was het wel raak, Van der Wiel schoot na een een-tweetje met Cvitanich de bal binnen. Even later had Cvitanich een niet te missen kans op 2-0, maar ploeggenoot Dennis Rommedahl was een sta in de weg, hij kreeg de bal hard tegen zich aangeschoten door de Argentijn. Na een klein half uur wist Benjamin de Ceulaer de Amsterdamse defensie te omspelen en de 1-1 te maken. Het duurde tot in de 71e minuut voordat Ajax eindelijk weer de leiding nam. Na een makkelijk gegeven vrije trap werd Suarez in het penaltygebied door Gudde onderuit gehaald. Gudde kreeg zijn tweede geel en kon vertrekken, Suarez kreeg een strafschop die hij vervolgens onberispelijk binnenschoot. Het verzet van RKC was hiermee gebroken, waarna Suarez met nog twee doelpunten een hattrick maakte en de eindstand op 4-1 bepaalde.

In Enschede kende de wedstrijd tussen FC Twente en PSV eenzelfde scoreverloop als afgelopen seizoen. FC Twente kwam via Douglas in de 19e minuut op 1-0. Hij profiteerde bij een hoekschop van een botsing tussen Isaksson en Toivonen en kon vrij inkoppen. Waar PSV vorig seizoen tot de allerlaatste minuut wachtte om de gelijkmaker binnen te tikken, was het er vandaag sneller bij, in de 25e minuut was het Dzudzsák die de 1-1 maakte. In de tweede helft was FC Twente aanvankelijk sterker, maar dat resulteerde niet in doelpunten. Namens PSV waren Koevermans en Lazovic dicht bij een doelpunt, maar Boschker maakte geen fout.

VVV-Venlo, dat vorige week knap met 3-3 (na een 2-0 achterstand) gelijkspeelde tegen PSV, trad vandaag aan tegen ADO Den Haag. De Hagenezen stonden binnen een half uur met 2-0 voor door een doelpunt van Verhoek en een penalty van Van der Bergh. Maar net als tegen PSV gaf VVV zich niet gewonnen en ging het op zoek naar doelpunten. Zeven minuten na de 0-2 was het de in de belangstelling van diverse topclubs staande Honda die de aansluitingstreffer maakte. Vorig seizoen was al gebleken dat ADO moeilijk een voorsprong kon vasthouden, en ook vandaag slaagden ze daar niet in. In de 76e minuut was het opnieuw Honda die de eindstand bepaalde: 2-2. ADO Den Haag eindigde de wedstrijd met negen man door twee rode kaarten voor Soltani en Van der Bergh. Beide spelers ontvingen twee keer geel.

Alle uitslagen van deze speelronde:
Vrijdag 7 augustus
NEC - sc Heerenveen (4-1)
AZ - Sparta Rotterdam (2-0)

Zaterdag 8 augustus
Ajax - RKC Waalwijk (4-1)
Roda JC - FC Groningen (1-1)

Zondag 9 augustus
NAC Breda - Heracles Almelo (0-0)
Vitesse - Feyenoord (0-0)
FC Twente - PSV (1-1)
FC Utrecht - Willem II (1-0)
VVV-Venlo - ADO Den Haag (2-2)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Inbreker zit dagen vast in kluis van bank

De Griekse politie heeft zondag een inbreker bevrijd uit een hachelijke situatie. De Bulgaar had twee dagen lang vastgezeten in de kluis van een bank in Athene.

De man was het bankgebouw in Athene vrijdag binnengelopen. Hij deed zich voor als klant om in de kluis te kunnen komen. Toen hij zijn slag dacht te slaan, ging het alarm echter af en viel de kluisdeur dicht.

Bankpersoneel kon de deur niet van buitenaf open krijgen. De politie moest een muur van de kluis slopen om de man te kunnen ontzetten. De inbreker had in de tussentijd de kluisjes van een aantal klanten leeggehaald.

Uitslagen Eredivisie (09/08/2009) II

Om 14:30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

FC Twente - PSV 1-1
19' Douglas 1-0
25' Dzsudzsák 1-1

Toeschouwers: 23.700
Scheidsrechter: Blom
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Gele kaart: Ruiz (FC Twente), Ooijer, Manolev, Simons (PSV)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam, Douglas, Wisgerhof, Rajkovic, Brama, Perez, Janssen, Stoch (Vujicevic/75), N'Kufo, Ruiz (Rukavytsya/87)

PSV: Isaksson, Manolev (Kromkamp/69), Ooijer, Marcellis (Koevermans/30), Pieters, Bakkal, Simons, Afellay, Lazovic, Toivonen, Dzsudzsák (Amrabat/82)


FC Utrecht - Willem II 1-0
39' Dickoh 1-0

Toeschouwers: 19.000
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Stadion Galgenwaard, Utrecht
Gele kaart: Loval (FC Utrecht), Zijler, Kargbo, Mourad (Willem II)

Opstellingen

FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Dickoh, Wuytens, Nesu, Mulenga, Silberbauer (Vandenbergh/76), Van Dijk, Loval, Mertens, Van Wolfswinkel (Nijholt/59)

Willem II: Aerts, Janse, Biemans (Schmeltz/75), Swinkels, Veloso, Pereira (Livramento/28), Boutahar, Kargbo, Reniers (Waalkens/61), Mourad, Zijler


VVV-Venlo - ADO Den Haag 2-2
8' Verhoek 0-1
30' Van den Bergh (pen.) 0-2
37' Honda 1-2
76' Honda 2-2

Toeschouwers: 7.200
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: Seacon De Koel, Venlo
Gele kaart: Drost, Calabro, Leemans, Fleuren, Honda (VVV-Venlo), Kum, Derijck (ADO Den Haag)
Rode kaart: 62' Soltani (2xg) 85' Van den Bergh (2xg) (ADO Den Haag)

Opstellingen

VVV-Venlo: Gentenaar, Drost (Schaken/69), Van Kouwen, Paauwe, Fleuren, Leemans, Honda, Auassar (Verdellen/90+3), Viana (Dadda/79), Calabro, Ahahaoui

ADO Den Haag: Ditewig, Ammi, Horváth, Derijck, Van Hese (Kum/54), Van den Bergh, Buijs, Immers, Verhoek (Bosschaart/67), Powel (Milic/80), Soltani

WK hockey -21: eerste dag medailleronde

Gisteren is in Boston de eerste ronde van de medailleronde gespeeld op het WK hockey voor dames onder 21 jaar. De teams behouden hun punten uit de eerdere poulefase.

Vanavond Nederlandse tijd wordt de tweede ronde gespeeld in de medailleronde. Dan komt Poule E en de halve verliezerspoule G aan bod, terwijl maandag het tweede deel van Poule G en Poule F aan de beurt is.

Poule E
Engeland wist met 1-0 India te verslaan, waardoor de Britten op 10 punten kwamen en de Indiërs bleven op 6 punten staan. Duitsland had het moeilijker met Nieuw-Zeeland, dat voor rust op 0-1 kwam. Maar in de tweede helft kwamen onze oosterburen toch langszij op 1-1. Daarmee komt Duitsland op 10 en Nieuw-Zeeland op 7 punten. De laatste wedstrijd in deze poule, tussen Australië en Chili, werd gewonnen door de Hockeyroos met 1-0. Australië staat nu op 9, de Chilenen hebben nog altijd slechts 3 punten.

Poule F
China droogde Zuid-Afrika af met 5-0, waardoor het Aziatische land op 9 punten komt en de Afrikanen op 3 punten bleven staan. Korea boekte succes tegen de Verenigde Staten door een achterstand na de eerste helft om te buigen naar een 2-1-overwinning. De Koreanen hebben nu 10 punten, de VS blijven op 6 punten. In deze poule speelt ook Nederland, dat een 1-0-achterstand tegen Argentinië recht wist te zetten naar een winst met 1-2. Daarmee komt Jong Oranje op 9 punten en het Zuid-Amerikaanse land blijft op 6 punten staan.

Vlak voor rust werd door Merino gescoord, maar een sterk begin van de tweede helft zorgde ervoor dat Caia van Maasakker in de 40e minuut een strafcorner benutte en Kelly Jonker tikte slechts drie minuten later de 1-2 in. Een strafcorner van de Argentijnsen in de voorlaatste minuut ging naast. Bondscoach Sjoerd Marijne sprak in de rust de dames toe dat ze met meer overtuiging moesten gaan spelen. "Maar Argentinië bespeelde ons ook erg goed. Ze hadden hun huiswerk goed gedaan. Alle lof daarvoor."

"Maar in de eerste helft vond ik dat we onszelf als grootste tegenstander hadden. We misten overtuiging en maakten fouten die we normaal niet maken. Dat had niks te maken met niet kunnen. Ik denk dat het angst was. En dat is een slechte raadgever. Die goal kwam uit de lucht vallen. Dat was een tegenvaller", aldus een tevreden coach.

Poule G
In deze verliezerspoule speelde Litouwen tegen Wit-Rusland, wat een doelpuntenrijke wedstrijd werd: 4 tegen 3. Litouwen komt op 3 punten, de Wit-Russinnen hebben nog geen punten gescoord. Spanje liet zien dat het toch wel kon hockeyen, want met 6-0 werd tegenstander Frankrijk van het veld gespeeld. In de poulefase behaalden de Spaansen geen punten. Daarmee komt Spanje op 3, Frankrijk bleef op 0 punten staan.

Bomaanslag op restaurant in Palma

Er heeft vandaag een bomaanslag plaatsgevonden in een restaurant in Palma, de hoofdstad van het Spaanse eiland Mallorca. Het was niet direct na de aanslag bekend of er doden of gewonden waren. De explosie vond plaats in het La Rigoletta restaurant rond 3 uur vanmiddag. De Spaanse krant El Pais meldt dat de Baskische groepering ETA vanmorgen heeft gebeld met de Spaanse autoriteiten om hen te waarschuwen voor de bomaanslag in het restaurant.

Eerder vandaag heeft de ETA al de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in juni en juli opgeëist. De ETA heeft inmiddels al meer dan 800 doden op hun naam staan in hun 50-jarig bestaan.

Krajicek geeft geblesseerd op in Cincinnati

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft niet veel plezier beleefd aan het kwalificatietoernooi voor het WTA-toernooi in Cincinnati. De Nederlandse werd op het laatste moment aan het veld toegevoegd, maar kon na twee games al haar biezen pakken.

Krajicek viel in voor Vania King die momenteel nog in Los Angeles speelt. Ze kwam uit in de de kwalificaties tegen de Italiaanse Tathiana Garbin. De Nederlandse won de eerste game, waarna ze in de tweede haar pols blesseerde. Na overleg met de fysiotherapeut heeft Krajicek besloten op te geven. Een MRI-scan moet de aard van de blessure weergeven.

Recordaantal deelnemers WK atletiek

Het WK atletiek in Berlijn is nog niet begonnen of er is al een record gesneuveld. Uit de voorlopige startlijst van atletiekunie IAAF blijkt dat zich 2.101 atleten uit 201 landen hebben ingeschreven voor het toernooi dat tussen 15 en 23 augustus plaatsvindt.

Het oude record stond op naam van het WK in Valencia dat 1.821 atleten uit 201 landen herbergde. Donderdag zal bekend worden met hoeveel dat aantal precies overtroffen wordt, want dan wordt de definitieve startlijst door de IAAF bekendgemaakt. Nederland zal met twaalf mannen en drie vrouwen in de Duitse hoofdstad aan de start gaan verschijnen.

Acht doden bij achtervolging VS

Een achtervolging van de politie op een gestolen wagen, heeft in de Amerikaanse staat Californië aan acht mensen het leven gekost. Vijf van hen zijn kinderen onder de twaalf jaar.

De achtervolging begon toen de bestuurder van een als gestolen geregistreerd staande auto een stopteken negeerde. De snelheid liep bij de achtervolging hoog op en dit leidde bij een kruising tot een botsing met een pick-up. 

In de pick-up zaten onder meer vijf kinderen die door de klap uit het voertuig werden geslingerd. Vier kinderen waren op slag dood en de vijfde overleed korte tijd later in het ziekenhuis. De volwassenen in de aangereden wagen raakten gewond. De drie vluchtende personen overleefden de aanrijding ook niet.

'YouTube stapt in de Formule 1'

Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat filmpjessite YouTube het nieuwe Formule 1-team USF1 zou willen sponsoren. Het nieuwe team is eigendom van Ken Anderson en Peter Windsor en heeft zich voor volgend seizoen van een plekje op de grid weten te verzekeren.

Mocht YouTube de hoofdsponsor worden, dan heeft het team zich van een grote sponsor verzekerd. Het bedrijf is in 2006 eigendom geworden van Google dat hiermee haar activiteiten behoorlijk uitbreidde. Inmiddels heeft YouTube-oprichter Chad Hurley zich voor vijf miljoen ingekocht in het team.

Ook Best Buy wordt gezien als een van de mogelijke sponsoren van USF1. De Chief Marketing Officer van het bedrijf heeft getwitterd dat hij met USF1 heeft gesproken over een mogelijke samenwerking om zijn bedrijf in Europa meer bekend te laten worden.

Op tv opscheppen over seks? Zender gesloten!

De autoriteiten in Saudi-Arabië hebben de kantoren van de televisiezender LBC gesloten, nadat een Saudiër in een programma had opgeschept over zijn seksuele activiteiten. Dat heeft het Saudische ministerie van Informatie vandaag laten weten.

Mazen Abdul Jawad was tijdens een uitzending uitvoerig ingegaan op zijn uitbundige seksleven. Hij sprak tot in detail over de hulpmiddelen die zijn leven meer glans geven.

Met zijn televisieoptreden wekte Jawad de woede van de Saudische machthebbers. Afgelopen week werden Jawad en twee vrienden die ook in het LBC-programma optraden al opgepakt.

Columnist Driek Oplopers: Op tv geintje over Jezus? Programma geschrapt! 

Richard Hammond wederom betrokken bij ongeluk

Top Gear presentator Richard Hammond is voor de tweede keer betrokken bij een ongeluk. De 39-jarige presentator van het autoprogramma was met een Morgan Aeromax, waarvan er maar 100 zijn gemaakt en 130.000 euro kost, achterop een Nissan Almera gebotst. Omdat hij de laatste was in de kettingbotsing is de achterkant nog heel, maar de voorkant heeft veel schade opgelopen.

De botsing gebeurde op een rotonde bij het dorpje Over nadat een automobilist een noodstop maakte. Een woordvoerder van de BBC liet weten dat er niemand gewond was geraakt en het slechts om een kleine botsing ging.

Eerder was Hammond al betrokken bij een ongeluk dat bijna zijn leven had gekost. Daar was hij na een lange periode van hersteld.

Britten verliezen ook topschaap

Het duurste schaap van Groot-Brittannië is dood. Tophill Joe, die de kost verdiende als dekram, was meer dan een miljoen euro waard. Hij zou in zijn leven meer dan duizend lammetjes hebben verwekt. Dat meldden Britse media.

Enkele dagen geleden moest de Britse dierenwereld al de dood van de grootste karper verwerken. Benson woog bij zijn dood 29 kilogram. In Australië stierf donderdag de beroemde koala Sam aan chlamydia. Hij was een icoon van de verwoestende bosbranden eerder dit jaar.

Bestrijden crisis kost ruim 8 biljoen euro

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat de kosten voor de bestrijding van de wereldwijde financiële crisis tot dusver op 11,9 biljoen dollar (8,4 biljoen euro). Dat komt neer op circa een vijfde van de totale jaarlijkse productie in de wereld. Dat meldde de Britse zondagskrant Sunday Telegraph.

De kosten bestaan volgens het IMF onder meer uit de miljardeninjecties door overheden in de bankensector, de kosten voor afschrijvingen op risicovolle beleggingen, kredietgaranties en liquiditeitsinjecties in de financiële markten door centrale banken.

Het overgrote deel van de kosten (10,2 biljoen dollar) komt voor rekening van de ontwikkelde economieën. De overige 1,7 biljoen dollar werd uitgegeven door opkomende landen, vooral in de vorm van liquiditeitsinjecties om de financiële sector overeind te houden, aldus het IMF.

Nagasaki herdenkt atoombom 1945

Japan heeft vandaag stilgestaan bij de atoombom die het Amerikaanse leger op 9 augustus 1945 op de stad Nagasaki liet vallen. Iets na 11 uur 's ochtends, toen de nucleaire bom ontplofte, nam het land een minuut stilte in acht.

De burgemeester van Nagasaki riep tijdens een herdenkingsdienst in het centrum van de stad wereldleiders op kernwapens uit te bannen. "Ik weet zeker dat iedereen die Nagasaki bezoekt het leed van de slachtoffers voelt en erdoor wordt geraakt", aldus Tomihisa Tanoue.

Ook de Japanse premier Taro Aso sprak zich in Nagasaki uit tegen kernwapens. Bij de herdenking van de nucleaire aanval op Hiroshima afgelopen donderdag had hij nog gezegd dat een wereld zonder kernwapens onhaalbaar is, tot ontsteltenis van de Japanse bevolking.

De atoombom in Nagasaki kostte aan ongeveer 75.000 mensen het leven. Enkele dagen eerder waren in Hiroshima al ongeveer 140.000 mensen omgekomen door de ontploffing van een atoombom. Geconfronteerd met de enorme verwoesting gaf Japan, tijdens de Tweede Wereldoorlog een bondgenoot van nazi-Duitsland, zich over.

Uitslagen Eredivisie (09/08/2009) I

Om 12:30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

NAC Breda - Heracles Almelo 0-0

Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Wegereef
Stadion: Rat Verlegh-Stadion, Breda
Gele kaart: Reekers (Heracles Almelo)

Opstellingen

NAC Breda: ten Rouwelaar, Fehér, Loran, Zwaanswijk, Schilder, Kwakman, Gilissen, Gorter (de Graaf/80), Kolkka (Cairo/74), Amoah (Reuser/74), Lurling

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Breukers, Reekers, van der Linden, Looms, Quansah, Overtoom, Shayesteh (Schuurman/73), Hakola (Douglas/80), Dost, Everton (Schulmeister/68)


Vitesse - Feyenoord 0-0

Toeschouwers: 16.485
Scheidsrechter: Kuipers
Stadion: Gelredome, Arnhem
Gele kaart: Molhoek, Kolk, Verhaegh (Vitesse), Slory (Feyenoord)

Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, van der Struijk, Sprockel, Drost, Jong-a-Pin, Claudemir, Verhaegh, Hofs (Kaloglu/65, Büttner/90+2), Molhoek, Kolk (Stevanovic/78), Nilsson

Feyenoord: van Dijk, Fernández, Vlaar, Bahia, de Cler, El Ahmadi, Tomasson (Bruins/80), Fer, de Guzman (Slory/60), Makaay (Biseswar/60), Cissé

Engelse badmintonners durven niet naar India

Het Engelse badmintonteam durft niet naar het wereldkampioenschap in Hyderabad, India. Het toernooi begint morgen, maar er is een terreurdreiging.

Die komt van de islamitische terreurgroep Lashkar-e-Taiba. Deze Pakistaanse beweging strijdt voor de onafhankelijkheid van Kashmir en heeft al veel aanslagen op zijn naam heeft staan.

De Engelse bond trok het team terug na overleg met de regering in Londen. "Naar aanleiding van die berichten hadden we het gevoel dat het risico voor ons team te groot was", stelt de bond in een verklaring.

Nederland neemt overigens wel deel aan het wereldkampioenschap badminton in India. Technisch directeur Martijn van Dooremalen legde een verklaring af: "Wij hebben contact gehad met de ambassade in New Delhi en daar is geen negatief advies uitgekomen. Wij blijven dus, net als alle andere ploegen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Ierland, Schotland en Wales. Alleen de Engelsen zijn vertrokken, omdat ze zich na het bericht over terreurdreing kennelijk persoonlijk bedreigd voelen."

Het WK gaat morgen van start. En hoewel er momenteel nog hard wordt gesleuteld aan het schema is het vrijwel zeker dat maandag Dicky Palyama en het mannendubbel Ruud Boshc/Koen Ridder in actie komen. Het mixeddubbel Paulien van Dooremalen/Ruud Bosch heeft een walkover na het terugtrekken wegens een blessure van het als dertiende geplaatste Thaise koppel Voravichitchaikul/Anugritayawon.

Pauw maakt selectie voor EK vrouwen bekend

Bondscoach Vera Pauw heeft de definitieve selectie bekendgemaakt die deel gaat nemen aan het EK voetbal voor vrouwen dat van 23 augustus tot en met 10 september in Finland gehouden wordt.

De KNVB maakte zondag bekend dat Karin Legemate (AZ), Sylvia Nooij (ADO Den Haag), Renee Slegers (Willem II) en Sandra Swinkels (Willem II) het toernooi moeten missen. Het is voor het eerst dat een Nederlands vrouwenelftal zich voor een eindronde heeft geplaatst.

De definitieve selectie: Dyanne Bito, Loes Geurts, Claudia van den Heiligenberg, Daphne Koster, Chantal de Ridder (allen AZ), Marije Brummel, Sylvia Smit, Sherida Spitse (allen sc Heerenveen), Angela Christ, Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk, Shanice van de Sanden, Lianne de Vries (allen FC Utrecht), Jeanine van Dalen (ADO Den Haag), Petra Dugardein, Manoe Meulen, Karin Stevens, Kirsten van de Ven (allen Willem II), Annemieke Kiesel-Griffioen (FCR Duisburg), Marloes de Boer, Marlous Pieëte (beiden FC Twente) en Manon Melis (LdB Malmö FC).

Moeder vermoordt dochtertje en zichzelf

In het Belgische plaatsje Vosselaar, onder Turnhout, heeft een moeder haar dochtertje vermoord en daarna zichzelf. De vader trof de lichamen van de moeder en hun driejarige dochtertje in de woning aan.

“Het heeft er alle schijn naar dat het om een wanhoopsdaad van de moeder gaat”, aldus de politie van Turnhout. De onderzoeksrechter is een onderzoek gestart naar het familiedrama en kan vooralsnog niet meer details bekend maken.

Schoeman en Van der Burgh zwemmen WR's

De Zuid-Afrikaanse zwemmer Roland Schoeman heeft bij kortebaanwedstrijden in Pietermaritzburg het wereldrecord op de 50 meter vrije slag verbeterd. In eigen land kwam hij tot een tijd van 20,30 seconden waarmee hij de toptijd van de Fransman Amaury Leveaux met 0,18 aanscherpte.

Bij dezelfde wedstrijden sneuvelde ook het wereldrecord op de 50 meter schoolslag. Cameron van der Burgh kwam tot een tijd van 25,43 seconden. De Zuid-Afrikaan had met 25,94 de mondiale toptijd al op zijn naam staan.

Pennetta klopt Sharapova in Los Angeles

Flavia Pennetta heeft zaterdag in het WTA-toernooi van Los Angeles de finale bereikt. De Italiaanse klopte in drie sets de Russin Maria Sharapov: 6-2, 4-6 en 6-3.

Sharapova is sinds enkele maanden na een slepende schouderblessure terug op de baan. De voormalige nummer één van de wereld komt nog veel conditie tekort, maar door het spelen van toernooien komt de Russin langzaam maar zeker weer in vorm. "Na elk toernooi voel ik me fysiek sterker worden. Ik voel me ook steeds beter op de baan, maar er moet nog een hoop werk worden verricht."

Shaparova kwam tegen Pennetta nog wat te kort. De Italiaanse neemt het in de finale in Los Angeles op tegen de Australische Samantha Stosur die geen moeite had met de Roemeense Sorana Cirstea: 6-3 en 6-2.

Engelse badmintonners durven niet naar India

Het Engelse badmintonteam durft niet naar het wereldkampioenschap in Hyderabad, India. Het toernooi begint morgen, maar er is een terreurdreiging. Die komt van de islamitische terreurgroep Lashkar-e-Taiba. Deze Paikistaanse beweging strijdt voor de onafhankelijkheid van Kashmir en heeft al veel aanslagen op zijn naam staan.

De Engelse bond trok het team  terug na overleg met de regering in Londen. "Naar aanleiding van die berichten hadden we het gevoel dat het risico voor ons team te groot was", stelt de bond in een verklaring.

Nederland neemt overigens wel deel aan het wereldkampioenschap badminton in India.

Auto over de kop in Roertunnel A73

De Roertunnel van de A73 in Roermond is vannacht van half twee tot drie uur afgesloten geweest nadat in de tunnel een auto over de kop was gevlogen. De twee inzittenden zijn gevlucht, maar meldden zich later vandaag bij de politie in Maastricht, maakte de politie vandaag bekend.

Aanvankelijk dacht de brandweer dat de auto in brand was gevlogen, maar het bleek om rokende vloeistof te gaan. Ook zaten er geen drie inzittenden in de auto, zoals de politie aanvankelijk dacht, maar twee mannen uit het Belgische Lanaken (20 en 23 jaar). Na het ongeval stapte het tweetal in een andere auto die er met hen vandoor ging. De Belgen kregen vervolgens spijt en meldden zich alsnog bij de politie. Zij krijgen een bekeuring wegens het verlaten van de plaats van het ongeval.

Hadouir hoeft niet meer per se weg

Roda JC en Anouar Hadouir lijken aan het einde van het vorige seizoen uit elkaar te gaan. Ook aan het begin van dit seizoen leek Hadouir aanvankelijk uit te zien naar een nieuwe club.

Gisteren scoorde de middenvelder van de Koempels tegen FC Groningen (1-1) en na afloop van het duel bleek Hadouir een andere mening te zijn toebedeeld. Tegenover Eredivisie Live verklaarde de speler dat hij nog steeds bij Roda JC zou willen blijven spelen.

"Door alles wat er vorig seizoen is gebeurd, wilde ik weg," zo meldde Hadouir, die vorig seizoen ruzie kreeg met zijn ploeggenoten Marcel de Jong en Bram Castro, met wie hij zelfs verwikkeld raakte in een handgemeen.

Hadouir vierde vervolgens vakantie in Marokko, die hem goed heeft gedaan. "Dat ik weg wilde, meende ik ook echt. Daarna ben ik weer in Kerkrade gaan trainen en voelde ik me fijn. Ik heb ook ambities, ook al hoef ik niet meer per se weg."

Primeur: BRINK op de GamesCom in Keulen

Weer een Europese primeur voor de GamesCom beurs, die over twee weken plaatsvindt in Keulen.
Paul Wedgwood, eigenaar van de Britse gameontwikkelaar 'Splash Damage', gaat tijdens de Duitse gamebeurs namelijk live demonstraties geven van hun nieuwe game: BRINK. Tot dusver waren er van BRINK alleen wat screenshots vrijgegeven. Maar kennelijk is de game inmiddels zover ontwikkeld dat ze een bewegende demo aandurven. Of bezoekers van de beurs ook zelf de controler ter hand mogen nemen, is nog niet duidelijk.

Overigens werd vlak na het bekend worden van deze Europese primeur duidelijk dat de wereldwijde primeur voor de Quakecon beurs in Texas, USA is. Wedgwood geeft daar vrijdag 13 Augustus een (waarschijnlijk identieke) presentatie van BRINK.




Fallout 3 op het water, maar dan anders?
BRINK is een FPS die speelt in de 'Ark', een door mensen gebouwde stad op zee bestaande uit honderden eilanden. De stad was ooit bedoeld als experiment voor een nieuw soort, volledig op zichzelf staande, leefgemeenschap. Maar door de opwarwaming van de aarde en de stijging van de zeespiegel, is dit drijvende eilandenrijk verworden tot een van de laatste leefbare plaatsen op de planeet. De stad is inmiddels zwaar overbevolkt en het broeit er al geruime tijd. Aan jou de taak om de toekomst van deze drijvende metropool -en daarmee het hele menselijk ras- te bepalen. Daarbij kun je je eigen personage en zijn/haar karakter vrijwel volledig zelf vormgeven.

Volgens uitgever Bethesda Softworks en ontwikkelaar Splash damage, wordt BRINK een mega shooter die single player, co-op en multi-player met elkaar verenigt tot één groot knal en actie festijn. Wij zijn benieuwd.

De release van BRINK staat gepland voor begin volgend jaar.



Boek: Arne Dahl - Bijbelse Wateren

Bijbelse wateren is het vijfde deel in een tiendelige boekenreeds over de Zweedse speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard. Ook wel het 'A-team' geheten. Je vraagt je af waarom Dahl juist deze naam koos. Het wekt toch ontegenzeggeljk de associatie op met een groepje in de jaren tachtig zeer populaire huurlingen. Komt Dahl hiermee weg, of blijven we het hele boek aan Mr T. denken?

Run op Staatsloten

Bij verkooppunten van Staatsloten was het gisteren topdrukte. Net als in de Italiaanse lotto, is ook in de Staatsloterij de jackpot tot recordhoogte gestegen.

De jackpot in de Staatsloterij bedraagt 27,5 miljoen euro. De trekking, waarbij de prijs zeker valt, is morgen. Traditioneel is de laatste zaterdag voor de trekking de dag waarop mensen massaal nog een lot in huis halen.

Heb jij al een Staatslot gekocht? Discussieer hier met je medeFOK!kers over je winkans!

Volleybalsters verslaan Dominicaanse Republiek

De zegereeks in de World Grand Prix van het Nederlands Dames Volleybalteam gaat gestaag door. Vanmorgen won het Oranje van Avital Selinger met een afgetekende 3-0 (25-19, 25-15, 25-18) van de Dominicaanse Republiek, dat dertiende op de wereldranglijst staat.

Selinger startte de wedstrijd met spelverdeelster Kim Staelens, Francien Huurman, Ingrid Visser, aanvoerster Manon Flier, Debby Stam, Alice Blom en libero Janneke van Tienen.

De dames startten geconcentreerd aan het laatste duel van deze speelronde (8-5). Via 11-7 liep de ploeg in vorm als snel uit naar 16-11. Kort daarna bracht een ace van Stam 20-16 op het scorebord. De Dominicaanse Republiek vocht zich terug tot 22-19, waarna Selinger zijn team even naar de kant haalde. Na een ace van Flier en een slimme doortikbal van spelverdeelster Staelens was de eerste set voor Oranje: 25-19.

In de tweede set had Nederland bij de eerste technische time out een voorsprong van twee punten. Via een wederom sterke serviceserie van Staelens liepen de Oranje dames in één keer uit naar 16-9. Door fouten van de Zuid-Amerikaanse vrouwen werd het al snel 19-11. Blom zette een prachtig blok, gevolgd door een snoeiharde aanval. Vervolgens bracht Selinger Robin de Kruijf voor Huurman op servicepositie en volgde snel het eerste setpunt (24-15), dat de meest ervaren speelster aan Nederlandse zijde Visser direct wist te verzilveren: 25-15.

In de laatste set ging het gelijk op tot 9-9 en stond Oranje een puntje voor bij de tweede technische time-out. Toen mocht Flier serveren en liep de succesploeg op het oog gemakkelijk naar een ruime voorsprong, 22-17. De Kruijf kwam daarna weer in het veld voor Huurman en op haar service maakt Oranje het overtuigend af: 25-18.

Hoewel de ploegen dicht bij elkaar staan in de wereldranglijst, was dit een sprekende zege: Amerika had vrijdag nog de grootste moeite met de Dominicaanse dames (3-2).

Topscorers aan Oranje zijde waren dit keer Flier en Huurman, ieder goed voor zeven punten. Visser maakte zes punten voor Nederland, Stam en Blom wisten beiden vijf maal te scoren.

Naudé strandt in halve finale

Annelize Naudé is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Sun & Surf 2009. In de halve finales van het internationale proftoernooi in Vancouver moest de Nederlandse squashster haar meerdere erkennen in de Italiaanse Manuela Manetta.

Lang zag het ernaar uit dat de als tweede geplaatste Naudé wel door zou dringen tot de climax van het met 11.000 dollars gedoteerde toernooi in Canada. De 32-jarige Amsterdamse nam een 2-0-voorsprong in games en kreeg in zowel het derde als het vierde bedrijf kansen om de partij af te maken.

Manetta, de nummer vier van de plaatsingslijst, rechtte echter beide keren haar rug en weerde alle gevaarlijke momenten af. Na verlies van de vierde game was het verzet van Naudé, de nummer 32 van de wereld, gebroken: 11-9, 11-9, 9-11, 9-11, 5-11.

In de eindstrijd moet Manetta, veertigste op de mondiale ranglijst, het zaterdag (plaatselijke tijd) opnemen tegen toernooifavoriete Latasha Khan. De Amerikaanse, die de negenentwintigste plek bezet op de WISPA World Rankings, versloeg Alexandra Norman (Eng) met 9-11, 11-4, 11-8, 12-10.

CDA nog steeds groter dan PVV

De grootste regeringspartij CDA staat in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond nog steeds net boven de PVV. Vorige week stond het CDA op 32 zetels, deze week zakt het naar 31.

Net als vorige week staat de partij een zetel hoger dan de PVV van Geert Wilders, die ook een zetel zakte. Momenteel bezetten de christendemocraten 41 en de PVV negen plekken in de Tweede Kamer.

De nieuwste peiling laat weinig verschuivingen zien vergeleken met een week geleden. De ChristenUnie (nu zes, vorige week ook zes zetels) en de SP (nu 25, vorige week elf zetels) stijgen elk met een zetel.

De overige partijen blijven op hetzelfde niveau: D66 (nu drie zetels) krijgt er 21, de PvdA (nu 33) blijft net als vorige week op vijftien zetels staan. Ook de VVD (nu 21 zetels) blijft staan op zestien, GroenLinks (nu zeven) op twaalf, Partij voor de Dieren (nu twee) op drie, de SGP (nu twee) blijft op twee en Trots op Nederland houdt haar huidige ene zetel in de Kamer.

Bijna de helft van de PVV-, SP- en GroenLinks-stemmers denkt dat inkomsten uit arbeid door de financiële crisis zullen afnemen. Bij de PvdA is een vijfde die mening toegedaan. Een derde van de PVV en SP kiezers verwacht dat hun baan op de tocht komt. Bij PvdA, CDA en VVD stemmers is dat minder dan 20 procent.

Peiling: CDA iets groter dan PVV  (foto: ANP)

Voetblessure voor Van Bommel

Bayern München-middenvelder Mark van Bommel is zaterdagavond voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. De aanvoerder van de ploeg van Louis van Gaal kwam gedurende de uitwedstrijd tegen 1899 Hoffenheim, die in een 1-1 gelijkspel eindigde, in actie.

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd haakte de Oranje-international af. De oud-speler van Barcelona kampte met een blessure aan zijn rechtervoet. Het onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de ernst van de blessure en wanneer deze hersteld zal zijn.

Van Bommel behoort tot de selectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd van aanstaande woensdag. Het elftal van Bert van Marwijk neemt het dan op tegen Engeland. Het is nog niet zeker of zijn schoonzoon dan al hersteld is.

ADO wil Waterman speelklaar krijgen

Uit alle macht probeert ADO Den Haag doelman Boy Waterman speelklaar te krijgen voor de wedstrijd tegen VVV.

ADO Den Haag-coach Raymond Atteveld kampt met een serieus keepersprobleem door de blessure van Robert Zwinkels en de situatie rondom Gino Coutinho, die is opgepakt vanwege het telen van wiet.

Waterman is ook nog niet geheel fit, maar de Hagenaars zullen desondanks toch proberen om de doelverdediger op te stellen tegen de promovendus uit Limburg. Mocht het niet lukken dan heeft ADO Den Haag nog een andere optie achter de hand.

Barry Ditewig, die kort geleden werd aangetrokken, zal over een basisplaats beschikken als Waterman toch niet voldoende fit is, zo meldt De Telegraaf. Ook VVV kampt met blessureleed, Michael Timisela en Ruben Schaken zullen wegens fysieke problemen niet meespelen.

'Honderden lantaarnpalen omgeplast'

Elk jaar worden er honderden lantaarnpalen geveld door plassend uitgaanspubliek en honden. De urine zorgt ervoor dat de lichtmasten sneller aan vervanging toe zijn, aldus een bedrijf uit Vught dat controleert of lantaarnpalen nog mee kunnen of niet.

Volgens het bedrijf hebben vooral de lantaarnpalen bij discotheken en bij hondenuitlaatplaatsen het zwaar te verduren. De Telegraaf denkt de oplossing gevonden te hebben in het belasten van mannetjeshonden. Zij lichten namelijk hun pootje bij de lantaarnpalen en vrouwtjes niet.

Met dank aan Oma voor de submit.

Owen speelt niet tegen Oranje

Van een rentree van Michael Owen bij Engeland is voorlopig nog geen sprake. Bondscoach Fabio Capello laat de Manchester United-aanwinst buiten te selectie voor de oefeninterland tegen Nederland.

"Hij moet goed spelen en doelpunten maken. De deur staat open. Hij is jong, nog maar 29 jaar. Hij is nog niet oud, dus waarom niet? Manchester United is een nieuwe kans voor hem," aldus Capello volgens Voetbal International.

In plaats van Owen koos Capello voor de spitsen Wayne Rooney, Emile Heskey, Jermain Defoe en Carlton Cole. De selectie van de Engelsen tegen Oranje bestaat uit 23 spelers.


Selectie Engeland:

Doel: Ben Foster (Manchester United), Robert Green (West Ham United), Paul Robinson (Blackburn Rovers)

Verdediging: Wayne Bridge (Manchester City), Ashley Cole (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester United), Glen Johnson (Liverpool), Joleon Lescott (Everton), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham United)

Middenveld: Gareth Barry (Manchester City), David Beckham (LA Galaxy, VS), Michael Carrick (Manchester United), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), James Milner (Aston Villa), Theo Walcott (Arsenal), Shaun Wright-Phillips (Manchester City), Ashley Young (Aston Villa)

Aanval: Carlton Cole (West Ham United), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Emile Heskey (Aston Villa), Wayne Rooney (Manchester United)

Sponsor Team Barloworld stopt

Team Barloworld zal na dit seizoen niet meer in het peloton te zien zijn. Het bedrijf heeft namelijk bekend gemaakt de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg te staken.

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf was zeven jaar lang de naamgever van Team Barloworld, waar onder meer Robert Hunter en Mauricio Soler onder contract staan. Claudio Corti, manager van de wielerformatie, is inmiddels druk bezig om een opvolger binnen te halen.

Bianchi, co-sponsor en fietsleverancier van Team Barloworld, zou de formatie wel trouw blijven.

Mountainbikezege voor Armstrong

Lance Armstrong werd in de Tour de France derde, maar heeft op de mountainbike wel succes weten te boeken. De Amerikaan won de wedstrijd, die over een technisch parkoers in Snowmass ging.

Deze wedstrijd was voor Armstrong dé voorbereiding op de Leadville Trail 100. Dat is een MTB-marathon met een lengte van 160 kilometer. Vorig jaar beleefde de Texaan op dit evenement zijn comeback op de fiets.

'Verplichte vergunning voor privéklinieken'

De regering moet privéklinieken die aan plastische chirurgie doen, een vergunning opleggen, net als bij ziekenhuizen. Daarvoor pleit de Bergman Kliniek, de grootste keten van privéklinieken van Nederland.

Er zijn volgens de organisatie te veel malafide klinieken in Nederland die gerund worden door artsen met te weinig verantwoordelijkheidsgevoel richting hun patiënt, zeggen directeuren Thijs en Bart Malenstein.

Bart Malenstein: "De patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat een kliniek veilig is. De overheid moet die kwaliteit garanderen. Het kaf moet van het koren worden gescheiden".

[upd] Grote brand sauna Rosmalen

In Rosmalen (Noord-Brabant) woedt op dit moment een grote brand in saunacomplex De Thermen. De politie heeft aan Omroep Brabant laten weten dat er geen personen in het complex aanwezig waren toen de brand uitbrak.

Rond negen uur vanochtend kwam de eerste melding bij de brandweer van Rosmalen binnen en niet veel later werd ook de brandweer van Den Bosch gealarmeerd. Inmiddels zijn meerdere brandweerkorpsen uit de omgeving te hulp geschoten, waaronder die van Veghel, Vlijmen en Oss. Ook is er opgeschaald naar een GRIP 1 situatie.

De brandweer voert momenteel metingen uit rondom het complex, aangezien er sprake is van hevige rookontwikkeling. Mogelijk zijn er giftige stoffen vrijgekomen bij de brand.

Update 11.52 uur
De brand die vanochtend woedde in het saunacomplex De Thermen te Rosmalen is inmiddels geblust en de brandweer is zich klaar aan het maken de plaats van de brand te verlaten. Een politieagent ter plaatse liet weten dat er rond 08.00 uur vanochtend al sprake was van rookontwikkeling en dat de brand zich snel uitbreidde. De vlammen sloegen tot wel vier meter hoogte uit het dak.

De agent meldde ook dat er geen gewonden zijn gevallen bij de brand. Wel moest het treinverkeer zich aanpassen. Door de wind en de sterke rookontwikkeling, ging de dikke, zwarte rook recht over het spoor dat achter het complex door gaat. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting.
De thermen, rosmalen
Thermen, rosmalen
De thermen, rosmalen
thermen, rosmalen
Meer foto's van de brand zijn hier te vinden.

Douane vindt 3400 kilo hasj op zeiljacht

De douane heeft gisterenavond op een zeiljacht in de sluis in Kornwerderzand 3400 kilo hasj aangetroffen. Het schip kwam van de Waddenzee en lag in de sluis om het IJsselmeer op te gaan, aldus een woordvoerster van de douane vandaag.

Twee medewerkers van de douane zagen dat het jacht wel erg diep in het water lag. Aan boord troffen ze de drugs, met een straatwaarde van tussen de 10 en 15 miljoen euro aan. Twee Nederlandse mannen werden aangehouden. Onderzocht wordt of de drugs op de Waddenzee van een ander schip zijn overgenomen.

Gordon laat ruzie met 538 rusten

Gordon is uitgeruzied met Radio 538 en Evers-sidekick Rick Romijn. "Hij heeft zijn reprimande van de directie gekregen en daarmee ik mijn rust. Het is goed zo", aldus Gordon vanaf zijn vakantieadres in Cannes.

Gordon was woest op Romijn omdat die op de radio suggereerde dat Gordon op de Gaypride niet bevangen was door de hitte, maar niet lekker was geworden door alcohol- en drugsgebruik. "Natuurlijk stuitte me dat tegen de borst", zegt Gordon. "We hebben lang met elkaar gewerkt en bovendien: er is geen klap van waar." Al zuchtend: "Jongens, jongens wat was ik beroerd. Dat gun je echt helemaal niemand."

Rick Romijn moest afgelopen week op het matje komen bij de directie van RTL Nederland, het moederbedrijf van Radio 538. Daarmee is de kou dus uit de lucht voor Gordon.

Volgens FOK!-columnist Driek Oplopers staat Gordon op het punt, te emigreren.

Rock Band DLC: Jefferson Airplane, Gorillaz en meer

Komende week komen er weer nieuwe tracks uit voor Rock Band. Dit keer wat meer classic rock, maar ook de cartoonband Gorillaz maakt zijn entree in de rhythmgame.

Gorillaz “Clint Eastwood”
Gorillaz “Feel Good Inc.”
Gorillaz “Re-Hash”
Janis Joplin “Piece of My Heart”
The Band “Chest Fever (LIVE)”
Jefferson Airplane “White Rabbit”
The Who “Magic Bus (Live at Leeds)”

De tracks zullen 1,49 euro in de PlayStation Store en 160 MS Points in de Marketplace kosten. Voor de Gorillaz-pack ben je 3,99 euro of 440 MS Points kwijt.

Ook de Wii krijgt weer een lading nieuwe tracks. Deze zullen 200 Wii Points per stuk gaan kosten.

Blink-182 “Dammit”
Blink-182 “Down”
Blink-182 “Feeling This”
Blink-182 “The Rock Show”
Damone “Out Here All Night”
Fratellis “Creeping Up the Backstairs”
Fratellis “Flathead”
Fratellis “Henrietta”
KISS “100,000 Years (LIVE)”
KISS “Deuce (LIVE)”
KISS “Parasite (LIVE)”
Lenny Kravitz “Are You Gonna Go My Way”
Lenny Kravitz “Freedom Train”
Lenny Kravitz “Let Love Rule”
Lenny Kravitz “Mr Cab Driver”
Pat Benatar “Hit Me With Your Best Shot”
Steve Miller Band “Space Cowboy”
Steve Miller Band “Take The Money & Run”
Steve Miller Band “The Joker”
Thin Lizzy “The Boys Are Back in Town (LIVE)”
Thin Lizzy “Cowboy Song (LIVE)”
Thin Lizzy “Jailbreak (LIVE)”
Weezer “My Name is Jonas”
Weezer “Pork & Beans”
Weezer “Undone – The Sweater Song”

Als je Rock Band: Unplugged speelt, is er komende week ook weer nieuwe DLC beschikbaar. Waarschuw je treingenoten maar alvast, want Heavy Metal is deze week het thema van de RB:U-DLC. De tracks kosten 1,49 euro per stuk.

Iron Maiden “The Number of the Beast”
Iron Maiden “The Trooper”

De DLC voor de Wii- en X360-versies van Rock Band is beschikbaar vanaf 11 augustus, op 13 augustus staat de DLC voor de beide PlayStation-versies online.

Jackpot Italiaanse lotto naar recordhoogte

De jackpot bij de Italiaanse Superenalotto is gisteren gestegen naar Europese recordhoogte: dinsdag kan een gelukkige 127,5 miljoen euro winnen, het hoogste bedrag ooit bij een kansspel in Europa.

Geen enkele speler had alle zes getallen goed bij de trekking gisteravond, waar de jackpot al 123 miljoen euro betrof.

De Italiaanse Superenalotto is voor het laatst gevallen sinds januari. Sindsdien loopt de jackpot elke week op. Ook enkele gemeentes spelen mee om de lege kassen te vullen.

Het hoogste bedrag dat tot nu toe was uitgekeerd in Europa is 126,2 miljoen euro, gewonnen in mei bij de Europese loterij Euromillions door iemand uit Spanje.

DVD: Flight of the conchords

Er zijn van die series die bijna geruisloos ergens worden uitgezonden. Vaak kwijnen ze weg op een publieke omroep, op zondagavond rond middernacht en bij voorkeur worden ze door zendcoordinator weggefrommeld op Nederland 3. Dat geeft op zich niets, maar hierdoor loopt het publiek soms echte pareltjes mis. Maar goed, die series hebben tenminste nog een kans opgepikt te worden door het Nederlandse publiek, voor HBO-serie Flight of the Conchords is zelfs die eer merkwaardig genoeg niet weggelegd. De muzikale comedy is in Nederland nooit op de buis te zien geweest, maar gooit wereldwijd behoorlijk hoge ogen. Gelukkig is Warner Bros. niet te beroerd om de populaire series van HBO naar Nederland te halen en is Flight of the Conchords sinds enige tijd op dvd verkrijgbaar.

Guitar Hero + 2 Rubik's Cubes

Wat moeten we hier nu weer van denken?
Ik bedoel, we doen wel eens lacherig om die nerdy kids in de USA, die na wekenlang oefenen ongelooflijke topscores weten te halen met games als Guitar Hero. Maar dit hadden we nog niet eerder gezien: iemand die met één hand twee verschillende Rubik's Cubes oplost, terwijl hij met de andere hand en zijn elleboog Guitar Hero speelt.
Niet dat zijn score van 77% voor Ozzy Osborne's 'Mr. Crowly' in Expert mode nu zo verschrikkelijk hoog is. Maar toch, wij doen het hem niet na.

De video is inmiddels een hit-in-wording op Youtube en we wilden hem jullie niet onthouden. Al is het maar zodat je straks tegen je vrienden kunt zeggen: "Ok, je hebt een hogere score dan ik, maar kun je het ook terwijl je een RC oplost? Didn't Think So!"

Kat oorzaak van kinderporno op pc

Een man uit Florida die opgepakt is wegens het in bezit hebben van kinderporno, heeft wel een hele aparte verklaring voor hoe hij aan de bestanden komt. Hij vertelde de onderzoekers die op de zaak zitten namelijk dat het de schuld van zijn kat is.

Volgens Keith Griffin sprong zijn kat op het toetsenbord terwijl hij muziek aan het downloaden was. Hierdoor zou hij geen muziek, maar per ongeluk ruim 1000 bestanden aan kinderporno op zijn computer gekregen hebben.

Quarantaine wegens longpest opgeheven

De Chinese autoriteiten hebben een blokkade rondom het plaatsje Ziketan, waar de longpest heerste, opgeheven. Drie mensen kwamen om door de infectieziekte. Maar na een week hebben zich geen nieuwe besmettingen voorgedaan, berichtte staatspersbureau Xinhua gisteravond laat.

Op 30 juli sloten de autoriteiten de plaats met 10.000 inwoners van de buitenwereld af. De longpest was vermoedelijk overgedragen op mensen door een hond. Het eerste slachtoffer, een 32-jarige herder, stierf drie dagen nadat hij zijn hond had begraven. De hond zou een geïnfecteerde marmot hebben gegeten.

De longpest is een variant van de pest, waaraan in de middeleeuwen naar schatting 30 tot 60 procent van de Europese bevolking overleed. De ziekte steekt in China nog steeds sporadisch de kop op. Als de bacterie niet in een vroeg stadium met antibiotica wordt behandeld, is het sterftecijfer onder patiënten bijna 100 procent. Longpest is uiterst besmettelijk.

Toon geen genade in trailer Lead and Gold

Het oude westen: mooie dames, lelijke dames, maar vooral goud en het op ongezonde wijze uitwisselen van munitie. Geen wetten, geen regels, alleen de sterksten en slimsten wisten te overleven. In de multiplayershooter Lead and Gold zul je met je team moeten knokken om het goud veilig te stellen. Samenwerken is het sleutelwoord in deze shooter. Onderstaande trailer geeft je vast een idee van wat je kan verwachten.

Lead and Gold verschijnt exclusief op de PC en wordt beschikbaar via downloadservices zoals Steam.

Keniaan wil trouwen met Chelsea Clinton

Veertig geiten en twintig koeien. Dat bood een 39-jarige Keniaan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton voor de hand van haar dochter Chelsea.

Volgens een correspondent van CNN ter plaatse was het geen slecht aanbod gezien de economische crisis, zo berichtte de Amerikaanse nieuwszender vandaag.

Clinton antwoordde dat Chelsea een onafhankelijke vrouw is, die zelf moet beslissen. "Maar ik zal dit aardige aanbod aan haar overbrengen", aldus de bewindsvrouw in Kenia.

Godwin Kipkemoi Chepkurgor noemde Chelsea een "mooie, gedisciplineerde en natuurlijk overkomende vrouw". Hij deed zijn aanbod voor het eerst negen jaar geleden, toen de toenmalige president Bill Clinton samen met Hillary en Chelsea Oost-Afrika bezocht. Hij schreef destijds een brief aan Bill Clinton.

De Keniaan runt een kleine computerwinkel in Nakuru, een grote stad ten noordwesten van Nairobi. Hij verzekerde Clinton dat zijn echtgenote geen problemen had met het aanbod. "Ze luisterde naar de antwoorden van Clinton en klaagde niet", aldus Chepkurgor. Polygamie is legaal in het Oost-Afrikaanse land.

Overzicht kijkcijfers afgelopen weekend

In navolging op de FOK! weekend tv-gids brengt FOK! je nu elke zondagochtend op de hoogte van de kijkcijfers van vrijdag- en zaterdavond, als belangrijkste primetime-momenten. Wat scoorde als een tiet en wat flopte als een suikerbiet? Zondagochtend weet je het.

Vrijdagavond
Tegen het 20 uur jounaal is niet op te boksen, ruim 1,4 miljoen kijkers keken hiernaar. En daarmee staat het NOS Journaal ook op nummer 1 in de top 25 van vrijdag. Hart van Nederland en Shownieuws scoren beide over de 1 miljoen grens. Jan Smit doet het ook niet slecht met 700.000 kijkers voor zijn escapades aan de Spaanse costa's.

Veel andere programma's scoren beduidend slechter: de concertregistratie van Thomas Berge 447.000 en BNN's Nu we er toch zijn op vakantie 390.000 kijkers. Gordon en Jamai presenteren Waar is Elvis?!, maar blijkbaar boeit het weinig mensen. Voor de tweede keer op rij weet het nieuwe programma minder dan 300.000 Nederlanders te trekken. Ook On Air, gepresenteerd door Harm Edens en op het tijdstip van DWDD, komt maar niet van de grond. Slechts een kleine 200.000 mensen zagen het programma vrijdagavond.

De top 10 van de vrijdagavond:

1

JOURNAAL 20 UUR

Nederland 1

1.424.000

2

HART VAN NEDERLAND

SBS 6

1.116.000

3

SHOWNIEUWS

SBS 6

1.000.000

4

SPORTJOURNAAL

Nederland 3

778.000

5

JOURNAAL 22 UUR

Nederland 2

772.000

6

HALF ACHT NIEUWS

RTL 4

709.000

7

JAN SMIT DE ZOMER VOORBIJ

Nederland 1

700.000

8

MET HET MES OP TAFEL

Nederland 2

656.000

9

NETWERK

Nederland 2

655.000

10

RTL BOULEVARD

RTL 4

651.000


Zaterdagavond
Ook gisteravond was het 20 uur journaal sterker dan de rest met ruim 1.5 miljoen kijkers. Naar het verslag van de gespeelde eredivisie-wedstrijden keken 1.363.000 mensen. Najib Amhali en zijn theatershow 'Zorg dat je erbij komt', trok ruim 1.3 miljoen kijkers. Hart van Nederland is het laatste programma dat meer dan een miljoen kijkers wist te boeien: 1.026.000.

Waar RTL 4 op vrijdagavond faalt met Waar is Elvis?!, zo scoren ze op de zaterdagavond met Ik hou van Holland. Ter vergelijking: Waar is Elvis?! is een nieuw programma, Ik hou van Holland was een herhaling, maar scoorde drie keer zo goed met bijna 800.000 kijkers. Tv-kijkend Nederland is ook benieuwd naar de elitaire mens van onze samenleving; Jort Kelder scoort met 773.000 kijkers niet slecht met 'Bij ons in de PC'.

Nederland 1 was zaterdagavond duidelijk de sterkste, met twee programma's die boven de 1,3 miljoen wisten te scoren. Nederland 3 slaat de plank goed mis met 'Shine a light', een documentaire over The Rolling Stones. De docu duurde ruim twee uur en trok maar 155.000 kijkers. Ook RTL 5 heeft een slechte avond: alleen de thriller 'Monster' weet net de 200.000-grens aan te tikken, alle andere programma's blijven daaronder. Bij RTL 8 komt niks boven de 81.000 kijkers uit.

De top 10 van de zaterdagavond:

1

JOURNAAL 20 UUR

Nederland 1

1.516.000

2

STUDIO SPORT EREDIVISIE

Nederland 3

1.363.000

3

NAJIB AMHALI ZORG DAT JE ERBIJ KOMT

Nederland 1

1.306.000

4

HART VAN NEDERLAND

SBS 6

1.026.000

5

JOURNAAL 18 UUR

Nederland 1

828.000

6

SHOWNIEUWS

SBS 6

791.000

7

IK HOU VAN HOLLAND

RTL 4

790.000

8

BIJ ONS IN DE PC

Nederland 1

773.000

9

EENVANDAAG

Nederland 1

639.000

10

INSPECTOR MORSE

Nederland 1

596.000

China evacueert 1 miljoen mensen voor tyfoon

Met het oog op het passeren van de tyfoon Morakot hebben de Chinese autoriteiten bijna 1 miljoen mensen uit het zuidoostelijke kustgebied geëvacueerd. Morakot bereikt vermoedelijk vanmiddag of -avond (lokale tijd) het Chinese vaste land.

Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag gemeld. In de provincie Zhejiang moesten ruim 470.000 mensen hun huis verlaten. Ook in de naburige provincie Fujian zijn bijna een half miljoen inwoners geëvacueerd. De autoriteiten hebben tienduizenden schepen terug naar de havens geroepen. Een aantal wegen in Zhejiang is gesloten.

In Taiwan veroorzaakte Morakot de ergste overstromingen van de laatste vijftig jaar. Zeker zes mensen zijn in Taiwan omgekomen. Circa dertig Taiwanezen worden vermist. De materiële schade op het eiland loopt in de miljoenen.

Lees in De Elementen meer over tyfoon Morakot.

Besmettelijke vogelziekte in Nederland

Onderzoekers hebben in Nederland gevallen van de vogelziekte trichomonas gallinae vastgesteld. De afgelopen drie maanden kwamen door de ziekte, die ook bekend staat als 'het geel', in Duitsland al tienduizenden zangvogels om.

Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek kregen de afgelopen weken diverse meldingen van 'verdachte' gevallen. De dieren waren echter al te lang dood om de besmettelijke ziekte vast te kunnen stellen. Onderzoekers van Alterra in Wageningen en het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht hebben nu bij twee vogels 'het geel' geconstateerd, bleek vandaag in het radioprogramma Vroege Vogels.

Tracklist Brütal Legend bekend, verrassend veel metal

In Brütal Legend wordt roadie Eddie Riggs naar een andere dimensie gestuurd nadat hij per ongeluk wat bloed op de gesp van z'n riem krijgt. In deze dimensie zijn de demonen heerses over de mensheid. Aan Eddie de taak om de boel te redden. Hierbij moet hij de krachten van de oude Titanen gebruiken en laten die krachten nou net rusten op the power of metal. Je hoeft dus geen "Puh-puh-puh-pokerface", "Let it rock" of "On my radar" te verwachten in je speakers. Wat kun je dan verwachten? Welnu, een snelle blik hieronder verraadt dat het metal is dat de klok slaat in Brütal Legend. Wie had dat gedacht?

3 Inches of Blood - Deadly Sinners
3 Inches of Blood - Destroy The Orcs
Accept - Fast As A Shark
Angel Witch - Angel Witch
Anthrax - Metal Thrashing Mad
Anvil - March of the Crabs
Anvil - Tag Team
Apostasy - Sulphur Injection
Bishop of Hexen - A Serpentine Grave
Bishop of Hexen - The Somber Grounds of Truth
Black Sabbath - Children of the Grave
Black Sabbath - Symptom of the Universe
Black Sabbath - Never Say Die
Brocas Helm - Cry of the Banshee
Brocas Helm - Drink the Blood of the Priest
Budgie - Breadfan
Budgie - Zoom Club
Candlemass - Witches
Carcass - No Love Lost
Cloven Hoof Nightstalker
Children of Bodom - Angels Don't Kill
Coroner - Skeleton on your Shoulder
Cradle of Filth - Her Ghost in the Fog
Crimson Glory - Queen of the Masquerade
Dark Fortress - Insomnia
Dark Tranquility - Cathode Ray Sunshine
Deathstars - Blitzkrieg
Def Leppard - Rock of Ages
Dethklok - Mermaider
Diamond Head - Am I Evil?
Dimmu Borgir - Progenies of the Great Apocalypse
Dokken - Mr. Scary
Dragonforce - Through the Fire and Flames
Emperor - Thus Spake The Nightspirit
Enslaved - Frost
Enslaved - Loke
Firehouse - Overnight Sensation
Girlschool - Bomber
Iced Earth - When the Night Falls
Iced Earth - Pure Evil
In Flames - Goliaths Disarm Their Davids
Judas Priest - Battle Hymn
Judas Priest - The Hellion/Electric Eye
Judas Priest - Leather Rebel
Judas Priest - One Shot At Glory
Judas Priest - Painkiller
Kabbage Boy - Girlfriend
KMFDM - Free Your Hate
KMFDM - Rip The System
King Diamond - Cremation
King Diamond - Welcome Home
Kiss - God of Thunder
Lita Ford - Betrayal
Marilyn Manson - Beautiful People
Manowar - Die For Metal
Manowar - The Dawn Of Battle
Mastodon - Crack the Skye
Mastodon - Oblivion Instrumental
Megadeth - High Speed Dirt
Megadeth - Tornado of Souls
Metal Church - Metal Church
Michael Schenker - Group Assault Attack
Ministry - Stigmata
Ministry - Thieves
Mirrorthrone - So Frail
Motley Crue - Dr. Feelgood
Motley Crue - Kickstart My Heart
Motley Crue - Live Wire
Motorhead - Back at the Funny Farm
Motorhead - In the Black
Motorhead - Marching Off to War
Motorhead - We Are the Road Crew
Nitro - Machine Gun Eddie
Omen - The Axeman
Ostrogoth - Queen of Desire
Overkill - World of Hurt
Ozzy Osbourne - Believer
Ozzy Osbourne - Mr. Crowley
Ozzy Osbourne - Diary of a Madman
Prong - Snap Your Fingers, Snap Your Neck
Quiet Riot - The Wild and the Young
Racer X - Technical Difficulties
Racer X - Y.R. O.
Ratt - Lay It Down
Riot - Road Racin
Riot - Narita
Riot - Swords and Tequila
Rob Zombie - Superbeast
Rotting Christ - Ad Notics
Running Wild - Riding the Storm
Sanctuary - Battle Angels
Savatage - Hall of the Mountain King
Saxon - Wheels of Steel
Scorpions - Blackout
Scorpions - Holiday
Skeletonwitch - Soul Thrashing Black Sorcery
Skid Row - Youth Gone Wild
Slayer - Metal Storm/Face The Slayer
Slough Feg - Warriors Dawn
Static-X - Love Dump
Tenacious D - Master Exploder
Tenacious D - The Metal
Testament - For The Glory Of
Testament - More Than Meets The Eye
Tvangeste - Birth of the Hero
UFO - Rock Bottom
Whitesnake - Still of the Night
Wrath of Killenstein - Ignisis Dance

Brütal Legend verschijnt 13 oktober voor PlayStation 3 en Xbox 360 in de winkels, met onder meer Jack Black als Eddie Riggs, Lemmy Killmister als The Killmaster, Rob Halford als General Lionwhyte en Ozzy Osbourne als The Guardian Of Heavy Metal.

Petitie tegen Modern Warfare 2 is nog niet vaak getekend

De marketing rondom Modern Warfare 2 heeft een aantal gamers flink voor het hoofd gestoten. Om deze reden zijn zij dan ook een petitie gestart waarin je de intentie kan vastleggen om de game ofwel niet te kopen, ofwel gebruikt te kopen zodat er geen inkomsten ontstaan, ofwel de game in een land waar het spel goedkoper aangeboden wordt te bestellen.

Mocht je deze petitie, die op het moment van schrijven pas 139 keer is getekend ook willen tekenen, dan kan dat hier.

De petitie tekst is als volgt:

quote
As the "biggest entertainment launch of all time" approaches, you're increasingly making your fanbase more angry. Your recent moves on the business side are head scratching and completely apauling. Tony Hawk peripherals to start, PC and UK price hikes and ridiculously overpriced collectors editions for MW2. Gamers were left scratching their heads wondering why?
Than your CEO decided to further anger your customers with this quote "And Tony, you know if it was left to me, I would raise the prices even further." I believe we are in what we call a "recession." What the consumer needs is not more expensive items, but less expensive, which we're obviously not screaming for you to do. As people we speak with our wallets as we know you wont hear our words. Everyone who signs this petition disagrees with your approach and your smug attitude. The undersigned agree not to purchase your game at full retail value. We instead will either choose to A.) not purchase MW2. B.)Purchase only in used form allowing no revenue for you. C.)Import from a cheaper country. This may not seem like much of a threat, but the internet is a large place and your wallets may seem a little lighter come Christmas time. Thank you.


Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over verkeerskundig wanbeleid in Amsterdam:

De meeste vrije trambanen in Amsterdam kunnen ook door bussen en taxi’s worden gebruikt. Maar sommige niet. In Oud-Zuid zijn bij een stuk trambaan onlangs de rails vernieuwd. In plaats van dat daarna de boel weer werd voorzien van beton, werd tussen de rails gras neergelegd. Dat dempt het lawaai van de trams, en is ook nog beter voor het milieu. Aan het begin van de route werden verkeersborden gezet met de mededeling, dat het traject dus ook verboden voor taxi’s is.

Spermadonor Jackson zoekt publiciteit op

Voormalig kindacteur Mark Lester is mogelijk de vader van Michael Jackson's 11-jarige dochter Paris. Lester zegt in de Britse tabloid News Of The World dat hij sperma heeft gedoneerd aan de King Of Pop. Paris werd een jaar later geboren.

"Michael vroeg me in 1996 of ik sperma wilde doneren. Het was een cadeau aan hem. Hij wilde zo graag kinderen", stelde de 51-jarige Lester in het interview. Omdat hij bang is geen rol te kunnen spelen in het leven van Paris, zoekt hij nu de publiciteit op.

Lester is de peetvader van Paris en de twee andere kinderen van Jackson. Hij zegt bereid te zijn een vaderschapstest te ondergaan.

De voormalige kindacteur, die onder meer Oliver Twist speelde in de film Oliver, had al drie kinderen toen hij zijn zaad beschikbaar stelde. Paris zou volgens hem sprekend lijken op zijn oudste dochter, Harriet.

ETA eist verantwoordelijkheid aanslagen op

De Baskische terreurorganisatie ETA heeft vandaag de verantwoordelijkheid opgeëist voor vier aanslagen in juli en juni, die aan drie veiligheidsagenten het leven kostten. De ETA claimde verantwoordelijkheid in een verklaring in het Baskische dagblad Gara.

Een van de aanslagen vond 29 juli plaats in Burgos in het midden van Spanje. Daar werd een kazerne van de Guardia Civil getroffen door een bomaanslag. Zeker 65 mensen raakten gewond. De pui van een complex van veertien verdiepingen werd volledig verwoest. De explosie veroorzaakte een krater van vijftien meter.

Een dag later ontplofte een bom onder een patrouillewagen van twee agenten van de politie-eenheid Guardia Civil op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca. De beide mannen kwamen om. Een dag na deze aanslag bestond de Baskische afscheidingsbeweging precies vijftig jaar.

Confessions (slot)

Ik besloot naar de keuken te gaan. Ze zou zelf wel binnenkomen. Als je direct naar de deur vliegt dan krijgt je kind nog het idee dat je de hele middag op haar hebt zitten wachten. Dat is dan wel zo maar dat hoeft ze niet te weten. Je moet ten alle tijden voorkomen dat je kind medelijden met je krijgt.
Maar ze kwam niet binnen. Het duurde vijf minuten. Het duurde tien minuten.
Ik ging toch maar eens kijken.

Jans: "Vink fluit bij kritiek tegen je"

FC Groningen wist zaterdagavond ook de tweede wedstrijd van het seizoen niet in winst om te zetten. Roda JC bleek evenwaardig aan de Groningers: 1-1.

Groningen-trainer Ron Jans was dan ook niet erg tevreden met de puntendeling. "We hebben na afloop van de wedstrijd tegen Ajax (0-2) getraind op balbezit. Dat kwam er vandaag echter niet echt uit, want we deden vanaf de eerste seconde weinig", aldus de oefenmeester tegenover de camera's van Eredivisie Live.

Danny Holla pakte in de tweede helft een rode kaart na een grove charge. Jans was het niet eens met de beslissing van arbiter Pieter Vink. "Het is duidelijk geel. Holla gaat niet op het lichaam, hij wil de bal blokken. Als Vink consequent is dan geeft hij ons ook een penalty. Maar ik weet dat als je kritiek op hem levert, hij tegen je gaat fluiten"

Over de toekomst is Jans toch nog hoopvol. "Ik merk dat we zoekende zijn door het transfergebeuren rondom Berg. Het team loopt momenteel niet over van vertrouwen. Nu moeten we het hebben van hard werken en de tweede helft biedt dan ook voldoende perspectief."

Jol: "Met achttien kansen doe je het goed"

Martin Jol was na afloop van het duel tussen 'zijn' Ajax en RKC Waalwijk tevreden. De Amsterdammers wonnen, na een flinke lading kansen, met 4-1.

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd. Na tien minuten trof Gregory van der Wiel al doel. "Daarna duurde het lang voordat we weer scoorden, maar als je veertien of achttien kansen creëert, doe je het gewoon goed", aldus de Ajax-trainer tegen Eredivisie Live. "RKC kwam er af en toe gevaarlijk uit met zijn twee spitsen, maar we hebben veerkracht getoond. Als we deze wedstrijd niet hadden gewonnen dan hadden we daar de rest van het seizoen een trauma aan over gehouden."

Ismail Aissati mocht in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Groningen in de basis beginnen, maar de middenvelder moest in de rust plaats maken voor de gepasseerde Eyong Enoh. "Tegen een teruggetrokken ploeg als RKC hadden we het gogme van Aissati nodig, maar dat kwam er niet helemaal uit", vond Jol. "Daarom heb ik in de tweede helft Enoh gebracht, die toch wat zakelijker speelt."

Krul krijgt kans bij Newcastle United

Tim Krul heeft zijn debuut gemaakt als eerste keeper in een competitiewedstrijd van Newcastle United. Krul kwam in de rust als invaller in het veld voor de geblesseerd geraakte Steve Harper.

Krul wist het gedegradeerde Newcastle niet te behoeden voor puntverlies. The Magpies bleven steken op een 1-1 gelijkspel tegen het eveneens afgezakte West Bromwich Albion. De Nederlander hield echter wel de nul, daar landgenoot Shelton Martis even voor rust, met Harper onder de lat, doel had getroffen.

Eerste doelman Harper kreeg een trap tegen het hoofd van teamgenoot Shola Ameobi, waarna hij vervangen moest worden. Toch maakte Krul al eerder zijn debuut voor Newcastle. In de UEFA Cup-wedstrijd tegen Palermo liet hij een uitstekende indruk achter. Nu heeft de doelverdediger dus ook zijn eerste optreden in een Engelse competitie achter de rug.

Eerder verklaarde Krul nog dat hij wil wachten op zijn kans bij Newcastle. "Het is mijn ultieme doel om voor de 52.000 Geordies te spelen. Er zal altijd interesse blijven van andere clubs, maar ik wil hier blijven."

Rotsblok verplettert Nederlandse toeristen

Een vallend rotsblok heeft in de Franse Ardeche het leven gekost aan een Nederlandse toerist. Zijn achtjarige dochtertje raakte zwaargewond, zij is naar een ziekenhuis in Montpellier vervoerd. Zes andere mensen, waaronder drie Nederlanders, raakten lichtgewond. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Op de Nederlander, een man in de vijftig, zal autopsie verricht worden.

De toeristen waren aan het baden in de rivier Pereynes toen het stuk gesteente op ze viel. Er zitten waarschijnlijk geen kwade bedoelingen achter dit incident.

Familiedrama na scheiding

Een man heeft in Manhattan, New York, zijn familie neergeschoten met een shotgun. De man kwam het huis binnenlopen en schoot eerst zijn schoonmoeder neer waarna zijn ex-vrouw volgde. Ook zijn dochter werd neergeschoten, en tot slot heeft hij zichzelf om het leven gebracht.

De politie trof in het huis het lichaam aan van de man en zijn schoonmoeder. De moeder en haar dochter zijn overgebracht naar het ziekenhuis, waar de dochter is overleden. De moeder was in kritieke toestand, maar overleeft het naar alle waarschijnlijkheid. Het echtpaar was al 18 maanden van elkaar gescheiden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.