Van Agt: 'Pro-IsraŽlische beleid regering onbegrijpelijk'

Oud-premier Dries van Agt vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering het handelen van Israël in de recente oorlog in de Gazastrook verdedigt. Dat zegt hij in een interview met Nu.nl. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken krijgt van Van Agt "een kolossale min" voor zijn pro-Israëlische houding. "Verhagen en Balkenende beweerden dat Israël het recht had zichzelf te verdedigen. Maar van dat recht mag je pas gebruikmaken als laatste redmiddel, als er geen alternatieven zijn. In dit geval waren die er wel!"

Van Agt is een prominent lid van het CDA. Hij was van 1977 tot 1982 premier en in 1982 kortstondig minister van Buitenlandse Zaken. Hij maakt zich al jaren sterk voor de Palestijnse zaak. Veelal tevergeefs, zo erkent hij. "De luisterbereidheid bij de ministers, ook de geestverwante ministers van het CDA , is klein. Ze willen niet luisteren naar mijn betogen en noodkreten, omdat het ze niet uitkomt. Mijn visie is niet verenigbaar met het vooroordeel waarin ze zichzelf hebben vastgegraven."

Van Agt vindt dat hij in zijn periode als premier te weinig oog had voor de Palestijnse belangen. "Ik ben daarin te kort geschoten, ik neem mezelf kwalijk dat ik daarin heb gefaald en beweeg nu dus hemel en aarde om dat alsnog goed te maken."


Van Agt: 'Pro-Israëlische beleid regering onbegrijpelijk'  (foto: DAG)