Smart smijten in Amsterdam

Het is helemaal hot in Amsterdam: Smart smijten. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om geparkeerde auto's, voornamelijk van het merk Smart, die zomaar in de gracht worden 'gesmeten'.

De bezigheid vindt met name in het weekeinde plaats, wanneer veel jongeren op stap zijn in de hoofdstad. De politie wilde deze vorm van vandalisme niet in de publiciteit brengen. Zij zijn bang dat dit aanstekelijk werkt en dat de rage volledig uit de hand loopt.

Agenten surveilleren nu in het weekeinde extra om het 'Smart smijten' een halt toe te roepen. De kleine autootjes zijn klein en gemakkelijk met een paar man over de railing te gooien wanneer de auto langs de gracht geparkeerd staat. Casper de Jong is ook slachtoffer geworden van deze vorm van vandalisme. "De wagen stond haaks geparkeerd met de achterkant naar het water."

Toen de politie het slachtoffer 's nachts uit zijn bed belde, bleek het inderdaad om zijn Smart te gaan. De auto werd total loss verklaard. De Smart van zijn compagnon onderging hetzelfde lot. Ook zijn Smart werd total loss verklaard. Ook bij het Smart-centrum in Amsterdam kan een medewerker bevestigen dat zij afgelopen tijd meerdere malen met deze vorm van vandalisme zijn geconfronteerd.