Recordaantal bezoekers op Veteranendag

Ruim 70.000 mensen stonden vandaag op Veteranendag langs de route van het defilé in Den Haag. De organisatie sprak van een recordaantal bezoekers en was vooral ook blij met de vele jonge gezichten in het publiek.

De Veteranendag vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Het defilé, waarin 3500 veteranen en militairen meeliepen, was een van de hoogtepunten. Prins Willem-Alexander nam het defilé af. De ongeveer tachtig detachementen werden begeleid door zeventien muziekkorpsen. Ook ontbraken historische voertuigen niet. Tijdens de optocht vlogen meerdere militaire helikopters en vliegtuigen over het Haagse centrum.

In de Ridderzaal vond 's ochtends een plechtige bijeenkomst plaats, waar premier Jan Peter Balkenende vele veteranen en militairen toesprak. Na de bijeenkomst kregen ongeveer zestig militairen op het Binnenhof de herinneringsmedaille voor vredesoperaties uitgereikt voor hun inzet bij recente missies. Prins Willem-Alexander reikte samen met Balkenende, defensieminister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries enkele onderscheidingen uit.

Volgens de minister-president zijn alle verhalen van veteranen respect waard. "Het zijn verhalen die het verdienen verteld te worden", zei hij. Deze verhalen werden vooral verteld op het Malieveld, waar veel mensen op een grote manifestatie waren afgekomen. Prins Willem-Alexander ging op het Malieveld en op het Binnenhof veelvuldig in gesprek met veteranen en kinderen. De kinderen wilden vooral weten hoe het leven van de prinsesjes eruitziet.