China straft Nederland vanwege dalai lama

De reis van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer naar China gaat niet door. De Kamerleden wilden in juli afreizen, maar de Chinese ambassade heeft laten weten dat er geen uitnodiging te verwachten valt.

Dat heeft commissievoorzitter Henk Jan Ormel de Kamerleden gemeld. Ormel had vorige week een gesprek met de ambassadeur waarin deze kenbaar maakte dat China het betreurde dat de Kamer recent de dalai lama heeft ontvangen. China beschouwt deze geestelijk leider van het door China bezette Tibet als een politiek figuur die vijandig staat tegenover China. Nederland moet zich niet met interne aangelegenheden bemoeien, zo hadden de autoriteiten laten weten.

Desondanks vroeg Ormel de ambassadeur vorige week of hij wilde proberen een uitnodiging van het Chinese Volkscongres (parlement) voor de Nederlandse parlementariërs te krijgen. Die uitnodiging is nodig om een visum te krijgen voor de reis. Nu die er niet komt gaat de reis in juli niet door. Ormel betreurt dit. "Ik ga er vanuit dat dit geen afstel, maar uitstel is", zei hij.