Jan Pronk laakt Wouter Bos

Jan Pronk weet wel waar de dramatische nederlaag van de PvdA bij de afgelopen verkiezingen voor het Europees Parlement aan te wijten is. Volgens de partijprominent ontbreekt het de Sociaal Democraten aan een sterke leider.

In het radioprogramma Stand.nl laakte de oud-minister van VROM en Ontwikkelingssamenwerking het optreden van PvdA-leider Wouter Bos. "De afgelopen weken is hij niet de leider van de partij geweest." Pronk omschreef Bos als "een goede minister van Financiën en manager", maar dat is niet wat de partij zijns inziens nodig heeft. "Mensen willen zich herkennen in een duidelijke leider," aldus Pronk. "Een sterke leider spreekt mensen aan en haalt ze naar de stembus."

Ook de PvdA-Kamerleden kregen er van langs van Pronk. Volgens de oud-minister zijn het "geen aansprekende namen" en "durven ze te weinig".

Wat Pronk betreft heeft zijn partij momenteel behoefte aan een leider van het type Nicolas Sarkozy of Angela Merkel. De PvdA verloor bij de afgelopen Europese verkiezingen vier van haar zeven zetels.


Jan Pronk laakt Wouter Bos  (foto: DAG)