Oorlog over badpakken overschaduwt zwemsport
De meest benadeelde fabrikant in de internationale badpakkenstrijd, het Italiaanse Jaked, heeft vrijdag van zijn verontwaardiging laten horen.
Het J01-pak van de Italianen is deze week, na zeven wereldrecords en eenmaal olympisch goud, alsnog afgekeurd door de Fina, de wereldzwembond.
'We waren er tot de laatste seconde van overtuigd dat ons pak zou worden goedgekeurd', aldus een woordvoerder van Jaked. De fabriek uit Gallarate beweert dat het snelle pak, waarin Marleen Veldhuis vorige maand het wereldrecord op de 50 meter vlinder verbeterde, voldoet aan regel 5 van het Fina-reglement. Het is in juni 2008 ook voor een jaar goedgekeurd.
De Fina begon deze week het langverwachte offensief tegen de badpakkenoorlog, waarin de sport sinds vorig jaar februari is beland. Met de invoering van het supersonische pak van Speedo, de LZR Racer met techniek uit de ruimtevaart, ging de sport kort voor de Spelen van Peking een ander tijdperk in. Haast elk record sneuvelde de voorbije vijftien maanden.
De onduidelijkheid in het reglement en de matige handhaving van gestelde regels voor zwemtextiel maakten dat de deur open ging voor tal van verbeterde klonen van de Speedo-pakken. De Nederlandse bondscoach Jacco Verhaeren voerde eind vorig jaar, bij de EK kortebaan in Kroatië, de protestbeweging aan die wees op de teloorgang van de sport. Verhaeren: 'Zwemmen moet weer over zwemmers gaan. En niet over welke pakken er worden gedragen.'
De coach van Veldhuis was dinsdag, met nog 24 collega's, in Lausanne uitgenodigd voor een vier uur durende bijeenkomst over de problematiek. Het ging over de gevolgde testprocedure van het Zwitserse instituut voor technologie, onder leiding van professor Jan-Anders Manson.
Er werd gesproken met de keuringscommissie, waarin naast Manson en de Italiaanse bestuurder Consolo ook de bondscoaches van de VS (Schubert) en Australië (Thompson) plaats hadden genomen.
Meteen na afloop publiceerde de Fina de lijst van goedgekeurde en afgekeurde zwempakken. Er waren door 21 fabrikanten in totaal 348 modellen ingestuurd. Daarvan zijn er vooralsnog 202 goedgekeurd en 10 definitief afgekeurd. Het restant kan, na eventuele aanpassingen, alsnog goedgekeurd worden. Die tweede keuring geschiedt op 19 juni, een maand voor het begin van de WK in Rome.
Op de lijst van afgekeurde pakken stond naast de J01 van Jaked, volgens velen een rubberpak met drijfvermogen, de X-Blade van Arena. In dat nu onreglementair verklaarde pak ging de Fransman Alain Bernard als eerste zwemmer door de grens van 47 seconden op de 100 meter vrije slag: 46,94. Iedereen gaat ervan uit dat dit record nietig wordt verklaard daar de X-Blade van Bernard nog niet officieel was goedgekeurd.
In Nederland mag bij de komende nationale titelstrijd, half juni in Eindhoven, niet meer in de door Fina verboden pakken worden gezwommen. Pijnlijk is dat de Jaked door veel zwemmers is aangeschaft - het is het allersnelste materiaal - en dat daarvoor 700 euro per pak is betaald. Wie betaalt die schade, vragen de sporters zich af.
De aangescherpte regeling voor de WK in Rome van half juli wordt als 'een tussenstap' gezien, 'om te proberen de WK zo eerlijk mogelijk te laten verlopen', aldus bondscoach Verhaeren. Per 1 januari (2010) worden nog strengere reglementaire eisen gesteld. Het zwemtextiel zal, zoals voorheen, weer volledig waterdoorlatend moeten zijn. Verhaeren: 'Er wordt nu echt afstand genomen van de pakken die de prestatie verhogen.'
Een doorn in het oog van de coach waren de pakken, waarin lucht werd vastgehouden en die werkten als 'drijfpakken'. Die zijn bij deze 'wapenschouw' uit de materiaalkamer gegooid. In de toekomst wordt gekeurd op de drie D's: dikte (1 mm), doorlaatbaarheid en drijfvermogen (1 newton).
Verhaeren wees terug uit Lausanne op een zwakheid in de test van Manson. 'Hij heeft alleen naar de gebruikte stoffen gekeken. Er is geen enkele test met een zwemmer of een pop gedaan. Zelfs wij doen dat in Eindhoven. Ik heb hem voor zo'n test uitgenodigd.'
Oorlog over badpakken overschaduwt zwemsport (foto: DAG)