NL-journaliste verkracht door Taliban

De Nederlandse journaliste Joanie de Rijke, die vorig jaar ontvoerd werd door de Taliban in Afghanistan, blijkt ook meerdere malen verkracht te zijn door Talibancommandant Ghazi Gul. Dat vertelt de freelancer, destijds werkzaam voor het Vlaamse weekblad P-Magazine, volgens dagblad De Pers in een boek dat donderdag verschijnt.

De Rijke interviewde Taliban-leden, maar werd opgepakt wegens verdenking van spionage. Na een gijzeling van een week betaalde P-Magazine 100.000 euro losgeld. In het boek van De Rijke wordt de Nederlandse en Belgische regering verweten dat beide niet bereid waren met de ontvoerders te onderhandelen.

In haar boek 'In handen van de taliban' toont de journaliste ondanks alles begrip voor haar ontvoerders. Ze zegt geen wrok te koesteren tegen Gul, omdat die ook had kunnen besluiten haar te doden. Ghazi Gul zou overigens later zijn omgekomen bij een NAVO-bombardement.

Ontvoering of gijzeling van Nederlandse journalisten komt zelden voor. De Rijke is voor zover bekend de eerste die bovendien door haar ontvoerders werd verkracht.