Paus naar Israël en Palestijnse gebieden

Na een driedaags bezoek aan Jordanië begint paus Benedictus XVI vandaag aan het tweede en lastigste deel van zijn rondreis door het Midden-Oosten. De kerkvorst verblijft de komende vijf dagen in Israël en de Palestijnse gebieden.

Benedictus vliegt vanmorgen in circa een half uur van Amman naar Jeruzalem. Op het vliegveld Ben Goerion wordt hij opgewacht door onder andere de Israëlische president Shimon Peres.

In de komende dagen volgt een druk programma waarbij de paus bezoeken zal brengen aan onder andere Bethlehem, Nazareth, de Oude Stad van Jeruzalem en Yad Vashem, het monument voor Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Benedictus spreekt onder meer met Peres, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Benedictus is de derde paus in de geschiedenis die naar Israël gaat en hij zal alle zeilen bij moeten bijzetten om dit bezoek tot een goed einde te brengen. Daar werd onlangs verbolgen gereageerd op het besluit van de Duitse kerkleider de excommunicatie van een antisemitische bisschop op te heffen. Daarnaast is het Vaticaan altijd voorstander geweest van een eigen staat voor de Palestijnen. De nieuwe Israëlische regering ziet een Palestijnse staat niet zitten.

Paus naar Israël en Palestijnse gebieden  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP