Jonge aanranders aangehouden

Een 18-jarig meisje uit Gouda is zaterdagmiddag aangerand in haar woonplaats door vijf jongetjes van 7, 8, 9, 10 en 12 jaar oud, ook uit die plaats. Het incident vond plaats achter de voetbalvelden van de Jodan Boys, op het Verkennerspad. Honderden mensen keken daar op het moment van de aanranding naar een wedstrijd.

Rond 14.35 uur fietste het meisje over het smalle fietspad toen zij tegen werd gehouden door het vijftal. Daarop begonnen de aanrandertjes haar te betasten. Toen zij haar fiets los kon rukken is ze snel weggereden en heeft zij de politie gewaarschuwd. Deze trof de vijf crimineeltjes in de buurt van het Verkennerspad aan en hield de jongetjes aan op verdenking van aanranding. Het vijftal is later op de avond aan de ouders overgedragen.

Hoe de zaak verder verloopt is aan de jeugdofficier van justitie. De jonge zedendelinquenten zijn inmiddels aangemeld bij Buro Jeugdzorg. Zij kunnen rekenen op een strenge aanpak. 

Ouders aanspreken op de opvoeding 
Eind vorig jaar kondigden minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) en minister Hirsch Ballin (Justitie) een wettelijke regeling aan die de ouders - wanneer nodig - verplicht aanspreekt op hun verantwoordelijkheid voor de opvoeding. De mogelijkheid tot het stopzetten van kinderbijslag wordt in dit verband ook onderzocht, wanneer de ouders hulp weigeren.

Er wordt dit jaar nog een begin gemaakt met een landelijk registratiesysteem. Dit systeem moet de omvang en kenmerken van criminele 12-minners in kaart brengen.