Schaatsen: overzicht WK-afstanden dag 3

Op de derde dag van de wereldkampioenschappen afstanden in het Canadese Vancouver werden er drie afstanden geschaatst. De heren reden de langste afstand; 10.000 meter. De dames kwamen uit op de 1.000 en 5.000 meter.

Dames 1.000 meter
Christine Nesbitt heeft bij de WK afstanden in Vancouver de 1.000 meter bij de vrouwen gewonnen. De Canadese bleef in eigen land met een tijd van 1:16.28 Anni Friesinger en Margot Boer voor.

De eerste serieuze tijd kwam in Canada op de klokken door de Chinese wereldkampioene sprint Beixing Wang. Een rit later was het echter Natasja Bruintjes die met 1:16.80 ruim onder die tijd doorging. Deze tijd bleef lang staan, doordat onder meer de andere Chinese rijdsters en de Japanse favoriete Sayori Yoshii net niet aan de tijd van de Nederlandse kwamen.

In de tiende rit moest Friesinger het tegen Boer opnemen. De Nederlandse bleef de Duitse favoriete lang voor, maar in de laatste bocht kwam Friesinger onderdoor en doken beide rijdsters onder de tijd van Bruintjes. Een rit later Nesbitt die in de laatste ronde met Laurine van Riessen afrekende nipt onder de snelste tijd doorging. In de laatste rit waren het Kristina Groves en Shannon Rempel die het tegen elkaar opnamen. Beide rijdsters kwamen echter niet in de buurt van de snelste tijden, waardoor Nesbitt kon zegevieren.

Dames 5.000 meter
Martina Sábliková is in Vancouver wereldkampioen geworden op de 5.000 meter.

De Nederlanders speelden geen rol voor de medailles. Renate Groenewold was de beste in 7.07,59, goed voor een zevende plaats. Elma de Vries werd achtste, Jorien Voorhuis tiende. Martina Sábliková bleek zoals het hele seizoen al de beste op de 5 kilometer, maar pas nadat ze voor de start nog onderuit ging. De Japanse Hozumi keek niet goed uit toen ze klaar was met haar rit en reed tegen de klaarstaande Sábliková op. De Tsjechische bleek geen last te hebben van de val en reed als enige onder de zeven minuten, 6.57,84.

Achter Sábliková eindigden twee Canadezen op de het podium. Clara Hughes werd tweede, Kristina Groves derde. Beckert kwam in de laatste rit enkele honderdsten tekort voor het podium.

Heren 10.000 meter
Sven Kramer is na de 5 kilometer ook wereldkampioen geworden op de 10 kilometer. De Fries was in Vancouver oppermachtig.

Als eerste van de toppers kwam Carl Verheijen in actie. Hij reed een knappe en goed opgebouwde race die uiteindelijk goed was voor een tijd van 13.13,30. Een rit later kwamen Sven Kramer en Havard Bøkko in actie. Toen werd het al snel duidelijk hoe de eerste twee plaatsen op het erepodium eruit gingen zien. Kramer nam direct het initiatief en de titel kwam geen moment in gevaar. Hij finishte in een tijd van 12.55,32. Bøkko had ook geen probleem met de tijd van Verheijen, 13.03,95.

In de slotrit kwam Bob de Jong in actie en hij maakte er nog een spannende strijd om brons van. De Jong was tot het ingaan van de laatste ronde langzamer dan Verheijen, maar wist dankzij een aantal sterke slotrondes Verheijen van het podium te duwen, 13.13,16.