Aantal werkende armen groeit

Nederland kent steeds meer 'werkende armen', of zoals ze in de Verenigde Staten worden genoemd: 'working poor'. Deze groeiende groep werkende armen is in Nederland inmiddels gegroeid naar ruim 200.000, aldus socioloog Erik Snel, verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Om tot de werkende armen gerekend te worden, moet een werkend persoon de afgelopen tien jaar minimaal drie jaar met zijn gezin onder de armoedegrens hebben geleefd. De groep werkende armen bestaat met name uit alleenstaande moeders met kinderen, andere eenverdieners, kleine zelfstandigen, vissers, boeren en tuinders. Deze groep heeft een inkomen waarmee ze nauwelijks hun vaste woonlasten, voeding, kleding en andere noodzakelijke producten en diensten kunnen betalen.

Verharding van de sociale zekerheid 

Snel noemt als één van de oorzaken van de groei de verharding van de sociale zekerheid. "Meer mensen met een zwakke positie worden de arbeidsmarkt opgedrongen. Sommigen zijn niet in staat om een inkomen boven de armoedegrens te verdienen", aldus Snel. Om deze groep werkende armen zichtbaar te maken, is de FNV een project begonnen als onderdeel van de internationale campagne 'decent work'. Deze campagne strijd voor betere arbeidsvoorwaarden voor hen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers.

Het kabinet en de lokale overheden richten hun beleid op het aan het werk krijgen van zo veel mogelijk mensen. Het is echter onduidelijk in hoeverre die mensen aan de armoede ontsnappen door uit de bijstand en aan het werk te gaan. Volgens Snel is er geen onderzoek gedaan in welke banen deze groep mensen terechtkomt en of deze mensen verder komen op de ladder.

Het werken in combinatie met een te laag inkomen, is met name een toenemend probleem voor vrouwen. Een hoog aantal echtscheidingen zorgt ervoor dat vrouwen er alleen voor komen te staan, vaak met de kinderen, terwijl anderhalfverdieners het model zijn geworden in Nederland.

Zelfstandig ondernemer 

Tevens bestaan er zorgen over het toenemende aantal mensen dat voor een bestaan als zelfstandig ondernemer kiest onder aanmoediging van uitkeringsinstanties. CNV-bestuurder en voorzitter van de Sociale Alliantie Yvon va Houdt maakt zich zorgen om deze groep: "Hoeveel van deze kleine zelfstandigen blijven overeind, zeker in tijden dat het zoals nu economisch slechter gaat?"

De Alliantie wil een plan van aanpak zien van het kabinet. Hiermee moet voorkomen worden dat er nog meer werkende armen bij komen.

Landbouwers 

De situatie in de landbouw ligt anders. De Werkgroep Landbouw en Inkomen merkt op dat veel gezinsbedrijven te lijden hebben onder het landbouwbeleid. Door uitholling van de kostprijs, afbouw van subsidies en steeds hogere eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn ontstaat een verlies van inkomen. Het Lei (Landbouw Economisch Instituut) laat weten dat er 15.000 agrarische bedrijven zijn die onvoldoende kunnen investeren en waar het inkomen onder de armoedegrens ligt.

Met dank aan E-Lise voor de submit.