NEC-fans betichten politie van extreem geweld

De supportersvereniging van de Nijmeegse voetbalclub NEC stelt dat de Rotterdamse politie afgelopen zondagmiddag buitensporig geweld heeft gebruikt tegen de NEC-aanhang. Volgens de vereniging werden normale fans hiervan de dupe. Advocaat Frank van Ardenne is voor hulp ingeroepen door de vereniging.

Nadat NEC van Sparta won ontstonden relletjes op Rotterdam Centraal. Aanhang keerde zich volgens de politie om onduidelijke redenen tegen de agenten die op het station aanwezig waren, waarop de politie ingreep. Zes mannen zijn toen gearresteerd, drie van hen waren lid van de supportersvereniging.

De ingeschakelde advocaat probeert een helder verhaal te krijgen, maar ziet een vergelijking met het politieoptreden bij Feyenoord-Ajax twee jaar geleden. Een grote groep voetballiefhebbers werd toen ook de dupe van de politie volgens Van Ardenne. Destijds werden 799 fans van de Rotterdamse club aangehouden. Onder hen vrouwen, kinderen en ouderen.

Namens een deel van de arrestanten diende Van Ardenne destijds een klacht in bij de politie. Hij legde de zaak ook voor aan de Nationale Ombudsman, die concludeerde dat de autoriteiten 'de grenzen van het toelaatbare fors hebben overschreden'. Het totale aantal aanhoudingen was toen onnodig en daarnaast was de behandeling van de supporters ernstig onder de maat bevonden.