Van der Vlies tienduizend dagen Kamer

SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies is zaterdag precies tienduizend dagen lid van de Tweede Kamer. Sinds 2003 is de voormalige wiskundeleraar uit het Utrechtse Maartensdijk al het langst zittende Kamerlid.

Van der Vlies werd beëdigd als Kamerlid voor de orthodox-protestantse partij op 10 juni 1981, kort voor het aantreden van het tweede kabinet-Van Agt. In 1986 werd Van der Vlies fractievoorzitter, om dat tot op de dag van vandaag te blijven.

In de 27 jaar dat hij Kamerlid is, heeft Van der Vlies onder zijn collega's het gezag opgebouwd dat hoort bij de positie van nestor, al worden zijn orthodox-christelijke uitgangspunten nauwelijks gedeeld. Van der Vlies geldt in de Kamer als het staatsrechtelijk geweten. Ook dwingt hij respect af doordat hij, ondanks het feit dat hij slechts één partijgenoot in de Kamer heeft, bij veel debatten aanwezig is en over tal van terreinen het woord voert, van onderwijs tot landbouw.

Gedurende zijn carrière heeft Van der Vlies de politiek oppervlakkiger en vluchtiger zien worden, zei hij afgelopen week in een interview met de EO. Hij zei zich ook zorgen te maken over de steeds hogere omloopsnelheid van Kamerleden en de verruwing van het parlementaire taalgebruik. "Dat zijn allemaal zaken die het aanzien van de Kamer niet bevorderen, maar eerder reduceren."

Als partijleider heeft Van der Vlies te maken gekregen met ophef over het vrouwenstandpunt van de SGP. Alleen mannen kunnen volwaardig lid worden van de partij. Vrouwen worden wel toegelaten, maar mogen geen politieke functies bekleden. Daarover lopen al enkele jaren juridische procedures. In verband daarmee zette de staat in 2006 de subsidie aan de SGP stop, maar dat besluit werd een jaar later door de Raad van State vernietigd.

De 66-jarige Van der Vlies zei nog niet aan pensioen te denken. "In 2011 zijn er verkiezingen, en dat is nog een eind weg. Zolang ik van God de gezondheid krijg, is het niet aan mij om er al voor de volgende verkiezingen een streep onder te zetten."

Om het langst zittende Kamerlid ooit te worden, zou Van der Vlies nog een flinke tijd moeten doorgaan. Het record staat op naam van Lodewijk Duymaer van Twist, die van 1901 tot 1946 Kamerlid was voor de Anti-Revolutionaire Partij (ARP).


Van der Vlies tienduizend dagen Kamer  (foto: DAG)