Meisje wil via de rechter alsnog vmbo-diploma

De vader van een meisje uit Nunspeet heeft de rechter ingeschakeld om ervoor te zorgen dat zijn dochter haar vmbo-diploma krijgt. Het Nuborgh College Brouwerskamp in de Gelderse plaats had de scholiere na de examens laten weten dat ze geslaagd was. Twee weken later kreeg ze te horen dat ze alsnog gezakt was. Inmiddels was het te laat om aan de herkansingen mee te doen.

Het meisje had onvoldoenden voor wiskunde, natuurkunde en scheikunde, maar kon die compenseren met minimaal een 7 voor Engels. Ze ontving op 11 juni een brief waarin stond dat ze geslaagd was voor haar vmbo. Voor Engels had ze toen een 7,3. Na een tweede correctieronde was dat cijfer veranderd in een 6,4, waardoor zij toch onvoldoende punten had om het diploma in ontvangst te mogen nemen, laat een woordvoerder van de rechtbank weten. Omdat de herkansingen al achter de rug waren, was ze aangewezen op het staatsexamen wiskunde, dat woensdag afgenomen wordt.

De Nunspeetse zal onder protest het wiskunde-examen afleggen, maar hoopt langs juridische weg alsnog haar diploma te bemachtigen. De zaak diende dinsdag bij de civiele rechter in Zutphen. De uitspraak volgt vrijdag. Komend schooljaar wil het meisje beginnen aan een mbo-opleiding grafische vormgeving.