Kamervragen over gewonde eendjes

In de komkommertijd is het lastig voor politci om onderwerpen te vinden waar zij eens een paar goede kamervragen over kunnen stellen. Kamervragen genereren immers een hoop aandacht en zeker oppositiepartijen kunnen dat wel gebruiken.

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders vond uiteindelijk toch iets dat volgens de partij om opheldering vroeg. In het Algemeen Dagblad stond vorige week namelijk een artikel over jongeren uit Urker die hun tijd doorkomen met het mishandelen van de eenden in het plaatselijke slootje. Ze bekogelden ze met stenen, reden ze met de fiets aan, schopten ze, wikkelden ze in visdraad en voerden ze brood waar vishaken in zaten verstopt.

Dergelijke zaken worden normalitair op regionaal niveau afgehandeld, maar de PVV vond dat het eenden-incident landsfaam verdiende. De leden Dion Graus en Raymond de Roon stelden hier dan ook Kamervragen over aan de minister van Justitie en aan die van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze wilden onder andere weten of de ministers van de kwajongens afwisten en of zij niet 'geëvacueerd' konden worden naar de gevangenis.

Centje
Het stellen van een Kamervraag kost een aardig centje, namelijk 2000 euro per vraag. De kosten komen voort uit drie grote posten. Allereerst moet onderzoek worden gedaan naar het onderwerp dat aan de kaak wordt gesteld. Ook het personeel kost een flinke duit. Zij zijn per Kamervraag gemiddeld wel drie dagen aan het werk. Tot slot voeren de telefoonkosten de prijs per kamervraag ook nog flink op.

In 2007 knabbelden de nieuwsgierige Kamerleden 4,8 miljoen euro van de inhoud van de Nederlandse schatkist af. Gelukkig ging het meestal wel om nuttige vragen, al was dat zeker niet altijd het geval.

De PVV is natuurlijk niet de enige partij die ervan houdt ministers naar de Kamer te roepen om hun vragen te beantwoorden. De absolute winnaar in 2007 is D66 die per Kamerlid gemiddeld 14 vragen stelde. Maar ook de Partij voor de Dieren scoort hoog met negen vragen per Kamerlid. Daarna volgt pas de Partij voor de Vrijheid met gemiddeld 5,8 Kamervragen per lid. De VVD scoort het laagst; een gemiddeld Kamerlid stelt daar met een score van 0,8 nog geen vraag per jaar.