Kamer verbijsterd over plannen Donner

De plannen van minister Donner om de pensioenleeftijd te verhogen naar 70 jaar vallen niet goed bij alle partijen in de Tweede Kamer. Er wordt vol ongeloof gereageerd op zijn voorstel. Donner vindt dat mensen langer moeten doorwerken voordat zij met pensioen mogen, omdat de levensverwachting toeneemt. De commissie-Bakker adviseerde eerder om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar, maar dat vindt Donner niet voldoende.

PvdA-woordvoerder Jacques Tichelaar is van mening dat de minister een verkeerde insteek heeft. "Hij moet ophouden dit soort filosofietjes op ons los te laten. Het verpest de sfeer in de coalitie, het doorkruist het kabinetsbeleid en het houdt hem van zijn echte werk: het aan het werk krijgen van honderdduizenden Nederlanders." Cynthia Ortega van de Christenunie is het met haar Tweede Kamercollega eens: "Dit is niet de lijn die wij vlak voor het Kamerreces hebben uitgezet. Er is nog genoeg te doen om mensen van onder de 65 aan het werk te krijgen en ik wil daar graag resultaten van zien. Dit soort openhartigheden zorgt alleen maar voor onrust."

Ook uit de eigen gelederen krijgt Donner kritiek te verduren. "Hier is niemand bij gebaat. Het zet de verhoudingen onnodig op scherp, terwijl we het er over eens zijn dat we tempo willen maken met het aan het werk krijgen van oudere werknemers. Laten we dit maar zo snel mogelijk vergeten", aldus CDA'er Liesbeth Spies.

Zelfs D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, die al eerder aangaf wel voor langer doorwerken te zijn, heeft geen sympathie voor de uitlatingen van Donner. "De bonden zitten op de kast, de PvdA zit onder druk van de SP op diezelfde kast en de discussie is verlamd. Donner: bedankt."