VS maken clusterbommen vanaf 2018 veiliger

De Verenigde Staten gaan zorgen dat clusterbommen vanaf 2018 altijd ontploffen als ze de grond raken. Het land zal de wapens niet volledig uitbannen. Dat liet het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, vandaag weten. De VS zijn een van de grootste producenten van clustermunitie.

Clusterbommen worden afgevuurd door vliegtuigen of door kanonnen vanaf de grond. Een bom bevat veel kleinere bommetjes, die exploderen zodra zij de grond raken. Maar niet allemaal: vaak blijven ze liggen zonder te exploderen en ook jaren na een conflict kunnen ze nog slachtoffers maken.

In 2018 moet meer dan 99 procent van de clusterbommen van het Amerikaanse leger vlak voor of tijdens de inslag exploderen. Volgens mensenrechtenorganisaties is het schandalig dat de VS meer dan tien jaar nodig hebben om de maatregelen in te voeren.

In mei spraken ruim honderd landen af geen clustermunitie meer te zullen gebruiken. De VS nam niet aan dit akkoord deel. Ook andere producenten zoals China, Rusland, Israël, India en Pakistan tekenden de overeenkomst niet.