PvdA wil asociale huizenbezitter laten uitzetten

Huiseigenaren die overlast veroorzaken moeten uit hun woning kunnen worden gezet. PvdA-Kamerleden Attje Kuiken en Staf Depla willen dat gemeenten lastige woningbezitters hetzelfde mogen behandelen als huurders die hun buurt terroriseren. Zij dringen in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) aan op regelgeving die dit mogelijk maakt.

Onteigening is volgens Depla een maatregel die burgemeesters alleen in uiterste gevallen mogen nemen. Maar volgens het Kamerlid zijn er 'grenzen aan hufterigheid'. Als deze worden overschreden en andere maatregelen niet helpen, moet uitzetting mogelijk zijn. Huurders kunnen momenteel al uit hun huis worden gezet als ze langdurig overlast veroorzaken. Voor huiseigenaren ontbreekt deze wetgeving.

Vereniging Eigen Huis is het met Depla en Kuiken eens dat de wetgeving moet worden uitgebreid om lastige bewoners aan te pakken. Het kan volgens een woordvoerder niet zo zijn dat het algemeen belang ondergeschikt is aan het individuele belang van iemand die overlast veroorzaakt.