Internationale politiek woedend op Mugabe

Wereldleiders hebben gisteren scherpe kritiek geuit op de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, na het besluit van oppositieleider Morgan Tsvangirai om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap van Zimbabwe.

Volgens het Witte Huis in Washington moeten de regering van Zimbabwe en "haar schurken" het geweld nu stoppen. De oppositie mag niet onderworpen zijn aan de intimidatie en de onwettige acties van de regering, gewapende milities en zogenaamde oorlogsveteranen, aldus de Amerikaanse regering.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zei dat president Robert Mugabe "niet de legitieme leider van Zimbabwe kan zijn" als de oppositie zich terugtrekt uit de verkiezingen. President Nicolas Sarkozy van Frankrijk noemde de verkiezingen een electorale maskerade, EU-buitenlandcoördinator Javier Solana sprak van een travestie van democratie.

Afrikaanse leiders hielden zich over het algemeen op de vlakte. De president van buurland Zambia, Levy Mwanawasa, riep Zimbabwe op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen uit te stellen "om een catastrofe in de regio te voorkomen". De regering van Zuid-Afrika, die probeert te bemiddelen in het conflict, riep de regering en de oppositie in Zimbabwe op tot overleg.