'EU-verdrag niet ingevoerd op 1 januari'

Het nieuwe EU-verdrag zal niet in werking treden op de beoogde datum van 1 januari 2009, zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. De Luxemburger is de gedoodverfde kandidaat voor de nieuwe functie van EU-president. Hij leidt al jaren de euroministers en is de langstzittende premier in de EU.

"Het is duidelijk dat het verdrag niet ingevoerd kan worden in januari", zei Juncker. "Er is een veelheid aan kwesties om op te helderen".

Juncker zei dat het ratificatieproces moet doorgaan in de acht EU-landen die zich nog niet hebben uitgesproken over het EU-verdrag. Eerder zeiden ook andere regeringsleiders in de EU dat.

Maandag zoeken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen een oplossing. Donderdag en vrijdag bespreken de premiers en presidenten de zaak bij een EU-top in Brussel.  Het EU-verdrag, of het verdrag van Lissabon, werd opgesteld nadat een aantal landen, waaronder Nederland, in een referendum de vorige versie van het verdrag afkeurden.  Het verdrag droeg toen nog de naam 'Europese Grondwet'.