Syrië weigert banden met Iran door te snijden

Syrië weigert de banden met Iran en militante Arabische groeperingen door te snijden in ruil voor vrede met Israël. De Israëlische minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni eiste vrijdag dat Syrië zich afwendt van Iran, de Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah.

Een hoofdredactioneel commentaar in de Syrische staatskrant Tishrin verwierp die eis. Israël heeft volgens de krant geen recht voorwaarden te stellen aan het begin van de vredesonderhandelingen, die de landen onlangs weer oppakten na acht jaar. Israëls 'onmogelijke voorwaarden' maken het werk van de onderhandelaars er niet gemakkelijker op, stelt het commentaar.

Damascus wenst vrede, stabiliteit en voorspoed in de regio, herhaalde het commentaar, en de teruggave van de gehele Golanhoogvlakte, die Israël in 1967 veroverde. Momenteel wonen er 18 duizend Israëliërs op de hoogvlakte, een populaire vakantiebestemming.

Hamasleider Khaled Mashaal zei zaterdag dat de Israëlische premier Ehud Olmert politiek te zwak staat om de noodzakelijke stappen te nemen voor vrede met Syrië. Mashaal sprak tijdens een bezoek aan Iran. Over de bereidheid van Israël om de Golan terug te geven bestaat bovendien veel scepsis, zei hij. Ook al is het Olmert ernst, hij heeft volgens Mashaal te weinig invloed om zijn politieke tegenstanders in bedwang te houden. De Israëlische politie verdenkt Olmert van corruptie; als hij wordt aangeklaagd neemt hij naar eigen zeggen ontslag.