Brein achter Backstreet Boys krijgt 25 jaar cel

Lou Pearlman, de man achter boybands Backstreet Boys en 'N Sync, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Hij kreeg de straf opgelegd omdat hij sinds begin jaren tachtig zo'n 190 miljoen euro van particuliere investeerders en banken achterover zou hebben gedrukt.

De rechter bepaalde dat de gevangenisstraf met een maand wordt verkort voor iedere 630 duizend euro die hij terugbetaalt aan gedupeerden van zijn illegale praktijken. In maart bekende hij schuldig te zijn aan samenzwering, witwassen en het gebruik van valse verklaringen in een faillissementsaanvraag.

De rechtszaal zat vol met slachtoffers van de voormalige manager, van wie sommigen een emotionele verklaring aflegden. "Sinds ik negen maanden geleden werd gearresteerd, realiseer ik me wat voor een schade ik heb aangericht", verklaarde Pearlman. "Ik heb heel veel spijt en biedt mijn oprechte excuses aan voor wat er is gebeurd."

De advocaat van Pearlman liet weten dat zijn cliënt vast van plan is om de gedupeerden terug te betalen. Hij zou al zo'n 65 miljoen euro hebben teruggestort.

De 53-jarige Pearlman vergaarde miljoenen als manager van de Backstreet Boys en 'N Sync. Volgens aanklagers zou hij duizenden mensen, onder wie vrienden en bekenden, miljoenen euro's afhandig hebben gemaakt in omvangrijke fraudezaken die tientallen jaren voortduurden.