Werkstraf voor happy slapping met autist

De kinderrechter in Arnhem heeft werkstraffen opgelegd aan twee Arnhemmers van 14 en 18 jaar die werden vervolgd in verband met happy slapping. Dat heeft de advocaat van het slachtoffer vanavond gezegd.

De Arnhemmers pleegden in 2006 en 2007 met vrienden geweld tegen een autistische jongen. De vriendengroep zette daarvan filmpjes op internet.

De 14-jarige kreeg een werkstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk opgelegd. Tegen hem was een werkstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk geëist. De 18-jarige verdachte is veroordeeld tot 120 uur werkstraf omdat hij twee keer openlijk geweld en een keer mishandeling heeft gepleegd, zo luidde het oordeel van de kinderrechter.

De kinderrechter tilde zwaar aan de overmacht van de vriendengroep over de jongen en vond het onaanvaardbaar dat de beelden ook nog eens zijn verspreid. In het oordeel is meegewogen dat de daders veel media-aandacht te verduren hebben gehad.

De autistische jongen en de vrienden waren met elkaar opgegroeid. Volgens de verdediging vielen de klappen niet alleen bij het slachtoffer, maar over en weer. De advocaat van de 14-jarige verdachte stelde dat de gebeurtenissen plaatsvonden in een 'setting' zoals in het absurdistische televisieprogramma Jackass, waarin de televisiemakers elkaar voor de lol pijnigen.

Ook stelde zij dat de daders door de overweldigende media-aandacht voor de zaak al zwaar zijn gestraft.