Weekend moet Wouter Bos schadevergoeding betalen

Roddelblad Weekend moet vicepremier Wouter Bos en zijn familie vierduizend euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank woensdag bepaald.

De 44-jarige PvdA-politicus en een van zijn dochters sierden vorig jaar de voorpagina van Weekend. In het blad werden nog meer foto's afgedrukt van Bos, zijn vrouw Barbara en zijn dochters Iris (4) en Jula (2). Het artikel bij de foto's ging over het feit dat de minister van Financiën zijn 'papadag' moest opgeven door zijn drukke werkzaamheden op het departement.

De foto's beelden duidelijk een privé-activiteit af en dragen niet bij aan enig publiek debat, oordeelde de rechter woensdag. "Ook publieke figuren als Wouter Bos hebben recht op privacy, dat in dit geval zwaarder weegt dan het bevredigen van nieuwsgierigheid van delen van de bevolking. Mevrouw Bos en de kinderen zijn bovendien geen publieke figuren."

De rechtbank acht het redelijk duizend euro per persoon aan immateriële schadevergoeding toe te kennen, omdat door publicatie van de foto's het privé-leven van het viertal 'op onrechtmatige wijze' is geschonden. Weekend moet ook de proceskosten van Bos, ruim 1230 euro, vergoeden.