Turks Hof onderzoekt verbod AKP
Het Constitutionele Hof van Turkije gaat onderzoeken of de regerende AKP kan worden verboden. Dat maakte een rechter van het hof vandaag bekend, aldus Turkse media.
Procureur-generaal Abdurrahman Yalcinkaya had bij het hof een 162 pagina's tellend verzoekschrift voor een verbod ingediend omdat de partij van premier Recep Tayyip Erdogan de seculiere staat zou ondermijnen.
De elf rechters stemden unaniem in met het besluit. Naast een verbod wil Yalcinkaya ook dat 71 partijfunctionarissen, onder wie Erdogan en president Abdullah Gül, vijf jaar uit de politiek worden verbannen. Ook dat gaat het hof onderzoeken.
Volgens de procureur-generaal vormt de AKP ''het centrum van activiteiten tegen de seculiere staat''. Zijn petitie richt zich vooral op het besluit van de regering het verbod op het dragen van hoofddoekjes op de universiteit te versoepelen.
De AKP, die haar wortels heeft in de politieke islam, noemt de aanvraag een aanval op de democratie. Het verzoek tot een verbod op de partij leidde ook internationaal tot scherpe kritiek.
Sinds haar aantreden voert de populaire AKP een gevecht met de seculiere elite (waaronder leger en justitie) die vreest dat de AKP het land langzaam maar zeker wil islamiseren. Erdogan ontkent de aantijgingen en zegt een conservatieve partij te leiden vergelijkbaar met christendemocratische partijen in West-Europa. Bij de laatste verkiezingen kreeg de AKP 47 procent van de stemmen.
De AKP onderzoekt intussen de mogelijkheden om de grondwet aan te passen zodat het in de toekomst moeilijker wordt om politieke partijen te verbieden. De partij zou voor de grondwetswijziging steun zoeken bij de nationalistische partij MHP.