Nieuws
Biologisch eten niet populair
Zelfs wanneer een biologisch product even duur is als een niet-biologisch product kiest minder dan de helft van de consumenten voor het biologische product.
Bij de beslissing om een product te kopen is de prijs de belangrijkste overweging. Deze ligt bij niet-biologische producten doorgaans lager dan bij biologische producten. Bovendien speelt het geitenwollensokkenimago van biologische levensmiddelen mee.

Fipo foto
Zitten best lekkere producten tussen btw...
Keuze is dus makkelijk: eerst minder mensen, dan biologisch eten!
In de biologische landbouw mogen geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast zet men zich in voor biodiversiteit door o.a. het aanleggen van houtwallen.
In Nederland kruipen gangbare en biologische landbouw steeds dichter naar elkaar toe door limieten aan het gebruik van kunstmest en pesticiden en het verbieden van steeds meer van de giftigste middelen, maar wereldwijd is dat nog niet zo.
Daarnaast is het zo dat de menselijke bevolking in feite een product is van de hoeveelheid beschikbare voeding. Juist vanwege de zogenaamde "groene revolutie" kon de bevolking in Azië zo snel groeien. Dat kwaliteit opgeofferd wordt aan kwantiteit, de bodemerosie gigantisch toeneemt, het humusgehalte (en dus het vermogen vocht vast te houden) van de bodem afneemt door het gebruik van kunstmest, en dat de gezondheid van de boeren én consumenten in gevaar komt door pesticiden zijn daarbij komende ernstige problemen.
Ik ben het wel met je eens dat op den duur bevolkingsmatiging dé oplossing is voor milieuproblemen, maar juist het beschikbaar zijn van grote hoeveelheden goedkope voeding van bedenkelijke kwaliteit die met grote milieuschade is geproduceerd is funest hiervoor.
Ik koop soms biologisch, maar ik vind die fair trade dingen vooralsnog een beter initiatief.
http://www.milieudefensie(...)bladen/infoblad1.htm
Een goed argument om biologische wijn te kopen:
http://www.nu.nl/news/149(...)Europese_wijnen.html
"Nee, het is een bilogisch ei, dat hoort zo."
"Mama, moet ik het snaveltje ook opeten?"
Uit voor jou onverdachte bron:
http://library.wur.nl/WebQuery/gkn/lang/1838476
De Nederlandse biologische melkveehouderij heeft een lager energieverbruik en een lagere broeikasgasemissie dan de gangbare melkveehouderij. Dit geldt zowel per hectare als per ton geproduceerde melk. De Nederlandse biologische akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt hebben een lager energieverbruik en een lagere broeikasgasemissie per ha dan de gangbare akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. Het energieverbruik en de broeikasgasemissie per ton product is voor vrijwel alle gewassen in de biologische landbouw gelijk aan of hoger dan in de gangbare landbouw. (...)
Laten we nu in Nederland toevallig veel melkveehouderij hebben. Dit betekent dat in de Nederlandse situatie de biologische landbouw ook op het gebied van energieverbruik goed scoort.
Verder is in dit onderzoek alleen rekening gehouden met het energieverbruik, wat momenteel erg hot is. Echter, de totale milieubelasting door de gangbare landbouw is zeker hoger door al genoemde zaken als humusafbraak, uitspoeling van nitraat en fosfaat en pesticiden in oppervlaktewater, grondwater en het product zelf.
@RemcoDelft: Nu tevreden?
Je kunt trouwens je reacties ook editen.
Kiezen ze dan niet juist niet voor het biologisch eten??
'Topjaar voor biologische producten'
De kop "Biologisch eten niet populair" (overgenomen van ANP/Nu.nl) is dus nogal suggestief. Je kunt blijkbaar met even veel recht stellen dat "biologische producten steeds populairder" zijn. De kop maakt of breekt het nieuws, zo blijkt maar weer.
Hoatzin heeft laatst een biologische kip gekocht. Compleet met braadzak. Uurtje in de oven...en beste mensen....een kip zoals een kip hoort te smaken. Heerlijk mals en sappig! Jammie fotofoto
foto
Koop is drumsticks, 30% van de pootjes zijn gebroken, dan weet je wel wat een lekker leven die kip gehad heeft.
Wie doet er nou boodschappen vanwege zijn imago?
Ik neem aan dat je bedoelt dat de gangbare kipfilet niet lekker is, en de biologische (hele) kip wel?
Het is in ieder geval algemeen bekend dat als je een stukje gewone kipfilet bakt er veel minder overblijft dan van een stukje biologische kipfilet. Het watergehalte van de gangbare kip is namelijk hoger door de enorm snelle groei van de dieren en door het vaak nog extra inspuiten van water om het gewicht omhoog te krijgen.
http://www.nu.nl/news/112(...)Nederlandse_kip.html
Niet voor niets werken veel topkoks alleen met biologisch vlees (en waar mogelijk vaak ook met biologische groenten).
http://www.michielbussink.nl/artikelen.php?id=5&aid=6
http://www.ekoplan.nl/2007/07/17/biologisch-is-hip-en-sexy/
"Mama, er zit iets vies in mijn ei."
"Nee, het is een ei uit de bio-industrie, dat hoort zo."
"Mama, moet ik die groeihormonen ook opeten?"
Slechte berichtgeving, slecht onderzoek voor zover ik kan zien, waardeloos nieuws. Maar wel goed voor een pittige discussie, waarbij opvalt dat de struisvogel- en napraatmentaliteit erg "populair" is.
Men heeft hier blijkbaar de kortste en meest nietszeggende versie van het artikel gekopieerd. Het volledige artikel staat hier:
http://www.dag.nl/1066313(...)-voor-biologisch.htm
De resultaten van het onderzoek:
http://dag1.dagbestanden.nl/Biologisch.pdf
Hieruit blijkt dat men algemene producten zoals boerenkool, brood en melk heeft getest. Op zich een goede keuze. Het blijkt onder meer dat voor 52% van de ondervraagden "biologisch" geen meerwaarde heeft. Dat lijkt me een gebrek aan kennis.
Conclusies:
§ Biologisch is voor ongeveer de helft van de Nederlandse consument geen
positieve meerwaarde van een product, bij hetzelfde prijsniveau blijven zij
kiezen voor de regulier variant van het product.
§ Prijsstijging van 10% is al genoeg om 60 procent van de biologische kopers
alweer af te laten haken, bij een prijsstijging van 20% zal twee derde
switchen naar reguliere producten.
§ Vrouwen en ouderen zijn meer geneigd om voor de biologische producten
te blijven kiezen ook bij een kleine prijsstijging. Echter zij blijven ook niet
voor biologisch kiezen bij de huidige marktprijzen.
§ Biologische producten zijn vaak 50% tot 100% duurder dan reguliere
producten en zelfs de biologisch bewuste consument haakt meestal af bij
deze prijsverschillen.
§ Retailers zouden meer moeten benadrukken wat de meerwaarde van
biologische producten is om dit voor een hogere prijs te kunnen verkopen.
Voor nu blijft dit een echte niche markt.
Maar helaas zijn biologische producten wat dat betreft ook niet onbesproken... ook in bioproducten worden nogal eens ongeoorloofde stoffen gevonden (zoals in sommige biologische kipfilets).
Concluderend kun je stellen dat er gewoon veel meer geld naar de VWA moet opdat zij meer steekproeven kunnen houden, die opgevolgd moeten worden met maatregelen tegen overtredende producenten. Het is duidelijk dat we een deel van de voedingsindustrie en de supermarkten absoluut niet op hun blauwe ogen kunnen vertrouwen.
Sinds wij Voedseltechnologie en wetenschappers hebben los gelaten op ons eten. Is het eten niet alleen ongezonder geworden, een appel geproduceerd in 1940 had 3x meer belangrijke voedingsstoffen dan een apple die nu geproduceerd is, daarnaast eet het merendeel van de mensen geen echt eten meer, maar eten geproduceerd in een laboratorium met spullen waarvan wij denken dat ze goed voor ons zijn. Daarnaast is de wereldbevolking sinds de invoering van het zogenoemde westerse dieet alleen maar ongezonder, dikker en zieker geworden. Veel vormen van Kanker, hart en vaatziektes en diabetes type 2 zijn te VOORKOMEN en in het geval en diabetes type 2 te GENEZEN, in 8! weken, door juist te eten en te bewegen.
De voedselwetenschappers denken dat ze weten wat de mens voor voedingsstoffen nodig heeft, maar er is gebleken dat voorbeeld babies die uitsluitend moedermelk drinken zich velen malen beter ontwikkelen dan babies op een vervanger. Daarnaast zijn alle theorien over ongezonde vetten, ongezonde koolhydraten, ongezonde proteinen gebasseerd op niks, het enige dat de wetenschap ooit echt heeft kunnen concluderen dat hydrogeneerde plantaardigevetten en transvetten, zoals die in margarine, de slechtste vetten zijn die een mens kan eten en in direct verband staan met kanker en hart en vaatziektes.
En deze gedachte gang gebruiken we dus ook in de productie van ons voedsel, alle planten die wij kweken in de normale industrie worden geteelt op K, N en P, macrovoedingsstoffen voor planten, maar de microvoedingsstoffen die nog veel belangrijker zijn worden niet in de grond gestopt, dit zorgt er dus voor dat alle normale groenten die wij eten minder essentieele microvoedingsstoffen bevatten. En daar valt niet tegenaan te slikken met je preparaten en supplementen want onderzoek heeft uitgewezen dat die NIET werken.
En als we dan de vleesindustrie er bij pakken dan zou ieder weldenkend mens nooit meer vlees uit de reguliere industrie kopen, kippen worden na 39 dagen 23.30u per dag te eten en drinken geslacht, ze hebben nooit daglicht gezien en zitten met meer dan 17 kippen op 1 m². In de reguliere industrie in de UK worden er voortijdig 40 miljoen kippen afgemaakt, die dus niet voor voedsel worden gebruikt. In de Biologische industrie is dat minstens 50% minder.
De voedselproductie van varkensvlees en koeien vlees is niet veel beter, in de melkproductie worden stierkalfjes zo snel mogelijk afgemaakt omdat ze geen economisch bestaansrecht hebben.
De reguliere industrie produceert op een vreselijk slechte manier, voedsel van afschuwelijk lage kwaliteit. En de belangrijkste voedselproducenten, de pharmaceutische industrie en de regering, hebben er baat bij als de bevolking te dik is, ziek is, en nep voedsel eet. Fair trade is gelul van iedere euro die jij meer betaald omdat het fairtrade is komt er zo'n 0.01 tot 0.1 cent terecht bij de mensen die het nodig hebben de rest wordt opgeslokt in het systeem.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken