Spanningen tussen moslims en Tibetanen

De sfeer in Tibet is nog steeds gespannen. Niet alleen tussen Chinezen en Tibetanen, maar vooral tussen moslims en Tibetanen.

Tibetaanse protestanten zouden ook veel winkels van moslims in brand hebben gestoken, meldde een Nederlandse toeriste vandaag vanuit de hoofdstad Lhasa tegen het ANP. Ook is er volgens de Nederlandse een moskee beschadigd tijdens de protesten die voornamelijk vrijdag plaatsvonden.

De oproerpolitie haalt met schilden opstoppingen van mensen uit elkaar. Verder is de politie op zoek naar mensen die met wapens zijn gefotografeerd. ''Er hangen onder andere posters in de stad van een jongen die met een kapmes zwaait op het dak van een politieauto. Ook de foto van een jongen die met een ketting mensen heeft bewerkt is door de stad verspreid'', aldus de toeriste.

Dalai Lama
De geestelijk leider van de boeddhistische Tibetanen de Dalai Lama, heeft vandaag in zijn ballingsoord Dharamshala  in India gesprekken gevoerd met radicale volgers.  De ontmoeting met het Tibetaanse Jongeren Congres (TYC) had plaats een dag nadat de Dalai Lama dreigde met aftreden.

Dit in verband met het aanhoudende geweld in zijn door China bezette vaderland. De naar onafhankelijkheid strevende TYC heeft opgeroepen de politieke ''weg van het midden'' van de spiritueel leider kritisch tegen het licht te houden. Wat de gesprekken in de heuvels rond Dharamshala precies hebben opgeleverd, is vooralsnog onduidelijk. Het treffen zou circa twintig minuten hebben geduurd.