Moslims prikken papiertjes voor het geloof

Icoon OpmerkelijkHet Parool bericht er over en ook het nieuws op Radio 538 besteedde er vanmiddag aandacht aan: Veertien moslimmannen die vanochtend uit geloofsredenen vrijwillig papiertjes prikten rond het Mosplein in Amsterdam-Noord. De mannen zijn lid van moslimgemeenschap Ahmadiyya, met moskeeŽn door heel Nederland. Hun credo: liefde voor iedereen, haat voor niemand.

Alle veertien hadden vanochtend speciaal vrij genomen voor deze prikactie. Sommige hebben echter geen idee waarom ze het precies doen. ''Geen idee, dat kreeg ik door van de organisatie'', tekende het Parool op uit de mond van Attaul Qayyum Arif.

Een woordvoerder weet de reden wel: Reinheid is deel van het geloof. ''In de Koran staat dat je je eigen stoep hoort schoon te houden, en die van de buurman. Wij gaan iets verder: wij willen de hele gemeenschap schoon houden.'' Er wordt benadrukt dat het niet gebeurt om de moslimgemeenschap in een beter daglicht te laten staan. ''Dit doen wij al 1500 jaar.''

Op Nieuwjaarsochtend heeft de groep een vergelijkbare actie gehouden.

De Ahmadiyya of Ahmadi-moslims vormen wereldwijd een kleine groep. In Nederland zijn er zo'n 15.000 tot 20.000 volgelingen van deze tak van de islam. De meeste Ahmadi-moslims in Nederland zijn van Pakistaanse afkomst. Ze worden door veel andere moslims overigens niet als islamitisch beschouwd omdat ze nog een andere (later verschenen) profeet aanbidden buiten Mohammed.