Sexy videoclips beÔnvloeden vooral meisjes

Icoon BinnenlandsSeksueel getinte videoclips beÔnvloeden het beeld dat meisjes van zichzelf hebben. Dat blijkt uit het eerste Nederlandse onderzoek dat hiernaar gedaan is. Meisjes krijgen erdoor het idee dat een sexy uiterlijk heel belangrijk is. Jongens worden op dit gebied nauwelijks door de clips beÔnvloed.

De onderzoekers stelden 500 jongeren tussen de 13 en 16 jaar een week lang bloot aan videoclips. De ene helft kreeg veel dance- en hiphopclips te zien, met veel gepimp en hoerig gedrag. De andere helft kreeg neutralere videoclips te zien. De groep die de seksueel getinte clips te zien kreeg, was er naderhand sterker van overtuigd dat een sexy uiterlijk voor vrouwen belangrijk is. Vooral de meisjes bleken beÔnvloed.

Dat de jongens nauwelijks beÔnvloed werden, was onverwacht. Eerder werd aangenomen dat incidenten als groepsverkrachting het gevolg waren van het vrouwbeeld dat uit videoclips naar voren komt. Dat blijkt dus niet waar te zijn. De onderzoekers: "De jongens kwamen al uit een wereld waarin meisjes een wegwerpartikel zijn. De clips waren meer een weerspiegeling van hun beleving dan een oorzaak van hun gedrag."


Dit plaatje is niet geschikt voor meisjes.