Australië: NAVO verliest oorlog in Afghanistan

Icoon OorlogAls de NAVO-troepen in Afghanistan hun strategie niet aanpassen verliezen ze de oorlog tegen de Taliban. Dat heeft de nieuwe Australische minister van Defensie Joel Fitzgibbon vandaag in de krant The Australian gezegd.

''We winnen de gevechten maar niet de oorlog'', aldus Fitzgibbon. Ruim 900 Australische militairen vechten met de Nederlanders in de zuidelijke provincie Uruzgan, een voormalig Talibanbolwerk. Volgens Fitzgibbon heeft de vorige Australische regering een verkeerde voorstelling van zaken gegeven, namelijk ''dat we vooruitgang boeken in Afghanistan. De realiteit is echter anders''. De minister vindt dat de troepen zich vooral moeten richten op stabiliteit om het conflict in Afghanistan op te lossen.

''We hebben veel meer nodig dan een militaire respons. Het gaat vooral om het winnen van de harten en het verstand van gematigde Taliban en andere groepen in de Afghaanse maatschappij'', aldus de minister, die zijn uitspraken baseert op informatie van veiligheidsdiensten.

Hij vindt verder dat er meer politieke adviseurs nodig zijn in het land, omdat het ambtelijk apparaat in Afghanistan slecht functioneert. Ook moeten het Afghaanse leger en de politie beter getraind worden. Een hooggeplaatst diplomaat zou de algehele strategie moeten coördineren.