Gsm-jammers steeds populairder

TelecomGsm-jammers worden steeds populairder in New York en de rest van Amerika. Met zo'n apparaatje van circa 100 euro - soms niet groter dan een gsm - kun je iedere mobiele telefoon binnen een straal van ťťn tot tientallen meters het zwijgen opleggen.

Kopers van de gsm-jammers zijn onder meer cafťbazen, kapperzaken, theateruitbaters, buschauffeurs, mensen die een toespraak houden en acteurs. Maar ook gewoon frequente gebruikers van het openbaar vervoer die zich storen aan luidruchtige bellers zijn afnemers.

Een gsm-jammer zendt sterke radiosignalen uit die het signaal van een zendmast naar een gsm overstemmen. Hierdoor heeft een mobiele telefoon geen ontvangst meer. Het bereik van een jammer varieert van enkele decimeters tot tientallen meters.

Het gebruik van een jammer is illegaal. Je zendt namelijk een signaal uit op een frequentie die aan gsm-operatoren toebehoort. Extra reden om jammers te verbieden is bovendien de veiligheid. Criminelen kunnen met een jammer namelijk het telefoon verkeer naar politie of hulpdiensten lamleggen.

Amerikaanse bedrijfjes die gsm-jammers verkochten zijn al vervolgd en daarom gestopt. De onlinehandel is echter in het gat gesprongen. Op sommige internetsites zijn ze open en bloot te koop in alle soorten en maten. Van kleine mobiele jammers met een bereik van een paar meter tot grote die een hele zaal kunnen platleggen.400 euro en alles binnen een straal van 25 meter ligt plat