Turkije krijgt steun van Irak in strijd PKK

Icoon BuitenlandsTurkije zal steun krijgen van de nieuwe regering in Irak bij haar strijd tegen de PKK. De Irakezen zullen helpen met de bestrijding van de PKK-rebellen die vanuit het noorden van Irak aanvallen uitvoeren op Turkse militairen.

De toezegging komt daags na de slachting van twaalf Turkse soldaten bij de grens met Irak. De soldaten werden gedood door PKK-rebellen bij een gevecht. De minister van buitenlandse zaken van Irak heeft gezegd dat Irak zal helpen door de bewegingsvrijheid en financiering van de PKK te gaan belemmeren.

Volgens de minister van buitenlandse zaken van Turkije zal Turkije eerst alle diplomatieke wegen bewandelen. Een inval in Irak om de PKK-strijders uit te schakelen wordt als laatste optie gezien. Dit is vreemd aangezien Turkse media melding maken van F-16 en artillerie aanvallen op PKK-kampen die 50 km over de grens liggen.

De PKK-strijders eisen dat de Turkse troepen hun met rust laten en dat het Koerdische volk in Turkije haar rechten krijgt. De Turkse regering kan hier echter alleen al door de publieke druk niet op in gaan, ook hebben diverse voorgaande regeringen dit soort verzoeken voor een wapenstilstand al afgeslagen.

"Als de ontwikkelingen die wij verwachten niet in de komende dagen plaatshebben, dan zullen we zelf onze eigen situatie in de hand moeten nemen", zei premier Erdogan gisteren, in een verhulde maar desalniettemin duidelijke verwijzing naar een mogelijke Turkse inval.

Een Koerdische leider wil dat de PKK stopt met de strijd tegen de Turken vanuit Irak. Massoud Barzani, de regionale president in Koerdisch Noord-Irak meldt in een communiqué het volgende: "We accepteren niet, op basis van onze belofte aan de Iraakse grondwet, het gebruik van Iraaks grondgebied, waaronder de gebieden in de Koerdische regio, als uitvalsbasis om de veiligheid van onze buurlanden te bedreigen".

Met dank aan Frutsel en een anonieme gebruiker voor de submit.