'Nazi-Duitsland had ook zijn voordelen'

Icoon BuitenlandsEen kwart van alle Duitsers vindt dat de nationaal-socialistische regering van Adolf Hitler ook zijn positieve kanten had. Dat blijkt uit een peiling van het Duitse weekblad Stern.

EnquÍteurs vroegen de ondervraagden of het nationaal-socialisme ook goede kanten kende, "zoals de aanleg van het Duitse snelwegenstelsel, het terugdringen van de werkloosheid, de lage criminaliteit en het stimuleren van gezinnen". 25% vond van wel, tegenover 70% van niet. Oudere Duitsers (>60) bleken het positiefst: 37 procent zegt goede kanten te zien aan het nazi-regime. Mensen tussen de 45 en 59, die net na de oorlog opgroeiden, waren het negatiefst; slechts 15 procent antwoordde bevestigend.

De Centrale Raad van Joden reageerde bij monde van vice-voorzitter Dieter Graumann geschokt op de uitslag. "Het is een lelijk en rampzalig resultaat. Het maakt me boos en verdrietig". Volgens Graumann is de peiling een waarschuwingssignaal, waarop de huidige regering moet reageren door op scholen meer aandacht te laten besteden aan het Nazi-bewind.

'Adolf Rulez'