14-jarige messteker zwaaide eerder met mes

Icoon MisdaadDe 14-jarige Hüseyin P., die gisteren in Amsterdam zijn 16-jarige klasgenoot Youssef Mokhtari doodstak, blijkt één dag eerder ook al met het vlindermes te hebben gedreigd. Dat schrijft het Parool vandaag. Bovendien blijkt de Turkse knaap al eerder scholieren te hebben bedreigd met een mes.

Hüseyin zat pas twee weken in de lwo-klas aan het Technisch College aan de Vlaardingenlaan, waar hij leerde voor automonteur. Volgens schoolgenoten wilde hij de baas zijn in de klas en leidde dat al snel tot conflicten. Hij 'hield van ruzie' en van 'stoer doen'.

Kraspen
Gistermorgen maakte slachtoffer Youssef in de klas een grapje over de achternaam van Hüseyin, die hij verbasterde tot een scheldwoord. Daarop gooide Hüseyin een kraspen naar zijn klasgenoot. ''Wacht maar'', zei Youssef, ''Na school wacht ik je op.'' Dat deed Youssef dan ook. Toen Hüseyin naar buiten kwam kregen ze woorden waarna Hüseyin met het vlindermes Youssef in de linkerkant van zijn nek stak.

Leerlingen beweren in het Parool dat ze eerder deze week een leraar hebben gewaarschuwd dat Hüseyin een mes bij zich had. Hij werd daarop woensdag gefouilleerd maar er werd niets gevonden. Daarna begon Hüseyin op een muur te beuken. Hij moest zijn woede kwijt. Toen later weer tegen een leraar werd gezegd dat hij een mes had, zei een leraar: ''Ik kan er niks aan doen, het is buiten school.''

Vlucht
Na het steken vluchtte Hüseyin weg. Hij werd echter achterhaald door een Surinaamse jongen. Een grote groep anderen namen hen daarna onder handen en sleurden hem terug naar school. Hüseyin had een blauw oog en hoestte bloed op. Een bewaker nam hem mee de school in, maar eerst liet hij hem de hevig bloedende Youssef zien en zei: ''Kijk wat je gedaan hebt.''

Slachtoffer Youssef Mokhtari, jongste zoon van in totaal zeven kinderen en de oogappel van zijn moeder, raakte al snel buiten bewustzijn en overleed op weg naar het ziekenhuis.