Gedeputeerde blundert met palingrapport

CDA-gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland kwam onlangs tijdens twee vergaderingen over de palingstand met opzienbarende uitlatingen. Hij beweerde dat gekweekte aal als ze volwassen zijn en worden uitgezet, óók terugzwemmen naar de Sargassozee om te paaien. Deskundigen betwijfelen in hoge mate of ook gekweekte paling dit gebied ten zuiden van de Bermuda Eilanden weet te bereiken. Maar volgens de Noord-Hollandse gedeputeerde was dit wel het geval. Hij citeerde daarbij uit een rapport.

''Ik beschik over een rapport waaruit blijkt dat het zo bewonderenswaardig is dat dit wel gebeurt'', zei Bond. En dat was behalve een wetenschappelijke doorbraak ook goed nieuws gezien het feit dat de paling met acuut uitsterven wordt bedreigd.

De Noord-Hollandse-fractie van de Partij voor de Dieren had grote twijfels over de beweringen van Bond. De partij deed navraag bij deskundigen, maar niemand die wist of er rapporten bestonden over kweekaal die tot paaien komt in het wild. Er worden wel proeven voorbereid om kweekaal in de vrije natuur uit te zetten.

Uiteindelijk vroeg de PvdD het bestuur van de provincie om opheldering. En toen kwam de aap uit de mouw. Bond bleek per vergissing twee rapporten door elkaar gehaald te hebben. ''Een jammerlijke vergissing. Maar er valt niets meer aan te doen. Er is ook niets meer over te zeggen'', aldus Bonds woordvoerder.

Stand
De palingstand loopt wereldwijd hard achteruit. In de Europese binnenwateren zwemt volgens deskundigen nog maar 1% rond van het bestand uit de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Langs de Europese kust wordt glasaal 100 maal minder vaak gesignaleerd dan 50 jaar geleden. Voordat glasaal de Europese kust bereikt heeft ze al een hele tocht achter de rug. Ze worden geboren in de Sargassozee bij de Bermuda-eilanden, zo'n 4.000 kilometer van Nederland. Eerst als larve en later als glasaal van een paar centimeter, trekt de vis mee met de warme golfstroom naar Europa.

Bij Spanje en Portugal wordt de glasaal overigens vaak massaal uit het water gevist en in potjes gestopt als delicatesse. Ook verdwijnt veel glasaal naar palingkwekerijen.

De prijs van een kilo glasaal loopt nu al op tot 1200 euro, daar waar er nog geen twintig jaar terug maar 40 tot 50 gulden voor werd betaald. Veel vraag komt van kwekers uit het Verre Oosten, waar de paling al bijna geheel is weggevangen.