Greenspan: "oorlog Irak gaat om olie"

Icoon OorlogWat veel mensen al dachten, heeft een vooraanstaande Amerikaan nu ook opgeschreven. De aanval op Irak in 2003 ging "voornamelijk om olie". Dat staat in de memoires van de voormalige chef van de Amerikaanse centrale bank Alan Greenspan (81). Die memoires verschijnen vandaag.

"Ik ben bedroefd dat het politiek niet uitkomt toe te geven wat iedereen weet: bij de oorlog in Irak gaat het vooral om olie", aldus Greenspan. Officieel hebben de Britten en Amerikanen Irak aangevallen omdat het massavernietigingswapens zou hebben. Die zijn na de bezetting nooit gevonden.

"Het Orakel" geeft Bush er flink van langs. Hij noemt de Amerikaanse president onverantwoordelijk omdat die het begrotingstekort zo hoog heeft laten oplopen. Greenspan schrijft dat zijn partij (de Republikeinen) de weg kwijt is en terecht de meerderheid in het congres is kwijtgeraakt.

In 2001, het jaar dat Bush aan de macht kwam, kende de VS voor het laatst een begrotingoverschot. Greenspan is in het boek positiever over president Clinton dan over Republikeinse presidenten.


Alan Greenspan